Mrkvová polievka s karfiolom

Mrkvová polievka s karfiolom

Mrkva tvorí základ koreňovej zeleniny a určite sa nachádza v každej domácnosti. Väčšina z nás ju považuje za obyčajnú, bežnú zeleninu, avšak táto hodnotná zelenina sa pýši obsahom látok, ktoré prospievajú nášmu organizmu. Obsahuje veľa betakaroténov a vlákniny, vitamín B, C ,D, E, H a K minerálne látky železo, vápnik, magnézium, horčík, draslík, sodík, fosfor, kremík, síru. Môžeme ju použiť na prípravu rôznych pokrmov slaných aj sladkých. Mrkvovú šťavu môžeme nazvať vitamínovou bombou.

Karfiol patrí medzi chutnú ľahko stráviteľnú zeleninu. Obsahuje tiež veľa cenných a prospešných látok. Z minerálov draslík, sodík, zinok, meď, fosfor, selén, železo, vápnik, horčík., omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Z vitamínov, vitamín A,B,C,E,K, lutein, betakarotén, kyselinu pantoténovú a listovú, bielkoviny, sacharidy, vlákninu. Môžeme ho pripravovať na rôzne spôsoby aj v kombinácii s inými druhmi zeleniny.

Polievka je bez lepku, laktózy, je vhodná pre celiatikov, pri laktózovej a histamínovej intolerancii.

Potrebujeme:

550 g mrkva

230 g kvaka

1 cibuľa

karfiol

soľ

čierne korenie

¼ čl kurkuma

olivový olej

Na zahustenie:

2PL hladkej kukuričnej múky

maslo ghee

Postup:

Karfiol rozoberieme na ružičky a varíme nad parou. Uparený karfiol necháme vychladnúť. Po vychladnutí ružičky rozoberieme na menšie kúsky. Vodu z parného hrnca nevylievame, obsahuje vitamíny a minerály.

Mrkvu, kvaku a cibuľu očistíme. Mrkvu a kvaku nakrájame na väčšie kúsky, cibuľu na drobno. Olej v hrnci rozpustíme, pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme. Na orestovanú cibuľu pridáme nakrájanú mrkvu a kvaku a zalejeme vodou z parného hrnca tak, aby zelenina príliš neplávala vo vode, polievka by bola riedka.

Z masla a múky pripravíme zásmašku, pridáme k uvarenej zelenine a necháme zovrieť.

Uvarenú zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom, osolíme, pridáme korenie, kurkumu a uparený karfiol. Zľahka premiešame a je hotovo.

Množstvo vystačí na 4 až 5 porcií.

Dobrú chuť!