Brezový cukor ako zdravá náhrada bieleho repného cukru

Brezový cukor ako zdravá náhrada bieleho repného cukru

Pravý Brezový cukor (xukor) je druh prírodného cukru, ktorý je takmer identický s bielym rafinovaným repným kryštálovým cukrom. Nazýva sa aj xylitol. Získava sa z kôry brezy a má veľa zdravotných výhod. Trh ponúka xylitol vyrobený z rôznych iných druhov surovín. Tieto produkty nemožno nazvať pravým brezovým cukrom. Pravý brezový cukor sa vyrába vo Fínsku a vyrába ho spoločnosť Danisco Sweeteers ako jediný výrobca brezového cukru v Európe. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s xylitolom, ktorý je vyrobený z geneticky modifikovanej kukurice alebo buničiny alebo dreva. Žiaľ aj tento cukor je nazývaný cukrom brezovým. Často je nemožné zistiť z akej suroviny bol vyrobený. Mnohí výrobcovia neuvádzajú tento dôležitý údaj, hoci im to legislatíva prikazuje.

breza, brezový cukor, xukor, xylitol 

Akými vlastnosťami sa vyznačuje pravý brezový cukor?

Je odolný voči tepelnému spracovaniu. Nemá horkú chuť, je sladký ako biely repný cukor. Oproti bežnému cukru má nízky glykemický index (GI) 7 a neobsahuje toľko kalórií  ako biely repný kryštálový cukor. Je zdravou alternatívou bieleho repného kryštálového cukru. Hodí sa všade tam, kde sa využíva biely kryštálový cukor s výnimkou kysnutého cesta. Kvasnice ho nedokážu rozložiť. Nie je návykový ako biely kryštálový cukor. Jedinou nevýhodou je, že ak ho použijeme viac ako 50 g/deň má laxatívne účinky. Brezový cukor sa hodí pri redukcii hmotnosti, je vhodný pre diabetikov, tehotné ženy, pri redukčnom stravovacom režime či kandidóze.

Aké má pravý brezový cukor benefity?

Udržiava a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Má pomalšie vstrebávanie ako biely rafinovaný cukor, čo znamená, že dlhšie nepociťujeme hlad. Pozitívne vplýva na zuby a ústnu dutinu tak, že zabraňuje množeniu baktérií, čím pozitívne ovplyvňuje vznik zubného kazu a zubného kameňa. Zabraňuje usadeniu baktérií a vírusov v dýchacích cestách. V tráviacom trakte zabraňuje množeniu patologických baktérií. Znižuje chuť do jedla, odstraňuje zápchu, podporuje vstrebávanie vitamínov skupiny B a vápnika.