Cibuľová polievka

Cibuľová polievka

Snáď žiadna domácnosť sa nezaobíde bez cibule. Používame ju takmer do každého pokrmu. Je pre nás tak samozrejmá zelenina že si ani neuvedomujeme jej zdravotný prínos. Najznámejšie sú jej antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok. Cibuľu konzumujeme hlavne surovú ale aj varenú, dusenú, pečenú, grilovanú, do šalátov, polievok, nátierok a pod. Poznáme viacero druhov cibule, napr. klasická žltá, biela, fialová, šalotka, jarná cibuľka, šalátová cibuľa, lahôdková cibuľka. Podľa toho o aký druh ide, podľa toho zvolíme  prípravu.

Potrebujeme:

900 g -1000 g cibule

zeleninový vývar alebo voda

olivový olej

maslo

ryžová hladká múka

himalájska ružová soľ

mleté čierne korenie

Postup:

Cibuľu očistíme a nakrájame (môžem vám povedať, že mi teda riadne prečistila slzné kanáliky!).

V hrnci zohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu , premiešame a dusíme na miernom ohni pár minút. Zalejeme takým množstvom vývaru akú chceme mať hustú polievku a povaríme približne 15 minút.

Z masla a hladkej ryžovej múky pripravíme zásmažku, pridáme k uvarenej cibuli a necháme zovrieť. Nakoniec dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

Polievka chutí skvele, má lahodnú chuť.

cibuľa jarná cibuľka