Kyselina askorbová nie je Vitamín C

Kyselina askorbová nie je Vitamín C

Pod pojmom kyselina askorbová si predstavíme vitamín C ako doplnok výživy, ktorý bežne dostať v lekárni a najnovšie v niektorých potravinových reťazcoch či drogériách. Bohužiaľ, tieto doplnky obsahujú len syntetickú kyselinu askorbovú a nie prírodný vitamín C. Len málokto sa zamýšľa nad tým či kyselina askorbová je ozajstný, prírodný vitamín C, keďže aj lekári kyselinu askorbovú ponímajú za prírodný vitamín C.

Kyselina askorbová nie je vitamín C. Kyselina askorbová sa vyrába v chemických laboratóriách ako umelá verzia alebo náhrada prírodného vitamínu C. Kyselina askorbová nie je nič iné, než chemická forma prírodnej kyseliny askorbovej, čo je len časť komplexného prírodného vitamínu C.

Kyselina askorbová sa vyrába z číreho rafinovaného kukuričného sirupu, teda základ tvorí kukurica ktorá navyše patrí medzi plodiny najviac chemicky ošetrované a geneticky modifikované organizmy, nasledujúcim chemickým postupom:

1. Hydrolýza škrobu- kukuričný škrob sa rozkladá na D-glukózu jednoduchý cukor pôsobením enzýmov a tepla.

2. jednoduchý cukor D-glukóza sa hydrogenáciou premení na D-sorbitol

3. D-sorbitol sa fermentáciou premení na L-sorbózu

4. L-sorbóza sa pri nízkych teplotách mieša s kyselinou a acetónom

5. vzniknutý produkt sa za prítomnosti katalyzátora oxiduje, okyslí sa, premyje a suší- vzniká kyselina L-glikónová

6.hydrolýzou kyselina L-glukónová reaguje s kyselinou chlorovodíkovou a vznikne surová kyselina askorbová

7. surová kyselina askorbová sa filtruje, čistí a melie na jemný kryštalický prášok

Tento neživý chemický produkt je bohužiaľ možné nazvať vitamínom C. Kyselina askorbová patrí medzi aditíva tzv. éčka nájdeme ju po označením E300. Využíva sa ako antioxidant v ovocných džúsoch, v pekárenskom a mäsovom priemysle, ďalej ako konzervačný prostriedok, pomáha zachovať farbu spracovaného mäsa, trvanlivosť mlieka v prášku, zabraňuje zakaleniu piva, vyblednutiu ovocných štiav, využíva sa ako prostriedok k spracovaniu múky-urýchľuje zrenie múky a tým lepšie spracovanie cesta. Tiež sa používa do ovocných šalátov, džúsov, raňajkových cereálií, mrazených morských plodov atď.

Kyselina askorbová – syntetický vitamín C môže spôsobiť ľadvinové kamene a upchatie tenkého čreva. Niektorí odborníci odporúčajú po užití chemickej kyseliny askorbovej vypláchnuť ústa čistou vodou, aby nedošlo k poškodeniu zubnej skloviny. Je potrebné zdôrazniť, že čím vyššia koncentrácia kyseliny askorbovej, tým väčšie škody.

Vitamín C objavil v r. 1927 Dr. Albert Szent-Georgi, ktorý sa vyjadril, že chemická kyselina askorbová nemôže byť prírodná forma vitamínu C.

Aký je teda rozdiel medzi chemicky vyrobenou kyselinou askorbovou a prírodným vitamínom C?

Zásadný rozdiel je, že pravý prírodný vitamín C sa vyskytuje v prírode , „vita“ znamená život, je matricou prírodných zlúčenín odvodenou z ovocia a iných potravín, ktoré neobsahujú len kyselinu askorbovú, ale tiež ďalšie dôležité súčasti tohto komplexu: bioflavonoidy ako hesperin či rutin, taniny, askorbinogen, tyrosinase, faktor J, faktor K, faktor P. Každá zložka plní svoju úlohu a spolu majú synergický efekt: faktor P posilňuje steny ciev, faktor J zaisťuje prenos kyslíka červenými krvinkami, tyrosinase je nevyhnutný enzým pre zvýšenie efektívnosti bielych krviniek, bioflavonoidy pôsobia proti voľným radikálom a kyselina askorbová pôsobí ako antioxidačná ochrana.

Syntetický vitamín C neobsahuje tento komplex látok, obsahuje len samotnú kyselinu askorbovú.

Teda pravý vitamín C je živý prírodný produkt a nachádza sa v ovocí a zelenine.

Prírodný vitamín C:                         Kyselina askorbová, obal:

 

 vitamin ckyselina askorb

 

 

Kyselina askorbová je „obalom", ktorý chráni funkčné časti vitamínového komplexu C pred oxidáciou a rozkladom. Tento obal je dôležitý ale sám o sebe neplní funkciu, ktorú v bunkách plniť má. Synteticky vyrobená kyselina askorbová je len jedna súčasť vitamínu C, teda nemá žiadny synergický efekt a nemôže plniť úlohu plnohodnotného prírodného vitamínu C.

Záverom môžeme zhrnúť, že kyselina askorbová je produkt chémie a vitamín C je prírodný, nachádzajúci sa v ovocí a zelenine.

Zdroj: realvitaminc, detoxy.cz, Brian R.Clement,PhD: Odhalení Pravda o doplňcích stravy