Denne jedno jablko

Denne jedno jablko

Jablko... bežné a zároveň tradičné ovocie, ktoré sa snáď urodí v kažkej krajine. Známe príslovie „jedno jablko denne nás udrží ďaleko od lekára“ skutočne platí. Každoročne sa usporadúvajú v období zberu oblastné, regionálne výstavy spojené s prezentovaním rôznych odrôd a zdraviu prospečných látok pre ľudský organizmus

Čím si vyslúžili toľko pozornosti?

Jablká sú v skutku zázračné ovocie plné zdravia. Jablká sú bohatým zdrojom vlákniny, flavonoidov a polyfenolov, čistia organizmus od toxínov, nazývajú sa aj „metlou pre organizmus“.

Jablká sú  tiež bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok ktoré sú pre zdravie človeka nevyhnutné. Z vitamínov obsahujú vitamíny B1 (thiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B5 (kyselinu pantoténovú), B6 (pyridoxín), B9 (kyselinu listovú), vitamín A, C, K a E. Z minerálnych látok draslík, sodík, vápnik, fosfor, horčík, mangán, meď, zinok a železo. Z ďalších prospešných látok nenasýtené mastné kyseliny, pektín, celulózu, veľa antioxidantov, najmä kvercetín.

Aký význam majú jablká pre zdravie?

Pravidelnou konzumáciou si zabezpečíme zdravý imunitný systém, znižujeme riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, diabetu a onkologických ochorení. Jablká sú starým domácim liekom proti zápalom a bolestiam kĺbov, na zápchu aj hnačky. Pôsobia antibakteriálne a antivírusovo, pomáhajú regenerovať pečeň a žlčník, vyrovnávajú acidobázickú rovnováhu v žalúdku, regulujú hladinu cukru v krvi, pektín pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Prírodné farbivo kvercetín zabraňuje tvorbe rakovinových buniek. Teplá jablková šťava je výborná pri horúčkach a hlienoch. Pri črevných kataroch je vhodné jablkové pyré. A čo je zaujímavé, majú schopnosť spomaľovať starnutie, veď sú aj symbolom mladosti a zdravia.

Jablká si môžeme pripraviť na mnohoraký spôsob. Sú výborné strúhané, dusené, pečené, konzervované, vo forme šťavy, varené, v raňajkových obilninách a kašiach, ako ovocný šalát, sušené, ako náplň do koláčov, tradičných buchiet, štrudlí, jablkového pyté. Môžeme si z nich vyrobiť domáci raw nepasterizovaný jablčný ocot. Receptov na ich použitie v kulinárstve je nespočetné množstvo. Najviac prospešných látok sa ukrýva v šupke. Ľuďom trpiacim na zažívacie ťažkosti sa odporúča jablko zbaviť šupky. Jablko je súčasťou našej domoviny a preto by sme mu mali dať prednosť pred cudzokrajnými druhmi ovocia. Pred konzumáciou je potrebné jablká dôkladne poumývať. Najvhodnejšie je ich kupovať v Bio kvalite priamo z ovocných sadov, od drobných pestovateľov a farmárov, v predajniach zdravej výživy, pretože sú podstatne menej kontaminované pesticídmi a inými chemickými látkami.

Zdroj: https://www.einfachbewusst.de/2014/01/aepfel-essen/ Okrúhle, zdravé, farebné: 8 dôvodov, prečo jesť jablká, autor Christof Herrmann, https://www.nazdravie.sk/jablko/

foto: pixabay