Lecitín

Lecitín

Lecitín je čisto prírodná látka, získava sa zo slnečnice, sóje a vaječného žĺtku. Lecitín má pre ľudský organizmus veľký význam, čo si asi málokto z nás uvedomuje. Za najkvalitnejší sa považuje lecitín z vaječných žĺtkov, avšak na trhu chýba. Hlavným zdrojom lecitínu je sója. Vzhľadom na to, že sója je alergén a GMO potravina, postupne sa prechádza na lecitín získaný zo slnečnice. Máme teda možnosť vybrať si lecitín sójový alebo lecitín slnečnicový. Ak preferujete sojový treba si všímať, aby bol vyrobený z negeneticky modifikovanej sóje, teda GMO free.

Lecitín slnečnicový sa vyrába zo slnečnice, ktorá nie je geneticky modifikovaná, jeho chuť a vôňa sú neutrálne.

Čo je lecitín?

Jeho názov Lecitín pochádza z gréckeho slova lekitosu, čo znamená vaječný žĺtok. Lecitín je zmes fosfolipidov, ktoré sú súčasťou všetkých bunkových membrán ľudského organizmu a niektorých bielkovín. Hlavnú zložku tvorí cholín.

Aké benefity nám prináša lecitín pre zdravie?

Lecitín a jeho hlavná zložka cholín:

1. Prispieva k správnej premene tukov, to znamená, že reguluje hladinu cholesterolu v krvi a znemožňuje jeho ukladaniu v cievach - čistí cievy. Zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL)

2. Cholín obsahuje žlč, ktorá je nevyhnutná na trávenie tukov. Pri nedostatku cholínu môžu vznikať žlčové kamene.

3. Prispieva k správnej funkcii pečene. Pri nedostatku cholínu sa tuk hromadí v pečeni a vzniká stukovatenie pečene tzv. steatóza.

4. Cholín je dôležitý na správne metabolizovanie homocysteinu v krvi. Homocysteín je aminokyselina, ktorú máme prirodzene v organizme, avšak ak sa ho v organizme nachádza veľa, stáva sa toxickým a poškodzuje naše orgány, cievy, čo môže mať za následok vznik vysokého krvného tlaku, náhlych mozgových príhod, srdcovo-cievnych ochorení, ischemickej chorobe srdca, kôrnatenie ciev, infarkt myokardu a iných kardiovaskulárnych a civilizačných ochorení.

5. Zlepšuje kognitívne funkcie, mali by ho zaradiť do jedálnička ľudia s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.

6. Prospieva vlasom a nechtom.

Formy lecitínu a použitie.

Lecitín je dostupný na trhu v tabletkovej, práškovej a tekutej forme.

Práškovú a tekutú formu môžete použiť do raňajkovej obilninovej kaše, do jogurtu, do polievky, ako prísadu do cesta pri pečení, jednoducho ho pridáte do jedla.

Ani s lecitínom sa to nesmie preháňať. Odporúčaná dávka je 1 čl denne alebo ½ čl 2 x denne.