Cibuľa, prírodný liek.

Cibuľa, prírodný liek.

Cibuľa – allium cepa, tak ako ju poznáme v dnešnej podobe pochádza z oblasti západnej Ázie a je jednou z najstarších kultúrnych rastlín ľudstva. Už viac ako 5000 rokov ju ľudstvo používa ako liek.

Cibuľa je skutočnou pokladnicou účinných látok. Obsahuje éterické oleje, vitamíny A, B1, B2, C a E, vysoko účinný allicin, oxaláty vápnika, cholin, karoteny, z minerálov sodík, draslík, vápnik, horčík, fosfor, jód, lithium, síru, zinok, horčiny, kyselinu asparagovú, nikotínovú, citrónovú, pantothenovú, fumrovú, octovú, linolovú, oleanolovú a oxalovú, rastlinný hormón podobný inzulínu, lutein, rutin, saliciláty a lykosid podobný horčici, vlákninu. Treba pripomenúť, že tiež bol v nej objavený stopový pyridinový alkaloid trigonellin, ktorý je vo veľkom množstve považovaný za škodlivý, preto očistená po 24 hodinách státia sa stáva toxickou.

Jednotlivé druhy cibule sa odlišujú farbou, šupkou, chuťou, veľkosťou a tvarom.Cibuľu konzumujeme hlavne surovú ale aj varenú, dusenú, pečenú, grilovanú, do šalátov, polievok, nátierok a pod. 

Poznáme niekoľko druhov cibule: klasickú kuchynskú, červenú, ktorá je jemnejšia, obsahuje viac antioxidantov a viac ako 20 druhov antokyaninov (pigmentov), ktoré jej dodávajú jej typické fialové sfarbenie. Pre čerstvé použitie je červená cibuľa najvhodnejšia a je zároveň najzdravšia. Má príjemnú chuť , hodí sa do sladších jedál, ktoré zvýrazní.

Žltá cibuľa je vhodná na dlhšie varenie, či smaženie. Má vyšší obsah síry ako ostatné druhy.

Cibuľa biela má jemnejšiu chuť a ak ju varíme, zostane priesvitná, pretože má tenšiu textúru. Pre jej jemnosť sa hodí do šalátov, nátierok.

Šalotka má jemnejšiu chuť ako bežná cibuľa, je obľúbená vo francúzskej, ruskej a americkej kuchyni. Obsahuje viac sacharidov. Vďaka obsahu pektínov a slizov je výborná pri ochoreniach dýchacích ciest, obzvlášť pri ochoreniach priedušiek. Zlepšuje trávenie, znižuje riziko vzniku nádorových ochorení, harmonizuje hladinu cukru v krvi a upravuje krvný tlak.

Aké zdravotné účinky nám prináša cibuľa?

Cibuľa pôsobí antibakteriálne a antivírusovo. Ničí zárodky, ktoré môžu vyvolať zápal močového mechúra a ľadvinové infekcie. Cibuľová šťava má antibiotické účinky, dokáže vyliečiť niektoré druhy kašľa a odhlieniť priedušky. Môžeme ju použiť pri nachladnutí, chrípke, pri zápaloch v krku, hltanu a prínosových dutín. Zvyšuje vylučovanie tráviacich štiav v žalúdku a v črevách, podporuje tvorbu žlče a pankreatických štiav, je krvotvorná, pôsobí protizápalovo, močopudná, uvoľňuje kŕče, rozpúšťa hlieny a čistí krv. Znižuje hladinu cholesterolu a teda predchádza tak vzniku aterosklerózy a infarktu myokardu.

Cibuľu ocenia aj diabetici, pretože znižuje hladinu cukru v krvi, čo sa pripisuje rastlinnému hormónu glykoguín, ktorý cibuľa obsahuje.

Najnovšie štúdie preukázali, že konzumácia cibule znižuje riziko vzniku nádoru prostaty.

Jej vysoký obsah enzýmov má priaznivé účinky pri zápche a plynatosti. Je potrebné spomenúť, že jedna surová cibuľa môže zmieniť astmatický záchvat. Pripisuje sa to antialergickým účinkom a obsahom tiosulfinátu (zložka éterického oleja), ktorý bronchiálne cesty uvoľňuje. Účinok by sa mal dostaviť do niekoľkých minút od zjedenia 1 cibule.

Cibuľa je vhodná aj na vonkajšie použitie. Cibuľová šťava pomáha pri liečbe bradavíc, štípancoch, abcesov, popálenín a ušných bolestiach. Vo forme obkladov ju môžeme použiť na odreniny, natrhnutie svalov, pri výronoch.

Referencie:

Josef Jonáš,Jiří Kuchař: Svět přírodních antibiotik

www.domacaliecba.sk

www.plnielanu.cz