Brokolica na pare zaliata smotanovou omáčkou s varenými fialovými zemiakmi.

Brokolica na pare zaliata smotanovou omáčkou s varenými fialovými zemiakmi.

Brokolicu by sme mali zaradiť do jedálnička pre jej bohatú nutričné hodnoty. Obsahuje veľa vitamínu C, B1 a B12, E, kyselinu listovú – B9, je zdrojom karoténov. Z minerálov treba spomenúť selén, fosfor, železo, horčík, draslík a vápnik. Konzumáciou brokolice posilníme imunitný systém, srdce a cievy, metabolizmus bielkovín a sacharidov, pre vysoký obsah vlákniny zabraňuje zápche. Najnovšie výskumy dokazujú, že je veľmi účinná proti baktérii helicobakter pylori.

Fialové zemiaky svoju farbu nestrácajú ani varom a chuťou sa nelíšia od bežných zemiakov. Obsah prírodných farbív s vysokým antioxidačným účinkom spôsobuje ich fialové sfarbenie. Pozitívne vplývajú na organizmus podobne ako brokolica či špenát.

Z tejto odrody môžeme pripraviť pyré, lupienky, hranolky, môžeme ich zapekať, použiť tiež do šalátov.

Potrebujeme:

fialové zemiaky

kozie maslo

1 ks brokolica

klasické maslo alebo ghee, kozie maslo

1 PL vrchovatá kukuričná múka

1 strúčik cesnaku

soľ

mleté korenie

¼ čl karí alebo kurkuma

 150 ml kyslá smotana 10%

Postup:

Zemiaky v šupke uvaríme.

Brokolicu rozoberieme na ružičky a varíme nad parou.

Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na mesiačiky.

Uvarenú brokolicu prelejeme studenou vodou aby si zachovala zelenú farbu, aby nezhnedla.

Omáčka:

Maslo rozpustíme, zasypeme kukuričnou múkou a popražíme, pozor, aby sa  nespálila. Keď už máme múku pekne opraženú, zalejeme ju vývarom z brokolice, dochutíme soľou, korením, kari alebo kurkumou a strúčikom cesnaku. Nakoniec pridáme kyslú smotanu, premiešame a krátko povaríme.

Brokolicu zalejeme omáčkou a podávame s varenými fialovými zemiakmi poliatymi rozpusteným kozím maslom. Výborné!