Zimná polievka s cestovinou

Zimná polievka s cestovinou

Polievka je pripravená zo zeleniny dostupnej po celý rok v našom zemepisnom pásme. V zimnom období výborne nielen zahreje, ale dodá nám aj dostatok vlákniny, minerálne látky. Kombinácia jednotlivých druhov zeleniny je vyvážená. Hlavnú rolu má červená repa. Najčastejšie ju poznáme pod názvom cvikla. Ja si pamätám, že nám ju v školskej jedálni servírovali sterilizovanú v sladkokyslom náleve, nakrájanú na malé kocky takmer počas celého zimného obdobia a striedala sa s kyslými uhorkami a šalátom z čerstvej kapusty. Doma sme ju pripravovali v podobe šalátu s chrenom a rascou. Známy je tiež boršč, polievka, ktorá je rozšírená vo východnej Európe. Pokojne ju môžeme použiť aj do iných typov polievok. Polievku nielen krásne podfarbí ale je aj chutná. Cvikla je výborná v šalátoch v kombinácii s kapustou či jablkami. Uplatní sa v nátierkach, v koláčoch a dezertoch, dajú sa z nej pripraviť zeleninové placky. Zo surovej si môžeme pripraviť šťavu. Jedlé sú však aj jej zelené listy, ktoré sa pripravujú varené a dusené.

Čo nám cvikla poskytuje? Pýši sa vysokým obsahom betainu, ktorý ochraňuje naše cievy, čistí pečeň, podporuje trávenie, krvotvorbu, rast buniek, upravuje vyprázdňovanie, priaznivo pôsobí na pleť, vlasy a nechty, detoxikuje organizmus. Cvikla je dôležitým zdrojom vápnika, železa, draslíka, sodíka, horčíka, zinku, selénu. Z vitamínov dôležité vitamíny sk. B, B3, B6, B5 – kyselina pantoténová, B9- kyselina listová, vitamín C, K a ďalšie dôležité látky ako omega 3 a 6 mastné kyseliny, vlákninu, sacharidy, bielkoviny. Pre tieto pozitívne vlastnosti by nemala chýbať v našom jedálničku.

Polievka neobsahuje lepok, mlieko. Je pripravená z nízko histamínových potravín. Je vhodná pri intolerancii na lepok, laktózu, HIT.

Potrebujeme:

1-2 ks mrkva

1 ks kvaka

1 ks väčšia bulva červená repa

1 ks zemiak

1 ks cibuľa

1 čl drvená rasca

olivový olej

morská alebo himalájska soľ

Na cestovinu:

2 PL kopcovité cícerová hladká múka

1 ks vajce

morská alebo himalájska soľ

Postup:

Cibuľu a zeleninu očistíme, nakrájame na kúsky, cibuľu na drobnejšie. V hrnčeku zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a rascu, oheň znížime a podusíme. Pridáme nakrájanú zeleninu, premiešame, zalejeme 1 l vody a na miernom ohni varíme do mäkka.

V mištičke zmiešame 2 PL cícerovej hladkej múky s vajíčkom a soľou. Vypracujeme hladké nie husté cesto a pomocou lyžice a nožíka alebo ak máme haluškovač sádžeme do polievky malé halušky. Povaríme cca 5 minút, osolíme a odstavíme.

Alternatívy:

V prípade intolerancie na cibuľu, použite pór alebo úplne vynechajte.

V prípade intolerancie na celé vajíčko, použite do polievky ryžové niťovky, ktoré pred dovarením pridáte do polievky ale pozor, nepridávajte veľa, zväčšia objem.

V prípade intolerancie na bielko vôbec, použite žĺtok a 1 čl tapiokového škrobu.

Cícerovú múku môžete nahradiť ryžovou hladkou, kukuričnou hladkou, špaldovou celozrnnou hladkou múkou, múkou z hrachu alebo šošovice. Podľa toho, kto čo toleruje.