Hurmikaki, šťavnaté plody plné vitamínov.

Hurmikaki, šťavnaté plody plné vitamínov.

Poznáte hurmikaki? Aj vás očarila sladká, medová chuť a vôňa tohto  zdravého ovocia?

Hurmikaki- ebenovník rajčiakový (Diospyos kaki) je obľúbené ovocie, ktoré v rôznych krajinách nájdete pod rôznymi názvami ako tomel, churma či persimon.

Plody podobné rajčiaku rastú na ebenovníku, strome, ktorý dorastá do výšky až 10 metrov. Hojne sa pestujú v Číne, kde poznajú až 900 druhov kaki, Ázii, Kórei, v Japonsku je to národné ovocie, Španielsku, v USA rastie v Južných a juhozápadných štátoch, predovšetkým v Kalifornii, severnej Indii, Austrálii. Toto ovocie je veľmi prispôsobivé klimatickým podmienkam a preto sa mu výborne darí aj v našich podmienkach.

Plody sa nechávajú dozrieť na strome, dozrievajú neskoro v októbri, novembri a najchutnejšie sú po prvom maze. Nedozreté majú trpkú chuť. Plody sú sfarbené od žltooranžovej až po sýtooranžovú farbu, pokryté tenkou šupkou, ktorú môžete pokojne konzumovať, ak je plod dostatočne zrelý. Hurmikaki sú sladučké, šťavnaté, príjemnej chuti, hovorí sa im aj „božské ovocie- jedlo bohov“. Môžeme ich konzumovať priamo alebo si z nich pripraviť chutný džem, pridať do ovocného šalátu či jogurtu. Čo je zaujímavé, ak plody nie sú dostatočne zrelé, môžeme dozrievanie urýchliť tak, že ich na niekoľko hodín uschováme v mrazničke alebo pridáme k jablkám.

Aké výhody majú hurmikaki pre naše zdravie?

Hurmikaki sú bohaté na vitamíny A, B, C, minerálne látky, ako mangán, sodík, draslík, železo, vápnik, meď, zinok, horčík. Sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém v dobrej kondícii. Vitamíny sk. B sú dôležité pre stabilizovanie metabolického systému spolu s meďou a fosforom. Vyznačujú sa vysokým obsahom fytonutrientov, flavonoidov a antioxidantov, ako sú katechíny, o ktorých je známe, že majú antibiotické a protizápalové vlastnosti, ako aj ochranu malých krvných ciev pre krvácaním. Gallacatechíny a kyselina betulínová pôsobia protirakovinovo. Ďalšie silné antioxidanty v hurmikaki zahŕňajú beta-karotén, lykopén, luteín a kryptoxantín, zeaxantín priaznivo pôsobí na oči. Konzumáciou hurmikaki si zlepšíme spánok, udržíme hladinu cukru v krvi v norme, posilníme imunitný systém, odstránime únavu, upokojíme nervovú sústavu.

Avšak hurmikaki by sme mali konzumovať s mierou, pretože obsahujú fruktózu, čo nemusí priaznivo pôsobiť na zdravie. Nadmerné množstvo fruktózy zvyšuje hladinu inzulínu a leptínu (hormónu regulujúceho hlad – sýtosť), spôsobuje nealkoholovú tukovú chorobu pečene steatózu, zvyšuje krvný tlak, nočnú hypertenziu, nadváhu až obezitu.

Dostali ste chuť na hurmikaki? Zimné obdobie je sezóna pre hurmikaki. Doprajte si ho!

hurmikaki kaki hurmi kaki 

referencie: dr.mercola