Avokádo plné zdravia

Avokádo plné zdravia

Avokádo je tropické ovocie, ktoré pochádza zo strednej Ameriky. Rastie na strome nazývanom avokádovník alebo hruškovec prelahodný. Plod má tvar hrušky, má silnú šupu tmavozelenej, tmavohnedej až čiernej farby. Zrelé avokádo má dužinu mäkkú, svetložltej farby ktorá sa podobá maslu, dobre sa rozotiera. V strede plodu sa nachádza kôstka, ktorá má tvar guľatý alebo vajcovitý. Avokádo je dlhé 7 až 20 cm a váži od 100 g až o 1 kg.

Avokádo sa začalo používať v Mexiku v roku 291 pred n.l. O rozšírenie avokáda do sveta sa postarali kresťanskí kolonizátori v 17. storočí.

Hlavným pestovateľom avokáda je v súčasnosti Kalifornia, kde vznikli veľké plantáže začiatkom 20.storočia.. Avokáda, ktoré môžeme zakúpiť u nás v Európe, pochádzajú predovšetkým zo Španielska a Izraela.

Aké má avokádo nutričné hodnoty?

Avokádo je veľmi zdravé ovocie s veľmi priaznivým vplyvom na ľudský organizmus. Dužina obsahuje len nepatrné množstvo cukru, naopak rastlinných prospešných tukov obsahuje až 30%. Ide o nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa svojim zložením podobajú olivovému oleju. Avokádo obsahuje bielkoviny, veľa lecitínu, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Z vitamínov je to vitamín A, B1, B2, B6, kyselina listová, C , E a K. Z minerálov vápnik, železo, draslík, horčík, meď a fosfor, karotenoidy zeaxantín a lutein, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

Keď kupujeme avokádo.

Pri nakupovaní dávame pozor, aby šupka nebola príliš mäkká a nemala žiadne tmavé škvrny. Zrelé avokádo je na omak mäkké ale nie kašovité. Najčastejšie v našich obchodoch dostaneme tvrdé, nezrelé plody. Odporúča sa kupovať len pekné, tvrdé, nijak neporušené avokáda, ktoré si doma sami uskladníte a budete mať istotu, že avokádo nie je ochytané a môže pekne dozrieť. Teplota pri skladovaní by nemala klesnúť pod 10 st. Celzia, inak dužina začne černať. Za 2 až 3 dni by malo byť avokádo zrelé. Avokádo je určené k rýchlej konzumácii, jedlá z neho pripravené by sme mali skladovať najviac 4 dni a v spodnej časti chladničky.

Kde môžeme avokádo použiť?

Avokádo sa preslávilo mexickou špecialitou quacamole. Avokádo sa využíva v mnohých kuchyniach po celom svete napr. v Indii, Ghane, Keni, Brazílii, Maroku, Etiópii, Argentíne či Filipínach. Používa sa hlavne v studenej kuchyni, môžeme ho aj tepelne upraviť. Pri tepelnej úprave musíme dbať na to, aby sa tepelne nespracovávalo príliš dlho, pretože zhorkne.

Môžeme si z neho pripraviť pomazánky, použiť ako náhradu masla, môžeme ho použiť do šalátov, desingov, majonéz, dípov, suši, sendivčov, smoothies ale aj do chutných sladkých jedál a maškŕt či zmrzlín.

Aký má význam avokádo pre naše zdravie?

1. hodí sa do diétnej stravy aj napriek tomu, že obsahuje veľké množstvo tukov – ide o zdravé tuky

2. pôsobí priaznivo pri chorobách kože a slizníc

3. posilňuje srdce, znižuje krvný tlak

4. pomáha pri chorobách pečene, ľadvín a močových ciest

5. znižuje cholesterol v krvi

6. odporúča sa pri kardiovaskulárnych ochoreniach

7. detoxikuje organizmus

8. podporuje imunitu

9. má antiseptické účinky

10. je vhodné počas tehotenstva a kojenia

11. normalizuje hladinu cukru v krvi, vhodné pre diabetikov

12.odbúrava stres a napätie

13. priaznivo pôsobí na spánok

Odborníci odporúčajú avokádo zaradiť do jedálneho lístka ako bežnú súčasť.

Pozor!

Avokádo obsahuje toxín PERSIN. Ide o látku, ktorá ľudskému organizmu neškodí, avšak u niektorých jedincov môže vyvolať alergickú reakciu, ide však skôr o ojedinelú reakciu. Naopak pre zvieratá ako napr. pre psov, mačky, vtáky, kone, králiky, kozy a iné domáce zvieratá je avokádo toxické a v priebehu 24 hodín po konzumácii uhynú. Z tohto plynie, že zvieratám v žiadnom prípade avokádo nepodávať. Nebezpečné sú tiež listy avokáda, v prípade, že si avokádo pestujete doma.

Zdroj:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2011.556759

http://guacamole.cz/avokado/

http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/avokado/avokado-zakladni-popis.htm