JUNK FOOD - Nezdravé jedlo a jeho vplyv na zdravie

JUNK FOOD - Nezdravé jedlo a jeho vplyv na  zdravie

V súčasnosti si už drvivá väčšina z nás uvedomuje, že vysoko priemyselne spracované potraviny nie sú vhodné pre každodennú konzumáciu, dokonca môžu poškodiť zdravie. Mnohí k tomuto presvedčeniu dospeli „vďaka“ svojim zdravotným ťažkostiam, potravinových alergiám či potravinovým intoleranciám. Ľudstvo, všeobecne povedané, sa odklonilo od zdravej prirodzenej plnohodnotnej výživy a nahradilo ju spracovanými potravinami (konvenčnými) , polotovarmi, fast foodmi (rýchlym občerstvením) a pod.

Najnovšie sa stretávame s pojmami SLOW FOOD (pomalé občerstvenie) alebo JUNK FOOD (z ang. odpadky), čo znamená v preklade nezdravé jedlo.

Aký význam má slow food? Tento termín je opakom fast food a obhajuje rozmanitosť pestrosť stravy oproti konvenčným potravinám a považuje za dôležité, aby sa rodina stravovala spoločne. Domácnosti sa vracajú ku klasickej príprave stravy bez polotovarov a vysoko spracovaných potravín.

Junk food je termín, ktorý sa začal používať na označenie jedla, resp. surovín, z ktorých je pokrm zložený. Ide o potraviny s vysokým obsahom energie, soli, cukrov, tukov, nedostatku vlákniny, ovocia a zeleniny. Junk food sú opakom zdravej prirodzenej vyváženej stravy. Nepretržitá konzumácia junk food môže viesť ku krátkodobým a dlhodobým zdravotným komplikáciám, ako napr. nadváhe, obezite, metabolickému syndrómu, cukrovke, zápalovým ochoreniam tráviaceho traktu, autoimunitným ochoreniam, vysokému krvnému tlaku, vysokému cholesterolu, kardiovaskulárnym či nádorovým ochoreniam.

Niektoré príklady junk food zahŕňajú:

•    rýchle občerstvenie, ako sú horúce hranolky, hamburgery a pizze, balené sendviče a bagety, hot dog a i. )

•    sladkosti, koláčiky, šišky, kekse, sušienky, zákusky, dezerty, ovocné nátierky, nanuky, zmrzliny a pod.

•    spracované mäso

•    snacky, napr.čipsy, slané tyčinky, chrumky, rôzne lupienky a pod.

•    sladené nápoje, ako sú športové, energetické a nealkoholické nápoje

•    alkoholické nápoje

•    mrazené a dopekané pečivo

•    konzervy a iné polotovary

•    a i.

Ak je naša strava bohatá na tuky, soľ a cukor a naopak chudobná na výživné látky, vitamíny a minerálne látky, riziko obezity a iných chronických chorôb sa môže zvýšiť.

Ako si vybrať zdravé jedlo?

Je dôležité pochopiť nutričnú (výživovú) hodnotu potravín, ktoré kupujeme. Môžeme to urobiť tak, že si prečítame etiketu na zadnej strane všetkých balených potravinových výrobkov. Etikety na potravinách poskytujú prehľad o množstvo energie, bielkovinách , tukoch, sacharidoch , cukroch, vláknine, sodíka a niektoré fotifikované potraviny aj množstvo vitamínov a minerálnych látok v celkovom produkte, ako aj množstvo na odporúčanú veľkosť porcie.

Pri posudzovaní výživovej hodnoty potraviny je dôležití skontrolovať aj zdravotné tvrdenia, ako napr. „nízky obsah tuku“ alebo „bez cukru“, „bez pridaného cukru“ pretože môžu byť zavádzajúce. Ak je výrobok propagovaný ako „svetlý“ alebo „light“, môže sa to týkať iba farby alebo chuti výrobku. To znamená, že výrobok môže byť stále „plnotučný“ – nezabudnime si skontrolovať aktuálny obsah tuku na etikete.

Ďalším bežným tvrdením je, že výrobok je „bez cukru“ alebo „bez pridaného cukru“. V skutočnosti to znamená, že výrobok neobsahuje pridanú sacharózu ani stolový cukor, ale stále môže obsahovať iné druhy cukru, najčastejšie ide o fruktózu, fruktózovo-glukózový sirup alebo syntetické alkoholové cukry. Potravina môže tiež obsahovať soľ alebo tuk a môže mať vysoký energetický obsah, takže aj výrobky bez cukru môžu byť nezdravé potraviny.

Treba si tiež všimnúť, že produkty známe ako „zdravé potraviny“, ako sú niektoré ovocné šťavy a müsli tyčinky, môžu byť v skutočnosti nezdravým jedlom, ak obsahujú vysoké množstvo cukru, soli alebo tuku.

Môžeme zaradiť malé množstvo nezdravého jedla do výživy?

Áno, môže byť do zdravej a vyváženej stravy zahrnuté malé množstvo nezdravých potravín alebo potravín podľa vlastného uváženia. To znamená, že nezdravé jedlo by sme mali konzumovať len príležitostne a v malých množstvách. Nadmerná konzumácia nezdravého jedla môže mať negatívny vplyv na celkové zdravie a pohodu a môže tiež znížiť schopnosť byť aktívny.

Okrem toho, že junk food spôsobuje nárast hmotnosti, medzi ďalšie krátkodobé účinky konzumácie nezdravého jedla patria:

•    zvýšená hladina stresu

•    únava, nesústredenie sa

•    ťažkosti so spánkom

•    nedostatok energie

•    necítime sa dobre

Z dlhodobého hľadiska môže jedenie nezdravého jedla viesť k:

•    cukrovke

•    cievnym a kardiovaskulárnym ochoreniam

•    osteoporóze

•    nadváhe a obezite

•    onkologickým ochoreniam

•    vysokému krvnému tlaku

•    vysokému cholesterolu

•    depresie a neurologickým problémom

•    metabolickému syndrómu

•    autoimunitným ochoreniam

•    potravinovým alergiám a intoleranciám

•    a i.

Všetky tieto komplikácie sú spojené so stravou s vysokým obsahom cukru, soli, trans tukov a nasýtených tukov a s nedostatkom základných živín (bielkovín, sacharidov, zdravých tukov), ako aj vlákniny, vitamínov a minerálnych látok.

Čo dadať na záver?

1.    Vyhýbajte sa vysoko priemyselne spracovaným potravinám

2.    Čítajte etikety na zadnej strane potravín

3.    Dbajte na vyvážený pestrý jedálniček zo živých a nutrične bohatých potravín

4.    Orientujte sa na produkty z ekologického poľnohospodárstva

5.    Dbajte na pravidelný a kvalitný spánok

6.    Nefajčite, nepite alkohol a ani s kávou to nepreháňajte

7.    Oddychujte, relaxujte, venujte sa primeranej fyzickej aktivite

8.    Udržujte aktívny kontakt s rodinou, známymi, priateľmi

9.    Dodržujte zdravý životný štýl

 

 

zdroj: https://www.healthdirect.gov.au/junk-food-and-your-health