Brokolicovo mrkvová polievka

Brokolicovo mrkvová polievka

Brokolica je veľmi chutná a zdraviu prospešná zelenina. Obsahuje veľa vitamínu C, B1, B9-kyselinu listovú a B12, E. Z minerálov draslík, selén, horčík, fosfor a železo.

Obzvlášť treba vyzdvihnúť vápnik, v 100 g brokolice sa ho nachádza až 100 mg. Vápnik je potrebné priebežne dopĺňať, je dôležitý ako pre zdravý vývoj detí, tak aj pre dospelých, u ktorých nedostatok spôsobuje osteoporózu.

Brokolica má aj liečivé účinky, spomeniem niektoré: pôsobí antibakteriálne, zlepšuje trávenie, pomáha metabolizmu bielkovín a sacharidov, priaznivo pôsobí na imunitný systém, zabezpečuje výživu buniek, posilňuje cievy a srdce.

Brokolicu by sme mali zaradiť do jedálnička aspoň 1 x do týždňa.

Potrebujeme:

1 ks brokolica

3-5 ks stredne veľká mrkva

1cibuľa

olivový olej alebo masť

soľ

mleté čierne korenie

2 strúčiky cesnak

1čl ghee

Postup:

Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a na rozpustenom oleji speníme.

3 ks mrkvy očistíme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k spenenej cibuli, zalejeme 1-1,5 dcl vody a dusíme do polomäkka.

Brokolicu očistíme od listov, opláchneme a rozoberieme na ružičky, zopár ružičiek si odložíme. Pridáme k predvarenej mrkve, zalejeme 1 l vývaru alebo vody (podľa toho ako chceme mať polievku hustú) a varíme ešte 10-12 min aby brokolica zmäkla.

Zvyšnú mrkvu- 2 ks očistíme, nakrájame a spolu s odloženými ružičkami brokolice varíme nad parou na skus.

Do uvarenej mrkvy s brokolicou pridáme soľ, korenie a pretlačený cesnak a rozmixujeme do hladka. Polievku zjemníme 1čl ghee. Kto má rád krémovejšiu môže si pridať sladkú smotanu, ja som nepoužila.

Do hotovej polievky pridáme kúsky mrkvy a brokolice uvarenej nad parou a môžeme podávať.