Čakanka obyčajná ako zdravá burina. Čakanka šalátová, chutná zelenina

Čakanka obyčajná ako zdravá burina. Čakanka šalátová, chutná zelenina

Čakanka je považovaná za invazívnu burinu. Rastie na opustených poliach, pri cestách, potokoch, záhradách, na svahoch. Na potulkách prírodou obdivujeme jej do modra sfarbené kvety. Táto modrokvetá burina má aj užitočné vlastnosti, ktoré môžeme využiť v náš prospech. Všetky časti rastliny sa dajú konzumovať a sú veľmi horké.

Keď sa povie čakanka, najčastejšie nám napadne cigória, náhrada kávy, ktorá sa vyrába zo suchého koreňa, a polysacharid inulín ako prírodné probiotikum, ktorý koreň čakanky obsahuje. Čakanka ako náhrada zrnkovej kávy má svoju históriu. Začala sa vyrábať, keď v roku 1766 Fridrich Veľký zakázal dovoz kávy do Pruska. Používala sa ako náhrada kávy aj v čase vojny. Cigória neobsahuje kofeín, preto je vhodná pre ľudí citlivých na kofeín. Obľubujú ju hlavne starší ľudia.

Čakanka je známa svojou toxicitou, používa sa na zbavenie parazitov v organizmoch zvierat pridávaním do krmiva.

Ako vplýva čakanka na naše zdravie?

Varená zmes koreňov čakanky a listov sa používa ako úľava pri problémoch s pečeňou vrátane cirhózy, pomáha pri ochoreniach tráviaceho traktu, pankreasu, žalúdka, pri liečbe dny a reumatických stavov, na liečbu nedostatku chuti do jedla, cukrovky , pomáha zvýšiť imunitu. Vďaka svojim antibiotickým účinkom čistí krv, dezinfikuje črevá, pôsobí protizápalovo a upravuje vyprázdňovanie. Používa sa tiež pri ekzémoch, akné a plesniach, znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Čaj z čakanky priaznivo pôsobí proti častému nočnému prebúdzaniu. Čakanka sa pridáva do čajových zmesí podporujúcich činnosť pankreasu.

Aké benefity nám čakanka prináša?

Čakanka obsahuje inulín, rozpustnú vlákninu s probiotickými účinkami, terpenové horčiny, glykosidy cichoriin a intybin, kyselinu trieslovú, slizy, luteín, betakarotén, vlákninu, bielkoviny. Z vitamínov, vitamín A, B3, B6, B9, kyselina pantoténová, C, E a K. Z minerálov horčík, draslík, selén, fosfor, vápnik, meď, zinok, mangán, železo.

Čakanka šalátová puková alebo hlávková

Čakanka šalátová má svoj príbeh. Belgičan, ktorý si chcel pripraviť z čakanky obyčajnej kávu, nechal v pivnici vyschnúť korene. Avšak vlhko spôsobilo, že korene nevyschli ale naopak, začali z nich pučať hlávky. Ochutnal ich a zistil, že sú chutné, čerstvé, chrumkavé a šťavnaté. Tieto hlávky dostali názov čakanka šalátová. Môžeme sa stretnúť s čakankou hlávkovou a čakankou pukovou bielou alebo červenou. Čakanka šalátová okrem minerálov a vitamínov obsahuje horčiny, ktoré pomáhajú pri trávení. Rovnako ako čakanka obyčajná aj čakanka šalátová vďaka svojim skvelým vlastnostiam chráni srdce a cievnu sústavu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje nadmernému ukladaniu tuku. Upravuje krvný tlak, reguluje nadváhu, priaznivo pôsobí pri cukrovke, znižuje riziko vzniku rakoviny čriev, upravuje črevnú mikroflóru, stimuluje činnosť pečene a žlčníka.

Ako si môžeme čakanku šalátovú pripraviť?

Najčastejšie sa používa o šalátov, môžeme ju zapekať so syrom či smotanovou omáčkou, nakrájať do polievky, dusiť na masle, vysmažiť v trojobale. Listy výborne chutia ak ich namáčame do deepov, dresingov, majonéz, do pikantných omáčok či jogurtov.

Ešte váhate? Neváhajte, nielen vám zachutí ale podporíte aj svoje zdravie.

Zdroj:

Millicent Ndou & Dr M. Koekemoer, Národné herbárium, Pretoria

GastroSlovník