Jedinečný rakytník rešetliakový

Jedinečný rakytník rešetliakový

Rakytník rešetliakový, svojimi neobyčajnými účinkami na ľudské zdravie patrí k najvzácnejším liečivým rastlinám na svete. Túto úžasnú, krásnu a užitočnú rastlinu snáď nie je ani možné prehliadnuť. Už zdiaľky nás upútajú trsy obsypané malými oranžovými bobuľkami vynímajúce sa zo sýtozelených štíhlych listov skrášľujúcich nejednu záhradu, predzáhradku či park.

Už od pradávana sa rakytník rešetliakový používal v ľudovom liečiteľstve napr. v Mongolsku, Sibíri a Číne, kde sa aj dnes využíva olej z rakytníka na hojenie popálenín, preležanín, poranenej kože, liečbu omrzlín, zápalov kože. V tradičnej tibetskej medicíne sa používa ako regeneračný prostriedok pri detoxikácii a kardiovaskulárnych ochoreniach. V Rusku sa nazýva aj „sibírskym zázrakom“ alebo „citrusom severu“. Jeho domovom je Ázia. Dobre sa mu darí na pobreží riek, morí alebo horských riekach Talianska, Francúzska, Švajčiarska, Rakúska, Poľska, Nemecka, Ruska, Fínska a Holandska. V našich zemepisných šírkach sa mu tiež darí dobre. Prvý rakytník sa dostal v r. 1776 do Čiech. Začiatkom 90. rokov boli na Vysočine založené rakytníkové sady, kde sa dodnes nielen pestuje, ale tiež spracováva na čaj, džem či sirup.

História hovorí, že v dobe Alexandra Macedónskeho vojakom rakytník dodával silu. Rovnako ho podávali aj svojim koňom. Vďaka oleju, krorý rakytník obsahuje mali kone leskú srsť. Podľa starej gréckej legendy okrídlený kôň Pegasus rakytník spásal. Dodával mu silu, aby mohol lietať. Mladé vetvičky ako doplnok krmiva sa podával závodným koňom.

Rakytník možeme pre zdravie využiť v jeho celej kráse. Účinné látky sa nachádzajú nielen v plodoch, ale aj v listoch a výhonkoch. Drevo rakytníka sa vyznačuje vysokou výhrevnosťou, kedysi sa využívalo na výrobu gulečníkoých gulí, palíc, madiel či fajok.

Rakytník obsahuje niekoľko stoviek aktívnych látok využiteľných pre ľudský organizmus. Pýši sa vysokým obsahom vitamínov A, B1, B2, B3, B6, B9, C – jeho obsah je až 25 násobne výšší ako má pomaranč, D, E a K, minerálnych látok vápnika, magnézia, draslíka, železa, fosforu , bioflavonoidov, antioxidantov, serotonínu, aminokyselín, pektínov, nenasýtených mastných kyselín, ako kyseliny linolovej, linolenovej a kyseliny palmito - olejovej, stopových prvkov a beta-sitoserol. Oranžové sfarbenie plodov prezrádza obsah farbiva karotenoidov.

Aké účinky má rakytník rešetliakový na zdravie?

Listy sú bohaté na magnézium a vápnik a priaznivo tak ovplyvňujú srdcovo-cievny systém. Plody stimulujú sliznicu žalúdka, podporujú tvorbu žalúdočného hlienu, upravujú tvorbu žalúdočnej kyseliny a pepsínu. Pektíny nachádzajúce sa v plodoch viažu na seba ťažké kovy, ako olovo, kadmium ortuť a pomáhajú ich vylučovať z organizmu.

Veľmi cenný a vzácny je rakytníkový olej, ktorý sa získava zo semien. Rakytníkový olej regeneruje pokožku a sliznice. Má vysoko protizápalový, antivirotický, antibakteriálny a antibiotický účinok. Môžeme ho využiť na vyplachovanie dutiny ústnej, na potieranie áft a herpesov. Je výborný na ošetrenie pokožky po nadmernom slnení. Obnovuje žalúdočnú sliznicu v dôsledku pôsobenia helicobactera pylori. Ničí streptokoky a stafylokoky. Vitamín E je silným antioxidantom, obnovuje kožné bunky, podporuje zdravie pokožky a spomaľuje starnutie buniek.

Antioxidačné účinky flavonoidov nachádzajúce sa v rakytníku priaznivo ovplyvňujú cievny a kardiovaskulárny systém, upravujú metabolizmus tukov a hladinu cholesterolu v krvi, priaznivo ovplyvňujú činnosť srdca a jeho prekrvenie. Beta-sitosterol v rakytníku priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu. Rakytník nás chráni pred ochoreniami kardiovaskulárneho systému, ako vysokým krvným tlakom a ischemickou chorobou srdca. Triterpénové kyseliny sa vyznačujú silným protizápalovým účinkom.

Rakytník stimuluje a podporuje zdravie imunitného systému, čím podporuje obranyschopnosť organizmu. Pôsobí antiviroticky a antibakteriálne proti vírusom chrípky, vírusom herpes simplex, adenovírusom, cytomegalovírusu. Pomáha pri  ochoreniam horných dýchacích ciest a angínach.

Rakytník pomáha regenerovať a udžiavať zdravé fungovanie pečene. Zlepšuje trávenie a eliminuje riziko vzniku žalúdočných vredov, zmierňuje príznaky menopauzy. Zábaly z odvaru listov rakytníka priaznivo ovplyvňujú zápaly v kĺboch a svaloch. Ten, kto trpí depresiami by mal rakytník užívať pravidelne, pomáha ich zmierňovať.

Z listov rakytníka si môžeme pripraviť čaj. Odvar na obklady. Plody môžeme využiť na priamu konzumáciu, džem, sirup, šťavu, naložiť do medu či zamraziť. Olej na vonkajšie aj vnútorné použitie. Rakytník sa využíva aj v kozmetickom priemysle a veterinárstve.

Ozaj, vedeli ste, že na denné pokrytie potreby vitamínu C stačí skonzumovať 1 bobuľu rakytníka?

Ako vidieť rakytník rešetliakový má všestranné využitie v prospech zdravia. Preto by sme nemali na jeho konzumáciu zabúdať počas celého roka, najmä však v jesenných a zimných mesiacoch, kedy je výskyt ochorení spôsobených vírusmi najčastejší.

Rakytník je proste úžasný a jedinečný. 

 

Zdroj:

http://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=7713&magazine_id=14

https://mediteka.sk/rakytnik-resetliakovy/

https://www.ireceptar.cz/zdravi/rakytnik-rostlina-mnoha-preventivnich-i-lecivych-schopnosti-20191030.html

Liečivé účinky rakytníka rešetliakovitého, MUDr. Jana Mrázová, VITADORO, s.r.o Bratislava, 2015, Praktické lekárnictvo

foto pixabay