Naplnená zapečená cuketová lodička

Naplnená zapečená cuketová lodička

Cuketa je zelenina s veľmi vysokým obsahom vody, nízkym obsahom kalórii ale za to obsahuje veľa živín vo forme vitamínov a minerálov. Z vitamínov vitamíny A,B,C,E, K, z minerálov železo, vápnik, horčík, draslík, zinok sodík, selén, mangán, meď,  bielkoviny, sacharidy , vlákninu.

Cuketu pripravujeme podobne ako tekvicu, môžeme ju použiť do prívarkov, polievok, zeleninových placiek, šalátov, zapekať, pridať do zeleninového alebo zemiakového pyré ale aj do sladkých koláčov, palaciniek a múčnikov.

Potrebujeme:

cuketa cca 230 g

50 g červená šošovica

soľ

mleté čierne korenie

cibuľka

majoránka

olivový olej

červená mletá paprika

mletá rasca

Na prílohu:

Batáty

štanglová fazuľa

červená mletá paprika

soľ

olivový olej

Postup:

Cuketu umyjeme, šupu neodstraňujeme. Asi v 2/3 pozdĺž rozrežeme. Stred z obidvoch častí pomocou noža alebo lepšie lyžičkou vyberieme. Vznikne nám cuketová lodička s klobúčikom.

Šošovicu prepláchneme, dáme do hrnčeka, zalejeme vodou, tak aby bola zľahka ponorná a varíme nie dlho ( má tú vlastnosť, že je pomerne rýchlo hotová), asi 5 minút. Voda musí byť odparená.

Cibuľku očistíme a nakrájame na drobné kúsky.

Štangľovú fazuľu umyjeme a dáme do parného hrnca. Je uparená pomerne rýchlo, netreba jej viac ako 7 minút.

Uvarenú šošovicu preložíme do misky, pridáme stred z cuketky, soľ, korenie, cibuľku, mletú rascu, majoránku a mixérom mixujeme do hladkej kaše.

Cuketovú lodičku naplníme pripravenou kašou z cukety a šošovice a prikryjeme klobúčikom.

Batát umyjeme, nemusíme šúpať, šupka obsahuje veľa minerálnych látok, nakrájame na menšie kúsky.

Plech vystelieme papierom na pečenie, uložíme naň naplnenú cuketovú lodičku.K cukete pridáme nakrájaný batát, ktorý posypeme soľou , mletou paprikou a všetko pokvapkáme olivovým olejom. Zapekáme v rúre na 180 o C približne 20 minút. Podávame s parenou štanglovou fazuľkou.