Dusený zeler s cicerom

Dusený zeler s cicerom

Zeler patrí medzi koreňovú zeleninu s vysokou dávkou minerálov a vitamínov. Má široké využitie v kuchyni. Najčastejšie ho používame do vývarov, polievok, šalátov, je vhodný do zeleninových placiek či fašírok, môžeme ho vysmážať, zapekať, pripraviť si hranolky. Keďže zeler patrí medzi alergény, pozor by mali dávať ľudia, ktorí majú naň alergiu či intoleranciu. Z minerálov obsahuje draslík, železo, kremík, sodík, horčík zinok, fosfor, z vitamínov vitamín B1, B2, B3, B6, kyselinu listovú -B9, vitamín C, E a K. Zelerová vňať obsahuje veľa inzulínu, čo ocenia diabetici, Vňať môžeme použiť do nátierok, posypať chlebík s malom, či syrom alebo nasekať do vývaru, polievok, šalátov. Zeler pôsobí tiež močopudne, vďaka obsahu éterických olejov má antibakteriálne a protimykotické účinky.

Cícer alebo rímsky hrach patrí do rodiny strukovín. Cícer obsahuje veľa bielkovín až 23 g a 10,8 g vlákniny na 100 g. Z vitamínov B2, B6, kyselinu listovú -B9, B12 a kyselinu pangamovú -B15, omega 6 mastnú kyselinu. Z minerálov železo, vápnik, mangán, zinok a horčík. Cícer s obľubou používajú vegáni a vegetariáni ako náhradu za živočíšne bielkoviny.

Potrebujeme:

120 g suchého cíceru

250 g zeleru

1 ks cibuľa

ghee

soľ, korenie,

¼ čl mletá červená paprika

1 strúčik cesnak

Na zahustenie:

1ks kápia

ryžový olej

hladká kukuričná múka

Zeleninový šalát: zelenina podľa chuti

Postup:

Cícer namočíme do vody aspoň na 2-3 hodiny pred varením alebo najlepšie cez noc. Zbaví sa tak antinutričných látok, ktoré mnohým z nás robia tráviace problémy.

Namočený cícer prepláchneme v čistej vode a dáme variť. Varíme do zmäknutia.

Zeler a cibuľu očistíme, zeler nakrájame na kocky, cibuľu na štvrtky (je výborná dusená).

V hrnčeku rozpustíme maslo, pridáme nakrájaný zeler a cibuľu, zalejeme vodou tak, aby zeler s cibuľou boli ponorené asi na 1 cm a dusíme.

Pred dovarením zeleru pridáme uvarený cícer a pretlačený cesnak.

Zahustenie:

Kápiu zbavíme jadrovníka, nakrájame na tenké malé kúsky. Olej rozohrejeme, pridáme kápiu, keď začne rozvoniavať zasypeme ju hladkou kukuričnou múkou a krátko posmažíme. Takto pripravenú zásmažku vylejeme do uvareného zeleru s cícerom, premiešame, dochutíme soľou, korením a paprikou. Nakoniec krátko povaríme a odstavíme. Ak bude zmes hustá (záleží koľko použijeme múky), zrieďte vývarom alebo trochou vody.

Príloha:

Ako príloha je vhodná celozrnná alebo lúpaná ryža basmati.

Cestoviny rôzneho druhu, lepkové aj bezlepkové.

Na prílohu som použila obe prílohy, celozrnnú ryžu basmati a bezlepkové cestoviny zo žltého hrachu.

Jedlo môžeme spestriť miešaným zeleninovým šalátom, pokvapkaný ľaničníkovým olejom.

zelenin