Cvikla (červená repa)

Cvikla (červená repa)

Cvikla… červená repa, určite ju každý z nás pozná, mnohí ju obľubujú hlavne v zimných mesiacoch a sú aj takí, ktorí jej dávajú stopku, jednoducho im nechutí, hlavne pre jej zemitú chuť.

Čo vieme o jej histórii?

Prvé záznamy o červenej repe sú staré asi 3000 rokov a pochádzajú z Babylonie. Červená repa bola známa v starom Ríme, kde sa využívala ako jedlo a hlavne ako liek. Červená repa symbolizuje potrebu dodávať telu vitamíny, minerálne látky a ďalšie látky, bez ktorých nie je možné žiť. Červená farba symbolizuje krv, vitalitu, silu a energiu.

Postupne sa rozšírila do celej Európy. Jej konzumácia je rozšírená hlavne vo východnej Európe pri príprave boršču.

Kde všade môžeme červenú repu použiť?

Zdravá je surová, varená aj pečená. Surová červená repa sa hodí do šalátov. Najčastejšie ju však varíme. Z varenej si môžeme pripraviť šalát so smotanou, rôznymi marinádami, majonézami. Je výborná s cesnakom, octom, kapustou, jablkami, chrenom ale aj s orechmi, nakladaná v sladkokyslom náleve. Môže slúžiť ako príloha k mäsu. Hodí sa aj do zeleninových polievok, môžeme ju zapekať, grilovať. Veľmi dobre chutí s maslom a pokvapkaná citrónom. Listy červenej repy nie sú tiež na zahodenie, podávajú sa dusené čí varené.

Aké hodnoty nám červená repa poskytuje?

Vďaka širokej škále minerálov vyrovnáva kyslosť organizmu. Je bohatá na minerály vápnik, draslík, železo,horčík, kremík, meď, selén, mangán, jód, na vitamíny sk. B, B2, B9 (kyselina listová), C, D, E, pektín, ktorý upravuje perilstatiku čriev a priaznivo pôsobí na cholesterol v krvi. Z antioxidantov betakarotén. Je bohatá na betain, ktorý čistí a spevňuje cievne steny, zabraňuje kôrnateniu ciev, čistí pečeň, znižuje hladinu homocysteinu v krvi. Farbivo, ktoré červená repa obsahuje pomáha pri onkologických ochoreniach, chudokrvnosti, detoxikuje organizmus, má močopudné účinky, vylučuje soľ z tela, povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlči, odstraňuje zápchu, aktivuje tvorbu červených krviniek, dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom. Červená repa vďaka svojim vlastnostiam sa radí medzi superpotraviny.

referencie:

wikipedia.cz

www.celostnimedicina.cz