Zemiaky s krustou

Zemiaky s krustou

Zemiaky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Mnohí z nás si jedálniček bez zemiakov nevedia ani predstaviť. V kuchyni majú široké využitie. Sú výborné varené v šupke či ošúpané, dusené, smažené, pečené, ako pyré, v podobe hranoliek, placiek a i. Zemiaky sú považované za výživnú potravinu. Obsahujú sacharidy, takmer žiadny tuk. Neradno ich však konzumovať surové, lebo obsahujú škrob, ktorý je za surova nestráviteľný. Zemiaky obsahujú vitamín C, vitamíny B1, B2, B3, B5 (kyselina pantoténová), B6. Sú výborným zdrojom vápnika, draslíka, fosforu, horčíka. Množstvo vitamínov a minerálnych látok závisí od druhu zemiakov.

Inšpiroval ma recept  na prípravu zemiakov s krustou, s ktorým  som sa stretla vo viacerých zdrojoch. Oslovil ma a tak som sa rozhodla vyskúšala ho...či sú pečené zemiaky so syrovou krustou také výborné ako sa opisuje. A naozaj, sú skvelé.

Potrebujeme

zemiaky

syr ementál

pesto z medvedieho cesnaku alebo pretlačený cesnak

himalájsku ružovú soľ

olivový olej

 

Postup

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, ak sú zemiaky menšie, stačí, ak ich len prekrojíme. Nastúhame  syr (ementál, parmezán, alebo iná obľúbený syr). Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý dobre vymastíme olivovým olejom. Plech po celej ploche vysypeme strúhaným syrom, pestom z medvedieho cesnaku alebo pretlačeným cesnakom. Na syr poukladáme jednotlivé kúsky zemiakov, vrch môžeme pokvapkať olejom a posoliť. Ak použijeme slaný syr, už nesolíme. Pečieme v predhriatej rúre na 180o C  – 200o C do zlata. Chutia ako samostatné jedlo, ale aj s čerstvým zeleninovým šalátom či smotanovou omáčkou.