Fliačky so špicatou kapustou.

Fliačky so špicatou kapustou.

Poviete si, na kapustných fliačkoch nie je nič zvláštne a navyše pripraviť ich nie je náročné. Ale nie je kapusta ako kapusta. Na prípravu som použila alternatívu klasickej kapusty bielej, kapustu špicatú.

Kapusta špicatá je samostatným druhom kapusty (lat. Brassica olerace). Od kapusty bielej sa odlišuje nielen tvarom ale aj jemnejšou, lahodnejšou chuťou a vôňou a je sladšia. Taktiež jej príprava je rýchlejšia ako klasická kapusta biela. Je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, z vitamínov vitamíny sk. B, C, E, karotén, z minerálov zinok, železo, vápnik, draslík, horčík, vápnik.

špic 

Potrebujeme:

Na fliačky:

200 g celozrnná hladká múka špaldová

3 vajíčka

trocha soli

1 PL oleja

voda podľa potreby

Kapusta špicatá

soľ

bravčová masť

mleté čierne korenie

Postup:

Múku preosejeme, pridáme soľ, olej, vajíčka prípadne vodu, vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme nie na veľmi tenko. Vyvaľkané cesto nakrájame na pásiky z ktorých krájame fliačky.

Fliačky varíme vo vriacej vode, po vyplávaní na povrch fliačky scedíme a prepláchneme vlažnou vodou.

Špicatú kapustu nakrájame nadrobno. Masť rozpustíme, pridáme kapustu a dusíme na miernom ohni asi 15 minút. Do kapusty pridáme uvarené fliačky, osolíme, okoreníme, dobre premiešame a ešte minútku necháme dusiť. Odstavíme. Najlepšie chutia keď ich necháme chvíľu postáť.

Kapustné fliačky sú výborné na slano ale aj na sladko.