Batáty na mnohoraký spôsob, batáty ako liek.

Batáty na mnohoraký spôsob, batáty ako liek.

Batáty alebo ako ich nazývame sladké zemiaky pochádzajú z Ameriky z oblasti mexického poloostrova Yucatán a ústia Orinoka vo Venezuele. Botanicky sú príbuzné dnešným zemiakom, ktoré tiež boli do Európy dovezené zo Strednej Ameriky, avšak o 100 rokov neskôr ako sladké zemiaky. V tropických a subtropických oblastiach sú hlavnou plodinou.

Od zemiakov sa značne odlišujú už len svojim podlhovastým tvarom, váhou, môžu vážiť až do 1 kg, líšia sa aj farbou dužiny, ktorá môže byť oranžová, biela, krémová, žltá ale aj fialová. Na svete existuje až 400 odrôd sladkých zemiakov, odlišujú sa farbou dužiny, textúrou, chuťou a tvarom. V našich zemepisných šírkach sa najčastejšie stretávame s oranžovou, žltou a fialovou dužinou. V USA v Severnej Karolíne a Louisiane sa pestujú s oranžovou dužinou a nazývajú sa „jam“, ázijské krajiny uprednostňujú batáty s fialovou a krémovou dužinou, Hispánci majú radšej batáty s bielou dužinou, ktoré nie sú sladké.

Kde všade môžeme použiť sladké zemiaky?

Rovnako ako bežné zemiaky majú batáty mnohostranné využitie v kuchyni na slano aj sladko. Môžeme ich variť, dusiť, zapekať, piecť, smažiť, grilovať, pridať do polievok, šalátov, kaší. Môžeme si ich pripraviť ako hranolky, či pyré. Sú výbornou prílohou k mäsu, rybám. Chutné sú aj na prípravu sladkých pokrmov, môžeme ich pridať do cesta, na pečenie koláčov a cukroviniek, buchtičiek ale aj do krémov. Dajú sa pripraviť aj vo forme čipsov či marmelády.

Čo obsahujú batáty z nutričného hľadiska?

Po energetickej stránke sú bohatšie ako bežné zemiaky a preto sú pre náš organizmus vhodnejšie. Batáty obsahujú až 70% vody, 18 % škrobu, 6% cukru, bielkoviny a vlákninu. Glukóza, fruktóza a sacharóza im zaisťuje sladkosť. Tepelne upravené batáty obsahujú minerály vápnik, horčík, železo, fosfor, draslík, meď, zinok, selén, sodík, mangán, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Z vitamínov, vitamín A, B1, B2, B3, B6, kyselinu listovú-B9, vitamín C, E, K , kyselinu pantoténovú, cholín a betakarotén. Vďaka betakaroténu majú krásnu žiarivú farbu. Betakarotén je silný antioxidant, ktorý pôsobí ako prevencia proti niektorým druhom rakoviny. Batáty obsahujú tiež rastlinné steroly, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Batáty patria medzi najvýživnejšie druhy zeleniny.

Aký majú účinok batáty na náš organizmus?

1. Prispievajú k zdravému zažívaciemu traktu, eliminujú vznik rakoviny hrubého čreva.

2. Pomáhajú pri zápche.

3.Normalizujú hladinu cukru v krvi.

4. Majú antiseptický a detoxikačný účinok.

5.Podporujú imunitný systém.

6.Pôsobia preventívne pred vznikom rakoviny a civilizačných ochorení.

7.Vysokým obsahom antioxidantov zabraňujú vzniku astmy, artritíde, osteoporózy, srdcovým ochoreniam.

8. Pôsobia pozitívne na zrak, zabraňujú vzniku ochorení očí ako napr. šedý zákal.

9. Vďaka vysokému obsahu draslíka sú účinné pri srdcovo-cievnych ochoreniach, znižujú krvný tlak.

10. Podporujú krvotvorbu.

11. Pôsobia pozitívne na kvalitu vlasov, nechtov a pokožky.

12. Zlepšujú pamäť a koncentráciu.

13. Sú vynikajúce pri nervových problémoch.

14. Zlepšujú kvalitu spánku, odstraňujú migrénu a stres.

15. Podľa tradičnej čínskej medicíny batáty ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány.

Tak čo, zaradíte batáty do Vášho jedálnička?

Zdroj:

www.bataty.sk

www.peknetelo.eu

.

..