Karfiol „smažený“ v rúre.

Karfiol „smažený“ v rúre.

Karfiol pripravujeme na rôzne spôsoby, najzaužívanejší spôsob je smaženie, ktoré síce nie je najzdravšie ale zato chutné. Rovnako chutné, ba chutnejšie a zdravšie je „smaženie“ v rúre. Príprava je veľmi jednoduchá.

Potrebujeme:

½  karfiolu alebo 1 menší 

hrachová múka (zo žltého hrachu)

1 čl sladká mletá paprika

trocha mleté čierne korenie

1 čl kurkuma

2 strúčiky cesnak alebo podľa chuti

2 vajce - podľa množstva karfiolu

himalájska alebo morská soľ

ľaničníkový olej alebo iný olej napr. olivový, ryžový...

Pozn.: Suroviny upravíme podľa množstva karfiolu.

Postup:

Karfiol rozoberieme na ružičky a varíme v pare na skus.

V miske zmiešame múku, soľ, papriku, kurkumu, korenie, pridáme pretlačený cesnak a premiešame, najlepšie rukami aby sa všetky suroviny rovnomerne rozložili.

Vajíčka vyšľaháme.

Uvarený karfiol necháme vychladnúť.

Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý vymastíme olejom alebo maslom.

Rúru predhrejeme na 180 o C.

Vychladnuté ružičky karfiolu namáčame vo vajíčku a vyváľame v zmesi z múky, korenia, kurkumy, papriky, soli a cesnaku.

Ukladáme na vymastený papier a každú ružičku karfiolu pokvapkáme olejom. Pečieme pri 180 o C 15 minút.

Ako príloha je vhodný zeleninový šalát alebo zemiaky, pyré z kvaky a batátov, môžeme poliať domácim dresingom.