Basmati, výnimočný druh ryže- voňavá, chutná, zdravá potravina.

Basmati, výnimočný druh ryže- voňavá, chutná, zdravá potravina.

Ryža nielen v indickej kuchyni, ale aj u nás patrí medzi základné potraviny.  V rôznych podobách sa konzumuje na celom svete. Existuje veľmi veľa druhov ryže, no nie je ryža ako ryža. 

Ryža basmati je považovaná za najkvalitnejšiu ryžu. Má orieškovú chuť, jej vlastnú špecifickú mierne kvetinovú vôňu. Basmati v hinduištine znamená „kráľovna vôní“.  Jej domovinou sú južné svahy Himalájií v Indii a Pakistane. Američania sa snažili o získanie licencie na produkciu s vlastným názvom basmati. Avšak medzinárodný súd na podnet Indickej vlády rozhodol, že názov Basmati môžu používať len indickí a pakistánski pestovatelia. V Indii sa basmati nazýva aj „indické šampaňské“ . V Pakistane sa pestuje ryža basmati vysokej kvality a nazýva sa „Super Kernel Basmati“.

Ryžové polia ležia v Paňdzábe a sú zavlažované na minerálne látky  bohatou krištáľovo priezračnou vodou z topiacich sa ľadovcov. Po zbere sa basmati skladuje v suchu a tme až 2 roky, aby sa zbavila vody, preto je ryža sypká a má orieškovú chuť.

Basmati sa vyznačuje jedinečným dlhým, štíhlym zrnom, ktoré iné druhy ryže nemajú. Podľa indickej vládnej agentúry APEDA sa môže ryža nazývať Basmati, ak má okrem iných parametrov minimálnu priemernú dĺžku zrna 6,61 mm a priemernú šírku  až 2 mm.  Je jediným druhom ryže, ktorý pri varení zväčšuje svoj objem do dĺžky. Poznáme celozrnnú tzv. natural nelúpanú  a bielu basmati, za zdravšiu sa považuje hnedá natural. Natural ryža sa nebrúsi a nijak sa priemyselne nespracováva, preto si zachováva všetky živiny. Pri varení sa nelepí, neobsahuje lepok, je ľahko stráviteľná, je vhodná pre zdravú výživu a tiež pre ľudí, ktorí majú problém s lepkom. Môžeme ju použiť ako prílohu či na prípravu exotických jedál, všade tam, kde používame bežnú ryžu. Jej veľkou prednosťou je, že má nižší glykemický index, preto je vhodná pre diabetikov a tiež pri rôznych diétnych režimoch.

Aké výživovými hodnotami sa vyznačuje ?

Basmati obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu a veľmi málo tuku.

Z vitamínov,  vitamín B1, B2, B3, B6, kyselinu listovú a pantoténovú, vitamín E a biotín.

Z minerálnych látok zinok, meď, selén, zinok, mangán, molybdén, sodík, draslík, horčík, vápnik, fosfor, meď a železo, omega 6 mastné kyseliny.

Jej benefitom je aj fakt, že oproti iným  bežným druhom ryže obsahuje nepatrné množstvo arzénu.  

 

Aké má basmati pozitívne účinky na ľudský organizmus?

1. je ľahko stráviteľná a spĺňa zásady zdravej výživy

2. pre svoj nízky glykemický index je vhodná aj pre diabetikov (napriek tomu sa odporúča konzultácia s lekárom)

3. neobsahuje lepok, preto je vhodná aj pre ľudí citlivých na lepok

4.podporuje metabolizmus

5. podporuje trávenie 

6. priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak 

 

Basmati je veľmi vhodnou a kvalitnou potravinou a preto by sme ju mali zaradiť do jedálnička niekoľkokrát do týždňa v rôznych podobách.

 

zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Basmati 

https://www.thespruceeats.com/basmati-and-plain-rice-3974951

https://www.tvojezdravie.sk/liecba/ktora-ryza-je-najzdravsia-na-tieto-druhy-sa-mozete-spolahnut-/21238