Čo je kvercetin

Čo je kvercetin

Kvercetin ocenia najmä alergici, ľudia s intoleranciami, s citlivosťou na histamín, zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu a čriev. Kvercetin je prírodné antihistaminikum. Čo to je za látku?

Kvercetin je jedným z najrozšírenejších a najsilnejších biologicky aktívnych flavonoidov. Flavonoidy sú v rastlinách osobitnou chemikáliou, ktorá sa nazýva fytonutrienty, a majú široké spektrum zdravotných výhod. Kvercetín si ľudský organizmus nedokáže vyrobiť, preto ho musíme prijímať z ovocia ,zeleniny a nápojov. Kvercetin má široké spektrum priaznivých účinkov na ľudský organizmus a priaznivo pôsobí proti ochoreniam.

Najbohatším zdrojom je farebná zelenina a ovocie, ako tmavé hrozno, bobulovité ovocie, čierne ríbezle, brusnice, plody bazy čiernej, čučoriedky, slivky, čerešne, arónia, jablká obsahujú na 1 kg až 21-72 mg, brokolica, červená cibuľa na 1 kg až 300 mg, kel 100 mg na 1 kg, cibuľa šalotka, cesnak, tekvica, pohánka, Bio rajčiny, červené víno 4 -16 mg na 1 liter, čierny čaj 10-25 mg na 1 liter. Kvercetin sa nachádza aj v bylinkách ako ginko biloba, ľubovník bodkovaný, ligurček, žihľava, kapary, koriander, žerucha. Tepelnou úpravou alebo zmrazením sa jeho koncentrácia neznižuje, je termostabilný.

Kvercetin je jedným z najbežnejších a dobre preskúmaných flavonoidov. Vzhľadom na jeho priaznivé účinky, je súčasťou doplnkov stravy alebo špeciálnych funkčných nápojoch. Podobne ako v prípade iných prírodných látok je účinok kvercetinu z potravín výraznejší ako pri príjme v jeho čistej forme v doplnkoch stravy.

Liečebné účinky kvercetinu sú založené predovšetkým na tom, že je silným antioxidantom, pohlcuje voľné radikály (voľné radikály zvyšujú riziko vzniku ochorení), pôsobí proti akútnym a chronickým zápalom, napr. pri reumatoidnej artritíde a artritíde, zabraňuje rastu niektorých rakovinových buniek, pôsobí proti vzniku kardiovaskulárnym ochoreniam, pôsobí antiviroticky a antibakteriálne. Pôsobí takmer proti všetkým baktériám, najmä tých, ktoré súvisia so žalúdkom a črevami, pokožkou, dýchacími cestami a močovým systémom. Spolu s ďalšími flavonoidmi pomáha v boji proti vírusom ako sú, napr. adenovírus, vírus herpes simplex, respiračný syncyciálny vírus. Zabraňuje trombóze, pomáha udržovať cievy čisté, pružné a priechodné. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, upravuje krvný tlak. Najvýznamnejší účinok má pri alergických reakciách, kedy tlmí tieto reakcie, vrátane astmy alebo pri uštipnutí hmyzom, pretože potláča uvoľňovanie histamínu z buniek. Niektoré štúdie naznačujú, že môže byť prospešný pri chudnutí tým, že potláča vstrebávanie sacharidov. Kvercetín môže pomôcť predchádzať neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba .

Hladinu kvercetinu si najlepšie doplníme dennou konzumáciou ovocia a zeleniny s obsahom tejto výnimočnej látky. Ak sa však rozhodneme užívať doplnok stravy s obsahom kvercetinu mal by obsahovať enzým bromelain alebo vitamín C, pretože pomáhajú organizmu efektívnejšie kvercetín vstrebávať.

Vedľajšie účinky a riziká

Prírodné antioxidanty nachádzajúce sa v ovocí a zelenine môžu byť veľmi prospešné, ak sa konzumujú ako súčasť vyváženej a výživnej stravy.

Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) klasifikuje kvercetin ako všeobecne bezpečnú látku.

Niektorí ľudia hlásili menšie vedľajšie účinky pri dlhodobom dlhodobom užívaní vysokých dávok kvercetínu, napríklad 1 000 mg denne.

Vedľajšie účinky môžu zahŕňať

•    bolesti hlavy

•    nevoľnosť

•    pocity brnenia

Kvercetin môže mať kontraindikáciu s niektorými liekmi, preto je potrebné pred užitím doplnku stravy s obsahom kvercetinu sa poradiť s lekárom.

 

zdroj: medicalnewstoday.com/articles/324170#side-effects-and-risks

https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92407.aspx