Cícerové lievance so zeleninou

Cícerové lievance so zeleninou

Cícer alebo aj rímsky hrach je veľmi hodnotná bezlepková strukovina s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny, minerálnych látok a vitamínov ako draslík, vápnik, horčík, zinok, fosfor, sodík, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, betakarotén a omega 3 a 6 mastné nenasýtené kyseliny. Cícer nás zasýti na dlhšiu dobu. Už naši predkovia ho používali na prípravu rôznych jedál. Môžeme ho variť, opiecť, pridať do polievok, nátierok, najznámejšia je nátierka hummus či pripraviť si z neho placky alebo lievance. Niekto ho pripravuje aj na sladký spôsob.

Potrebujeme:

100 g suchého cícera

70 g ovsených bezlepkových vločiek

2 vajcia

2 strúčiky cesnak

himalájska soľ

mleté čierne korenie

majoránka

ryžový olej na smaženie

Na zeleninu:

1 ks mrkva

1 ks petržlen

1 ks cuketa

1 jarná cibuľka aj s vňaťou

čínska kapusta

1 cm strúhaný zázvor

himalájska soľ

½ čl mletá červená paprika

1 čl tapiokový škrob na zahustenie

1 PL ghee

Postup:

Cícer namočíme cez noc. Ráno vodu zlejeme, prepláchneme v čistej vode a varíme v dostatočnom množstve vody do zmäknutia.

Medzitým čo sa varí cícer si očistíme zeleninu, nakrájame na menšie kúsky.

V panvici rozpustíme ghee, pridáme nakrájanú zeleninu a cibuľku, nastrúhaný zázvor, podlejeme 50 ml vody a podusíme. Osolíme, zaprášime mletou červenou paprikou.

Tapiokový škrob rozpustíme v 50 ml vody a pridáme do zeleniny. Premiešame, chvíľku podusíme a odstavíme.

Uvarený cícer zlejeme z vody, preložíme do vyššej nádoby.

Ovsené vločky zalejeme vodou, chvíľku necháme postáť.

K cíceru pridáme 2 vajcia, nastrúhaný alebo pretlačený cesnak, soľ, korenie, majoránku a vločky zbavené prebytočnej vody. Tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú hmotu.

Panvicu na ktorej budeme smažiť lievance pomastíme ryžovým olejom, lyžicou tvarujeme lievance a opečieme z každej strany.

cícer rímsky hrach cícer