Koláč z fialových zemiakov Violet

Koláč z fialových zemiakov Violet

Kto by nepoznal zemiakové placky. Zemiakový koláč je so zemiakovými plackami takmer identický.

Klasicky sa zemiakové placky pripravujú z bielych zemiakov, tak ako ich poznáme od nepamäti. Na prípravu koláča som použila druh zemiakov violet.

Fialova šupka i dužina sú bohatým zdrojom antokyanínov, ktoré sú významné antioxidanty. Pôsobia blahodárne na kardiovaskulárny systém, znižujú výskyt určitých druhov rakoviny, hladinu cholesterolu, zlepšujú funkciu zraku a pozitívne ovplyvňujú najmä ochranné procesy v organizme.

Potrebujeme

1 kg fialové zemiaky Violet ea82697ed9755e975f3c7d735db2070c_xl

3 vajíčka

soľ

korenie

mletá rasca

majoránka

4 strúčiky cesnaku alebo podľa chuti

200 g domáce škvarky

Na posyp: strúhaný syr Volovec (nemusí byť)

    

Príloha: zeleninový šalát, výborne sa hodí kyslá kapusta

Postup:

Škvarky môžeme nasekať alebo pomlieť.

Zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnejšom strúhadle. Pridáme vajíčka, koreniny, očistený, pretlačený cesnak a škvarky. Dôkladne zmes premiešame.

Rúru si rozohrejeme na 250o C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Pripravené zemiaky vylejeme na plech a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 30 minút pri teplote 200oC.

Upečený koláč nakrájame na porcie, posypeme strúhaným syrom (nemusí byť) a podávame so zeleninovým šalátom alebo kyslou kapustou.

Toto jedlo je chutné, voňavé, hoci nie práve najzdravšie. Ten kto nemá rád cesnak môže ho vynechať, koláč bude ľahšie stráviteľný.