Čierne korenie - kráľ korenia

Čierne korenie - kráľ korenia

Čierne korenie poznáme ako ochucovadlo jedál v podobe guľôčok a mletého čierneho korenia.

Čierne korenie pochádza z Indie, kde sa používalo už v staroveku. Čierne korenie je najpoužívanejšie korenie, ktoré sa používa vo všetkých kuchyniach sveta. Plody korenia sa zbierajú v rôznych stupňoch zrelosti, prechádzajú rôznymi procesmi spracovania a výsledkom sú rôzne druhy korenia, ktoré poznáme ako čierne korenie, biele korenie, zelené korenie, ružové či červené korenie. Do Európy korenie priviezol Alexander Veľký, keď sa vracal po výprave v Indii. V ajurvédskej medicíne sa používa už tisíce rokov pre vysokú koncentráciu účinných a prospešných rastlinných zlúčenín.

Čierne korenie používame nielen na ochutenie polievok, nátierok, šalátov, mäsa, omáčok, cestovín, zeleniny, môžeme ho použiť aj na posilnenie organizmu. Práve pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok je právom považované za „kráľa korenia“.

Pikantnú korenistú ostrú chuť mu dodáva alkaloid piperín, ktorého obsahuje najviac spomedzi všetkých druhov korenia a práve táto látka je zdrojom väčšiny zdravotných benefitov. Aromatickú vôňu mu dodávajú zasa monoterpény. Čierne korenie je tiež zdrojom vlákniny, bielkovín, sacharidov, betakaroténu, luteínu. Z vitamínov obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, C, E a K. Z minerálnych látok obsahuje selén, zinok, mangán, železo, fosfor, draslík, horčík, vápnik, sodík a mastné kyseliny omega 3 a omega 6.

Mnohé vedecké poznatky a štúdie odhalili, že čierne korenie má veľa zdravotných výhod.

Čierne korenie pozitívne ovplyvňuje:

Tráviaci trakt. Podporuje tvorbu tráviacich a pankreatických enzýmov, tým uľahčuje trávenie a celkové spracovanie jedla. Pretože je prírodným karminatívum, zmierňuje plynatosť, zlepšuje črevnú pohyblivosť. Podporuje činnosť a regeneráciu pečene. Čistí črevá a žalúdok.

Znižuje vysoký krvný tlak. Chronicky zvýšený krvný tlak je obrovským rizikovým faktorom a spúšťačom kardiovaskulárnych a iných ochorení, ako napr. infarkt, zlyhanie srdca, mŕtvica, ochorenie obličiek, závrate, iné cievne ochorenia. Výskum ukázal, že piperín, nachádzajúci sa v čiernom korení upravuje krvný tlak, znižuje riziko vzniku hypertenzie a riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Pomáha zmierniť kašeľ a uvoľňuje dýchacie cesty. Podľa výsledkov štúdie uvoľňuje hlieny, astmatikom môže znížiť závažnosť prejavov, posilňuje imunitný systém, uvoľňuje upchatý nos a prínosové dutiny, pomáha pri prechladnutí a vírusových infekciách. Podľa odborníkov stačí zmiešať lyžičku mletého čierneho korenia s 2 lyžicami medu, zaliať 200 ml vriacej vody, nechať lúhovať 3 až 5 minút a piť po dúškoch.

Čierne korenie má antibakteriálne, antivírusové, protizápalové vlastnosti, je silným antioxidantom. Antioxidanty pomáhajú telu bojovať proti mnohým choroboplodným baktériám, pomáhajú pri budovaní odolnosti proti baktériám i vírusom, bránia poškodeniu a oxidácii buniek.

Viaceré štúdie nedávno odhalili, že čierne korenie obsahuje veľmi vysokú hladinu antioxidantov, ako je piperín, prchavý olej, oleoresiny, fytonutrienty a alkaloidy.

Výskumy potvrdzujú, že čierne korenie zvyšuje vstrebávanie minerálnej látky selénu a vápnika, vitamínov skupiny B, betakaroténu a výživných látok z potravín.

Znižuje riziko vzniku onkologických ochorení, najmä ak ho konzumujeme spolu s kurkumou vo forme mlieka, tzv. zlatého mlieka.

Pomáha pri liečbe kožných ochorení, zabraňuje pigmentácii pokožky, spomaľuje starnutie a vzniku „stareckých škvŕn“. Drvené čierne korenie je dobrým prírodným pílingom. Mleté čierne korenie sa neodporúča používať priamo na pokožku. Miesto toho si urobíme zmes z drveného čierneho korenia a medu alebo jogurtu a tenkú vrstvu nanesieme na pokožku. Ak túto zmes aplikujeme na pokožku aspoň raz za týždeň pokožka sa stáva jemnou a hladkou. Zmes zabezpečí otvorenie pórov, čím sa do pokožky dostane viac kyslíka a tým dochádza aj k menšiemu výskytu vrások.

Čierne korenie pomáha udržiavať zdravie mozgu, predchádzať Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe a depresívnym stavom.

Je známe, že čierne korenie zmierňuje bolesti zubov, ako aj iné ochorenia či infekcie súvisiace s ústami a ďasnami .Upokojuje ďasná a zmierňuje zápal. Rastlinné zlúčeniny v čiernom korení zabraňujú šíreniu baktérii v ústach. Eliminovať baktérie v ústach a zmierniť bolesť pomôže pasta, ktorú si pripravíme tak, že zmiešame ¼ lyžičky čierneho korenia a ¼ lyžičky, pridávame kvapky vody, kým sa zmes nezmení na hustú kašu. Pastu nanesieme priamo na postihnuté miesta zubov a ďasien a necháme pôsobiť 3 až 5 minút. Aplikácia zmesi na postihnuté miesto je zdravý spôsob, ako získať úľavu od bolesti a zmierniť opuch ďasien.

Čierne korenie reguluje hladinu cholesterolu v krvi. Štúdie tiež preukázali, že môže upravovať hladinu cukru v krvi.

Oživuje a posilňuje vlasy. Dnes nie je neobvyklým javom vidieť mladých ľudí s prírodnými sivými alebo bielymi vlasmi. Čierne korenie môže pomôcť zabrániť predčasnému šediveniu vlasov tým, že dodá pokožke zdravé rastlinné pigmenty. Taktiež pomáha liečiť lupiny. Príprava masky na vlasy z čierneho korenia: rozmiešame ¼ čajovej lyžičky čierneho korenia v šálke obyčajného jogurtu a zmes jemne vmasírujeme do pokožky hlavy. Necháme pôsobiť asi 25 až 30 minút. Odporúča sa použiť sprchovaciu čiapku, ktorá zaistí, že zmes zostane vo vlasoch. Po uplynutí času si vlasy dôkladne opláchneme.

Aj čierne korenie môže mať vedľajšie účinky, ak to s jeho konzumáciou preháňame.

Existuje niekoľko závažných vedľajších účinkov, ktorým musíme venovať pozornosť.

1. Môže spôsobiť smrť, ak vstúpi do pľúcAj keď je to veľmi neobvyklé a veľmi zriedkavé, priama konzumácia alebo požitie čierneho korenia môže spôsobiť smrť tým, že si nájde cestu do vašich pľúc. Smrť čiernym korením je možná, iba ak náhodne vdýchnete prášok z jemne pomletého korenia a dostane sa priamo do dýchacích ciest. Pretože čierne korenie nemôže byť metabolizované pľúcami, nakoniec sa dostane do krvi, čo potom spôsobí smrť.

2. Kontraindikácia s určitými liekmiČierne korenie by sa nemalo miešať s určitými liekmi, ako sú antihistaminiká, ktoré sa používajú na zmiernenie prejavov alergie, zníženie účinnosti absorpcie v čreve a metabolizmu liekov v pečeni. Cyklosporín A je liekom pre imunosupresiu pri transplantácii orgánov a kostnej drene. Používa sa tiež v liečbe autoimunitných ochorení, ako napr. psoriáza, reumatoidná artritída, systémová sklerorermia a i. Cytochróm p450 sa používa na metabolizmus toxických látok a katabolizmus odpadu produkovaného telom pri deštrukcii deformovaných a zostarnutých červených krviniek.

3. Čierne korenie môže spôsobiť podráždenie pokožky a refluxSčervenanie, podráždenie a svrbenie pokožky sú len niektoré z príznakov, ktoré sa bežne vyskytujú pri konzumácii alebo použití čierneho korenia na pokožke. Nadmerné používanie čierneho korenia v jednom jedle môže spôsobiť, že budeme mať v žalúdku pocit pálenia. Aj keď je to iba dočasný vedľajší účinok čierneho korenia, pri nadmernom používaní môže viesť k chronickému refluxu kyselín, tráviacim ťažkostiam a chronickému páleniu záhy.

4. Potrat a ťažkosti počas tehotenstva. Tehotné a dojčiace ženy by mali čierne korenie konzumovať s mierou. Pretože sa nemetabolizuje v krvi, môže sa dostať k deťom prostredníctvom materského mlieka alebo k plodu pupočnou šnúrou u tehotných žien. Môže to viesť k potratu. Počas tehotenstva sú ženy oveľa citlivejšie na všetky koreniny, medzi ktoré patrí aj čierne korenie. Pre dojčiace matky sa piperín môže preniesť do materského mlieka, čo by bolo pre dieťa nepríjemné a potenciálne škodlivé.

Prínosy čierneho korenia pre zdravie výrazne prevyšujú jeho vedľajšie účinky. Je dôležité, ak konzumujeme čierne korenie denne, aby sme ho používali len v malom množstve. Vedľajšie účinky sa prejavia až pri nadmernej konzumácii.

Čierne korenie sa pridáva do liečiv a doplnkov stravy.

 

Zdroj:

https://www.healthline.com/nutrition/black-pepper-benefits#The-bottom-line,Makayla Meixner MS, RDN 21. marca 2019

https://www.zelenyjezko.sk/blog/cierne-korenie-dokaze-zazraky-s-vasim-zdravim

https://www.medlife.com/blog/10-healthy-benefits-black-pepper-recipes/ Ashish Roy, 28.novembra 2018

https://mydietgoal.com/black-pepper/