Vegetariánska paella.

Vegetariánska paella.

Toto národné jedlo Španielov pozná azda každý, kto Španielsko navštívil. Dá sa pripravovať z rôznych surovín. Tá tradičná španielska sa pripravuje s mäsom alebo morskými plodmi. Ja som pre tento prípad zvolila vegetariánsku paellu s prípravou na panvici.

Potrebujeme:

1 hrnček ryže arborio

1 hrnček suchej tmavej fazule

1 hrnček suchého cícera

1 ks paprika kápia

1 ks väčšia cibuľa

2 strúčiky cesnaku

4-5 ks paradajky

4 ks ačokča

1 čl kurkuma alebo šafran

1 čl sladká paprika mletá

¼ čl mleté korenie

himalájska soľ

olivový olej

150 -200 ml zeleninový vývar alebo prevarená voda

Postup:

Strukoviny je potrebné namočiť minimálne na 12 hodín. Po 12 hodinách vodu zliať, prepláchnuť čistou vodou a variť zvlášť cícer a zvlášť fazuľu do zmäknutia. Po uvarení precedíme cez sitko.

Cibuľu, kápiu, paradajky, ačokču nakrájame nadrobno. V panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu, kápiu, paradajky a ačokču a dusíme asi 15 minút. Pridáme pretlačený cesnak, papriku, korenie, kurkumu, zalejeme 50 ml zeleninovým vývarom a krátko podusíme.

Ryžu premyjeme aspoň 2x.

Do pripravenej zeleninovej zmesi pridáme uvarené strukoviny, prepláchnutú ryžu, zalejeme150 ml vývarom, osolíme a na miernom ohni dusíme pod pokrievkou približne 20 minút. Vypneme, paellu odkryjeme, aby sa odparil prebytočný vývar a môžeme podávať.

rizoto paella vegetariansky