Tvarožník s jahodami

Tvarožník s jahodami

Kto by nemal rád tvaroh a ešte k tomu s jahodami.

Tvaroh má veľa pozitív, obsahuje veľa bielkovín, zasýti nás na dlhšie, trávi sa síce pomaly ale ľahko, je nízkokalorický, Poskytuje nám vitamíny A,B2, B3, B6, B9, B12, C, D, E, z minerálov vápnik, draslík, horčík, mangán, zinok, selén, fluorid, omega 3 a 6 mastné kyseliny. V kuchyni má široké použitie na sladko aj na slano. Chutí malým aj veľkým.

Jahody patria medzi najobľúbenejšie ovocie, hlavne u detí. Nielen krásne voňajú, výborne chutia ale sú aj zdrojom vitamínov A, B1, B2, B3, B6, C, E a minerálov draslík, mangán, bór, fosfor, fluor, síra, vápnik, kobalt. Jahody sú silným antioxidantom.

Potrebujeme

Na cesto:

300 g hladká celozrnná špaldová múka

2 ks vajcia

250 g maslo

½ bezfosfátový prášok do pečiva

štipka soli

2 PL jogurt

Plnka:

500 g plnotučný tvaroh

300 g jahody

1 BIO vanilkový cukor

Xukor -pravý brezový cukor

Poznámka: špaldovú múku je možné nahradiť bielou špaldovou, klasickou pšeničnou

maslo, tvaroh a jogurt bezlaktózovým. Xukor bežným cukrom alebo trstinovým. Xukor má vo väčšom množstve laxatívne účinky, na strane druhej veľmi nízky GI-7, je teda zdravou alternatívou a vhodný pre diabetikov. 

  Postup:

Suroviny na cesto zmiešame, vypracujeme hladké cesto.

Jahody zbavíme lístkov a nakrájame na menšie kúsky.

Vypracované cesto rozdelíme na 2 diely.

Plech na ktorom budeme piecť vystelieme papierom na pečenie.

Rúru vyhrejeme na 180 oC.

Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu. Jeden diel prenesieme na plech, rukami alebo malým valčekom dotvarujeme, na vrch rovnomerne rozložíme tvaroh, posypeme vanilkovým cukrom a xukrom, poukladáme nakrájané jahody a opäť posypeme cukrom, vvaľkáme 2 diel a prenesieme na jahody, dotvarujeme, popicháme vidličkou aby sa nesfúkol. Pečieme do zlatova. Upečený môžeme posypať práškovým xukrom.

jahody, tvaroh jahodový koláčjahodjahodový koljahod