Arónia čierna

Arónia čierna

Arónia, poznáme ju aj pod názvom Jarabina čierna. Patrí medzi potraviny s vysokou nutričnou hodnotou. Pestuje sa ako okrasná rastlina, často zdobí záhrady a parky. Plody arónie majú v obľube vtáky aj hmyz. Čoraz viac sa jej plody využívajú v potravinárskom priemysle. Bobule arónie majú kyslú, až trpkú chuť, najčastejšie ich môžeme konzumovať spracované vo forme šťavy, džúsu, džemu, marmelády, sirupu či vína, sušených plodov, extraktu. Pridáva sa ako prírodné farbivo v potravinárskom a farmaceutickom priemysle. V ľudom liečiteľstve sa arónia považuje za liek.

Poznáme viac druhov arónie, aróniu čiernu, aróniu, červenú, aróniu fialovú. Každá má vlastnosti, ktoré sú prínosom pre ľudské zdravie.

Napríklad v Litve sa z arónie vyrába víno. V Poľsku sa spracováva do džemov a džúsov. Sušené chutia ako hrozienka, môžeme ich použiť na prípravu výborného čaju. V Bosne a Hercegovine sa plody arónie používajú do džemov, džúsov či farbivo do jogurtov a nápojov, alebo sa čerstvé plody zamrazia. V Amerike a Kanade sa koncentrát z arónie používa do zmesí džúsov.

Arónia je rastlina, ktorej plody sú bohaté na antioxidanty, bioflavonoidy, triesloviny, ovocné kyseliny, prírodné farbivá, pektín, tanín, karotény, polyfenoly, antokyánové farbivá, minerálne látky, hlavne železo, meď, mangán, fluór, draslík, vápnik, horčík, bór, molybdén, na 100 g až 400 mikrogramov jódu. Z vitamínov nám poskytuje vitamín C, vitamíny skupiny B, rutín, vitamín A, K, E.

Aké účinky majú plody arónie na zdravie človeka?

Pre vysoký obsah jódu napomáhajú k správnej funkcii štítnej žľazy. U detí má jód veľký význam pri rozvoji inteligencie. Ako silný zdroj antioxidantov epuckatechinínu, luteinu, zeaxantínu, kyseliny kávovej, malvidínu, quercetínu pomáhajú z organizmu odvádzať škodlivé toxické látky prijaté z ovzdušia a stravy. Plody majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárny a imunitný systém, upravujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi, znižujú krvný tlak, udržujú pružnosť ciev, čistia krv. Pomáhajú pri žalúdočných a tráviacich problémoch, ochoreniach pečene a žlčníka. Pozitívne pôsobia na nervový systém, udržujú zdravie mozgu. Plody arónie majú protizápalový, antivirotický, antibakeriálny účinok. Obsah quercetínu v plodoch pomáha stabilizovať hladinu histamínu v krvi.

Napriek vynikajúcim zdravotným benefitom by sme ju mali konzumovať s mierou. Odborníci odporúčajú 1 polievkovú lyžicu denne. Môžeme ju zriediť vodou, alebo zmiešať so šťavou z ríbezlí alebo rakytníka. Nie je však vhodná pre deti do 3 rokov a pre tehotné ženy.

.

zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Aronia, https://www.apotheken-umschau.de/Apfelbeere

https://www.mein-schoener-garten.de/pflanzen/apfelbeere/schwarze-apfelbeere#verwendung

https://zdravopedia.sk/ovocie/aronia-10-ucinkov-na-zdravie