Polievka z horskej šošovice

Polievka z horskej šošovice

V súčasnosti sú u nás dostupné rôzne druhy šošovice. Poznáme hnedú, zelenú, červenú, žltú, čiernu, oranžovú. Pochádza z Indie, kde sa pestuje okolo 50 druhov šošovice. Šošovica vôbec sa vyznačuje vysokou výživovou hodnotou. Je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín až 26 %, vlákniny až 14%, minerálnych látok, najmä zinku a železa, vitamínov sk. B. Hodí sa na prípravu polievok, fašírok, nátierok, prívarkov, ako príloha, do krémovej polievky, do šalátov. Horská šošovica je druh drobnozrnnej hnedočervenej šošovice s korenisto orechovou chuťou. Šošovicu by nemala chýbať v našom jedálničku.

Potrebujeme:

100 g horskej šošovice

1 ks mrkva

50 g zeler

  1 ks petržlen

kúsok pór

1 cibuľa

1 strúčik cesnak

1 PL ghee

himalájska soľ

štipka mleté čierne korenie

¼ čl kurkuma

Postup:

Šošovica sa nemusí nemáčať, pred varením ju dobre opláchneme a varíme 20 minút v zeleninovom vývare alebo vode v pomere 1 diel šošovice a 3 diely vývaru (1:3).

Mrkvu, petržlen, zeler očistíme a nakrájame. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Pór nakrájame na kolieska.

Cibuľu nakrájame na štvrťky a varíme spolu so šošovicou.

Nakrájanú zeleninu a pór pridáme k šošovici a spolu varíme ešte 15 minút. Pred dokončením pridáme pretlačený cesnak, kurkumu, osolíme, okoreníme, zjemníme ghee a odstavíme.

Pozn: Ak chceme mať polievku menej hustú, pridáme zeleninový vývar.

Množstvo šošovice a zeleniny si môžeme upraviť podľa chuti.

           Uvedené množstvo je na 2 porcie.

horská šošovica, šošovica šošovica