Pečená trikolora

Pečená trikolora

Neskoré leto sa vyznačuje dozrievaním cukety a tekvíc rôzneho druhu. Túto chutnú, vzácnu zeleninu, bohatú na výživné látky je najlepšie pripraviť čerstvú. Môžeme ju zapekať, variť na pare, dusiť, grilovať, pripraviť prílohu k mäsu v podobe pyré, použiť do šalátov ale aj do sladkých múčnikov.

Potrebujeme:

1 ks alebo ½ ks podľa veľkosti maslová tekvica

1 ks cuketa

1 ks oranžový batát

ryžový olej

morská soľ

kurkuma

sladká červená paprika

¾ hrnčeka celozrnnej ryže basmati

Postup:

Ryžu premyjeme aspoň 2 x v čistej vode. Do hrnčeka dáme 2 PL ryžového oleja, rozohrejeme, pridáme ryžu, zalejeme 1 a ¼ hrnčeka vodou, premiešame, privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou, oheň zmiernime a dusíme do mäkka . Ryža je celozrnná, na zmäknutie potrebuje viac času ako ryža bielená.

Maslovú tekvicu, cuketu, batát očistíme, nakrájame na väčšie kocky.

Rúru predhrejeme.

Plech, v ktorom budeme zeleninu piecť vystelieme papierom na pečenie, nakrájanú zeleninu naň pekne rozložíme, osolíme, posypeme kurkumou a červenou paprikou, polejeme ryžovým olejom a premiešame, aby koreniny a olej zeleninu obalili.

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 o C približne 20 minút, podľa toho ako nám pečie rúra.

Podávame s celozrnnou ryžou.