INTOLERANCIA na FRUKTÓZU (FI)

INTOLERANCIA na FRUKTÓZU (FI)

Aj neodhalená INTOLERANCIA či MALABSORBCIA na fruktózu môže byť sekundárnou príčinou toxicity histamínom. Neznášanlivosť fruktózy znamená, že nie sme schopní stráviť, rozložiť fruktózu, ktorá sa nachádza v potravinách, nejde len o prirodzenú fruktózu, ale aj o veľké množstvo umelo vyrobenej, ktorá sa nachádza v priemyselne spracovaných potravinách. Je pravdou, že ľudia vo vyspelých krajinách konzumujú oveľa viac sacharidov ako kedysi, čoho dôsledkom pribúda ľudí s nadváhou a obezitou. Organizmus spracováva fruktózu v pečeni, obličkách a tenkom čreve. Ak je neznášanlivosť fruktózy neskoro odhalená, dochádza k poškodeniu črevnej sliznice, čo vedie k poškodeniu tvorby enzýmov a vzniku ďalších intolerancií, napr. zvýšenú hladinu histamínu, intoleranciu na laktózu, nedostatok výživných látok, vitamínov a minerálnych látok.

Intolerancia fruktózy má tri formy:

1.INTOLERANCIA na FRUKTÓZU môže byť vrodená dedičná forma, ktorá sa vyskytuje aj u dojčiat a je zriedkavá. Vzniká narušením enzýmu fruktóza-1-fosfát aldoláza B a fruktokinázy , ktoré sa nachádzajú v pečeni. Ľudia postihnutí touto dedičnou formou nesmú konzumovať fruktózu. Pri nedodržiavaní prísneho stravovacieho režimu bez fruktózy môže dôjsť k zlyhaniu obličiek a pečene.Oveľa častejšie sa vyskytuje druhá forma MALABSORBCIA FRUKTÓZY.

2.MALABSORBCIA FRUKTÓZY. Ide o najbežnejšiu formu intolerancie na fruktózu. Na rozdiel od dedičnej formy ide o poruchu v pečeni a v tenkom čreve a nedostatku pankreatických enzýmov. Malabsorbcia fruktózy je porucha metabolická, kedy organizmus nedokáže rozložiť prijatú fruktózu, nespracovaná odchádza do hrubého čreva, kde ju črevné baktérie spracovávajú a výsledkom sú nepríjemné prejavy. Pri malabsorbcii fruktózy môžu postihnutí jedinci konzumovať len obmedzené množstvo fruktózy. Denný príjem fruktózy by nemal presiahnuť 25 g. Hranica tolerancie je silne individuálna. Malabsorbciu môžu spôsobiť aj niektoré lieky, ktoré poškodzujú sliznicu čreva a niektoré gastrointestinálne ochorenia.

3. Treťou formou je FRUKTOZÚRIA/FRUKTOSÉMIA. Fruktozúria, pri tejto forme ide o genetický nedostatok enzýmu ketohoxokinázy, ktorý je zodpovedný za metabolizmus fruktózy v pečeni. Nedostatok enzýmu sa prejavuje tak, že fruktóza sa hromadí v krvi, vtedy hovoríme o fruktosémii. U väčšiny ľudí je prebytok fruktózy vylúčený obličkami. Fruktosúria sa preto často neprejavuje žiadnymi príznakmi, odhalí sa iba náhodou.

Dedičná forma a malabsorbcia fruktózy sa prejavujú nafukovaním, plynatosťou, bolesťami brucha, hnačkami alebo zápchami, nevoľnosťou a zvracaním, prelievaním črevného obsahu, bolesťami hlavy, permanentnou chuťou na sladké, akné, únavou, bolesťami kĺbov, oslabeným imunitným systémom, nedostatkom železa a iných nutričných látok.

Pri malabsorbci fruktózy je diagnostika zameraná na meranie vodíka vo vydychovanom vzduchu po podaní testačného nápoja s fruktózou a pri podozrení na genetický problém na vykonanie genetického testu formou biopsie z pečene, obličiek alebo z čreva alebo aj formou krvného testu.

Podľa formy intolerancie fruktózy terapia spočíva buď v úplnom vylúčení fruktózy z jedálnička pri dedičnej forme alebo v eliminácii množstva fruktózy prijatej z potravín a vylúčení priemyselne spracovaných potravín pri malabsorbcii.


 Prehľad : Obsah fruktózy v potravinách, zdroj: Alles Essen                   

 

OBSAH FRUKTÓZY v jednotlivých druhoch potravín v g na 100 g

 

Ananás                             2,6

Fenikel                                  1,1

Jablko                               5,7

Zelená sladká paprika        1,2

Marhuľa                           0,86

Červená sladká paprika     3,7

Artičoky                           1,5

Grapefruit                            2,5

Baklažán                          1,1

Kel                                         0,73

Avokádo                          0,06

Uhorka                                 0,88

Banán                              3,6

Čučoriedky                          4,1

Hruška                             6,7

Maliny                                  2

Karfiol                              0,91

Med                                     37,5

Fazuľa                              2,2

Ríbezle                                3,8

Zelené fazuľky                0,56

Zemiaky                              0,14

Brokolica                         0,9

Cícer                                    0,43

Ostružina                        1,3

Kiwi                                     4,4

Huby                                0,03

Kaleráb                               1,1

Čakanka                          0,73

Hlávkový šalát                   0,53

Čínska kapusta              0,43

Tekvica                               1,6

Datle                               31,3

Limetka                               0,8

Ľadový šalát                   0,63

Mandarínka                        1,3

Čakanka biela                 0,05

Mangold                             0,64

Hrášok                             0,25

Mrkva                                 1,3

Jahody                              2,3

Nektarinka                         1,8

Valeriána poľná              0,18

Pomaranč                           2,9

Papája                              0,34

Broskyňa                            1,2

Slivky                                2

Pór                                       1,2

Reďkovka                        0,64

Ružičkový kel                     0,89

Hrozienka                       32,03

Červená kapusta               1,8

Višne                               4,8

Zeler                                    0,61

Fazuľové klíčky              1,1

Špargľa                                1,2

Špenát                            0,11

Egreš                                    4

Čerešne                          6,2

Paradajky                            1,3

Vodný melón                 3,9

Hrozno                                7,6

Biela kapusta                 1,9

Cuketa                                 0,7

Cukrový melón              0,58

Cibuľa                                  1,1

Essen

 


 

zdroj: https://www.infomedizin.de/krankheiten/fructoseintoleranz/ v spolupráci s DR. Boumediene Kada Benotmane, lekár alergológ v Mníchove