INTOLERANCIA na FRUKTÓZU (FI)

INTOLERANCIA na FRUKTÓZU (FI)

Jednou z kamarátok histamínovej intolerancie je intolerancia na fruktózu, označovaná v skratke FI alebo aj malabsorbcia fruktózy. Citlivosťou na fruktózu trpí približne 20% populácie. Dostala sa tak na popredné miesto potravinových intolerancií a obsadila 2. miesto. Histamínová intolerancia obsadila 4. miesto. A prvenstvo má laktózová intolerancie.

Pri histamínovej intolerancii dochádza často k narušeniu črevnej mikrofóry, postihnutá je aj sliznica tenkého čreva, dochádza k obmedzenej tvorbe enzýmov odbúravajúcich histamín a k obmedzenej tvorbe enzýmov rozkladajúcich mliečny cukor -laktózu a fruktózu. To je jedna z príčin, prečo jedinci citlivý na histamín trpia tzv. multiintoleranciou. 

Ako môžeme definovať intoleranciu na fruktózu alebo malabsorbciu fruktózy.

Fruktóza je ovocný cukor, patrí medzi jednoduché cukry – monosacharidy a vyskytuje sa okrem ovocia aj v zelenine, obilninách, strukovinách, hubách. Nespracovaná fruktóza z tenkého čreva sa dostáva do hrubého  čreva a jeho rezidentné baktérie fermentujú fruktózu a produkujú plyny vodík, metán a oxid uhličitý. To vedie k typickej, niekedy nepríjemne zapáchajúcej plynatosti. Fruktóza má aj tú vlastnosť, že viaže vodu a vtedy dochádza k hnačkám.

Aj neodhalená INTOLERANCIA či MALABSORBCIA na fruktózu môže byť sekundárnou príčinou toxicity histamínom. Čo to znamená. Neznášanlivosť fruktózy znamená, že nie sme schopní stráviť, rozložiť fruktózu, ktorá sa nachádza v potravinách, nejde len o prirodzenú fruktózu, ale aj o veľké množstvo umelo vyrobenej, ktorá sa nachádza v priemyselne spracovaných potravinách. Je pravdou, že ľudia vo vyspelých krajinách konzumujú oveľa viac sacharidov ako kedysi, čoho dôsledkom pribúda ľudí s nadváhou a obezitou. Organizmus spracováva fruktózu v pečeni, obličkách a tenkom čreve za pomoci proteínov GLUT-5. Ak je neznášanlivosť fruktózy neskoro odhalená, dochádza k poškodeniu črevnej sliznice, čo vedie k poškodeniu tvorby enzýmov a vzniku ďalších intolerancií, napr. zvýšenej hladiny histamínu, intolerancii na laktózu, nedostatok výživných látok, vitamínov a minerálnych látok.

Intolerancia fruktózy má tri formy:

1.INTOLERANCIA na FRUKTÓZU môže byť vrodená dedičná forma, ktorá sa vyskytuje aj u dojčiat a je zriedkavá. Vzniká narušením enzýmu fruktóza-1-fosfát aldoláza B a fruktokinázy , ktoré sa nachádzajú v pečeni. Ľudia postihnutí touto dedičnou formou nesmú konzumovať fruktózu. Pri nedodržiavaní prísneho stravovacieho režimu bez fruktózy môže dôjsť k zlyhaniu obličiek a pečene.Oveľa častejšie sa vyskytuje druhá forma MALABSORBCIA FRUKTÓZY.

2.MALABSORBCIA FRUKTÓZY. Ide o najbežnejšiu formu intolerancie na fruktózu. Na rozdiel od dedičnej formy ide o poruchu v pečeni a v tenkom čreve a nedostatku pankreatických enzýmov. Malabsorbcia fruktózy je porucha metabolická, kedy organizmus nedokáže rozložiť prijatú fruktózu, nespracovaná odchádza do hrubého čreva, kde ju črevné baktérie spracovávajú a výsledkom sú nepríjemné prejavy. Pri malabsorbcii fruktózy môžu postihnutí jedinci konzumovať len obmedzené množstvo fruktózy. Denný príjem fruktózy by nemal presiahnuť 25 g. Hranica tolerancie je silne individuálna. Malabsorbciu môžu spôsobiť aj niektoré lieky, ktoré poškodzujú sliznicu čreva a niektoré gastrointestinálne ochorenia.

3. Treťou formou je FRUKTOZÚRIA/FRUKTOSÉMIA. Fruktozúria, pri tejto forme ide o genetický nedostatok enzýmu ketohoxokinázy, ktorý je zodpovedný za metabolizmus fruktózy v pečeni. Nedostatok enzýmu sa prejavuje tak, že fruktóza sa hromadí v krvi, vtedy hovoríme o fruktosémii. U väčšiny ľudí je prebytok fruktózy vylúčený obličkami. Fruktosúria sa preto často neprejavuje žiadnymi príznakmi, odhalí sa iba náhodou.

Dedičná forma a malabsorbcia fruktózy sa prejavujú nafukovaním, plynatosťou, bolesťami brucha, hnačkami alebo zápchami, nevoľnosťou a zvracaním, prelievaním črevného obsahu, bolesťami hlavy, permanentnou chuťou na sladké, akné, únavou, bolesťami kĺbov, oslabeným imunitným systémom, nedostatkom železa a iných nutričných látok.

Pri malabsorbci fruktózy je diagnostika zameraná na meranie vodíka vo vydychovanom vzduchu po podaní testačného nápoja s fruktózou a pri podozrení na genetický problém na vykonanie genetického testu formou biopsie z pečene, obličiek alebo z čreva alebo aj formou krvného testu.

Medzi možné príčiny patria

•    plesňové infekcie, ktoré oslabujú črevnú výstelku, napríklad Candida albicans

•    minulé alebo súčasné užívanie antibiotík, ktoré tiež výrazne oslabujú sliznicu čreva

•    kolonizácia tenkého čreva nevhodnými baktériami

•    dlhotrvajúci, chronický  stres

•    nevhodný stravovací režim

•    lieky

Príznaky intolerancie fruktózy

Okamžité príznaky po konzumácii čohokoľvek, čo obsahuje fruktózu:

•    bolesť brucha, kŕče, zápcha

•    plynatosť

•    nevoľnosť a vracanie

•     prelievanie črevného obsahu, hnačka

Sekundárne príznaky, vznikajú počas dlhšieho časového obdobia: 

•    bolesť hlavy

•    mozgová hmla

•    závraty

•    kožné problémy, akné, začervenanie

•    únava a vyčerpanie

•    citlivosť na počasie

•    úzkosť a depresia

•    častejšie infekcie

•    nedostatky mikroživín

Potraviny, ktoré  obsahujú veľa fruktózy a treba sa im vyhnúť.

•    ovocie a výrobky, v ktorých sa nachádza ovocie, spracované potraviny majú obzvlášť vysoký obsah fruktózy, napr. ovocie, džemy, ovocné nátierky, smoothies, ovocné šťavy, sirupy, džúsy, sladkosti s obsahom ovocia, sladkosti vo všeobecnosti, lekváre, sušené ovocie, pekárenské výrobky plnené ovocím, ovocnými nátierkami, džemom…, zákusky a dezerty s obsahom ovocia, sladkosti, zmrzliny, nanuky, jogurty sladené fruktózou, sirupy ako napr. agávový, kukuričný, med, čakankový sirup, javorový, slivkový, glukózovo-fruktózový sirup a pod. 

•    light a diabetické výrobky , ktoré sú sladené  fruktózou, často sa používa aj sorbitol, ktorý je veľmi podobný chemickej štruktúre fruktózy a tiež je často zle tolerovaný

•    potraviny s obsahom bežného bieleho cukru (50% fruktóza)

•    Inulín a oligofruktóza (čakanka), fruktany, fruktany sú prítomné v potravinách, ako je pšenica, ovos, raž, cibuľa, cesnak, špargľa, fazuľa, kešu orechy, pistácie, melón a mnohé iné potraviny, preto je veľmi ťažké sa im úplne vyhnúť 

•    niektoré druhy zeleniny , ktoré obsahujú menej fruktózy ako ovocie, ale stále relatívne veľa, napr. hrášok, huby, čakanka, červená kapusta, biela kapusta, pór, paprika, paradajky, fazuľa, šošovica, cibuľa, cesnak, artičoky, špargľa, sladké zemiaky, cvikla….

 

Pozor: Cukor sa často pridáva do hotových výrobkov , ako je kečup alebo omáčky, a je potrebné sa mu vyhnúť alebo ho v jednotlivých prípadoch kontrolovať pomocou etikety na ktorej sú uvedené použité suroviny.

Podľa formy intolerancie fruktózy terapia spočíva buď v úplnom vylúčení fruktózy z jedálnička pri dedičnej forme alebo v eliminácii množstva fruktózy prijatej z potravín a vylúčení priemyselne spracovaných potravín pri malabsorbcii.


 Aktualizácia textu 1.12.2023

 


 

zdroj: https://www.infomedizin.de/krankheiten/fructoseintoleranz/ v spolupráci s DR. Boumediene Kada Benotmane, lekár alergológ v Mníchove

https://histaminikus.de/blogs/blog/fructoseintoleranz