Long Covid a Syndróm aktivácie žírnych buniek (MCAS)

Long Covid a Syndróm aktivácie žírnych buniek (MCAS)

Väčšina ľudí, ktorých postihne koronavírusové ochorenie 2019 (COVID-19), sa uzdraví v priebehu niekoľkých týždňov. Ale sú aj takí, ktorí mali mierny priebeh ochorenia a rôzne príznaky a zdravotné problémy môžu u nich pretrvávať veľmi dlho po prekonaní, niekoľko mesiacov, ba aj rokov. Tieto pretrvávajúce zdravotné ťažkosti a prejavy sa nazývajú post COVID -19 syndróm, stavy po COVID-19, dlhý COVID-19 , dlhotrvajúci COVID-19 a post-akútne následky infekcie SARS COV-2 (PASC), všeobecne Long Covid.

Čo je to Long Covid a kedy sa vyskytuje?

Long Covid je obdobie, keď niekoľko týždňov po prekonaní ochorenia nedôjde k plnému uzdraveniu, ale vyskytujú sa opakujúce alebo dokonca chronické symptómy. Long Covid sa nemusí nevyhnutne vyvinúť na začiatku infekcie. Po približne 10-12 dňoch covid ochorenia dochádza v organizme k ďalšej zápalovej reakcii - aktivácie žírnych buniek. Riziko ochorenia Long Covid sa zvyšuje s vekom a počtom predchádzajúcich ochorení, post COVID-19 syndróm môže postihnúť aj mladých a ľudí.

Medzi príznaky Long Covid vo väčšine prípadov patrí:

• Únavový syndróm a chronická únava

• Dýchavičnosť, kašeľ

• Bolesť hlavy, kĺbov a svalov

• Zlá koncentrácia a problémy s pamäťou, mozgová hmla, tinitus

• Duševné problémy, depresia, úzkosti

• Pretrvávajúca strata čuchu a chuti

• Gastrointestinálne ťažkosti, hnačky, zápcha, bolesti žalúdka, strata chuti do jedla, nevoľnosť

• Zápal srdcového svalu, arytmie, bolesti na hrudníku, rýchly tep srdca, búšenie srdca, tvorba krvných zrazenín

• Problémy so spánkom, závrate

• Horúčky

• Kožné prejavy

• zmeny v menštruačnom cykle

• Pichľavé bolesti (ako by ma špendíkmi alebo ihlou pichal)

Koronavírus tiež spúšťa autoimunitnú reakciu, ktorá sa môže prejaviť po prekonaní ochorenia. Autoimunitná reakcia vedie k zápalovým reakciám s nadmernou aktiváciou žírnych buniek a zvýšeným uvoľňovaním cytokínov a histamínu. Týmto spôsobom sa môže spustiť alebo rozvinúť histamínová intolerancia alebo syndróm aktivácie žírnych buniek (MCAS).

Príčiny Long Covidu

Príčiny Long Covidu sú stále predmetom skúmania. Jednou z možných príčin je, že spúšťačom Long Covid a MCAS je samotná infekcia koronavírusom alebo ako dôsledok očkovania. Ďalšími príčinami môžu byť aj reaktivácia latentnej infekcie vírusom Epstein-Barrovej, zvyšky vírusu zostávajúce v tele alebo menšie poškodenie orgánov či poruchy krvného obehu vyvolané spike proteínom po očkovaní.

Čo je MCAS (syndróm aktivácie žírnych buniek)

Syndróm aktivácie žírnych buniek (MCAS) je chronické multisystémové ochorenie so zápalovými a alergickými zložkami.

Pri MCAS dochádza k patologickým zmenám žírnych buniek. Žírne bunky sú bunky imunitného systému a pomáhajú organizmu bojovať proti infekcii. Ako prvé reagujú na vonkajšiu hrozbu tak, že uvoľňujú- vylievajú rôzne mediátory, ako histamín a zápalové látky . Pritom vytvárajú ohniská zápalu , ktoré aktivujú imunitný systém. Vlastne veľmi dobrá a životne dôležitá vec. Pri MCAS však žírne bunky reagujú precitlivene na akýkoľvek stimul a nekontrolovaným a chaotickým spôsobom uvoľňujú príliš veľa histamínu a iných zápalových mediátorov. Tento proces je spúšťačom rôznych faktorov, ako alergie, intolerancie, infekcie, reakcie na lieky, alkohol, fyzickú námahu , stres a i. a následkom sú rôzne fyzické prejavy. Hlavnými príznakmi MCAS sú urtikária (žihľavka), gastrointestinálne problémy, kardiovaskulárne problémy, dýchacie problémy, bolesti hlavy, ťažké PMS, poruchy spánku, záchvaty paniky alebo srdcové arytmie.

Väčšinou dochádza ku kombinácii spomínaných príznakov. Príznaky často pripomínajú histamínovú intoleranciu. Žiaľ, prevalencia, MCAS ako aj histamínová intolerancia sú nedostatočne pochopené mnohými lekármi, a preto často dochádza k mylnej diagnostike. Syndróm aktivácie žírnych buniek je často sprevádzaný histamínovou intoleranciou. Pri MCAS sa bunkami uvoľňuje toľko histamínu, že ďalší histamín prijatý potravou alebo uvoľnený vlastný vnútorný histamín môže spôsobiť veľký problém. Príznaky sa dajú zmierniť konzumáciou nízkohistamínových potravín.

Covid-19 a žírne bunky

Nadmerná aktivácia žírnych buniek a uvoľňovanie zápalových mediátorov zohráva dôležitú úlohu pri infekcii Covid-19 a aj vakcinácii proti Covid-19. Mnohé z príznakov MCAS sú podobné príznakom infekcie Covid-19 alebo syndrómu Long Covid. Veľká časť zápalových reakcií pri Covid-19 je tiež podobná zápalovým formám MCAS. Takže žírne bunky reagujú na koronavírus a uvoľňujú zápalové mediátory, cytokíny a histamín. To môže spustiť najzávažnejšie reakcie žírnych buniek pri infekcii Covid-19.

Ako sme už spomenuli, aktiváciou žírnych buniek dochádza k nadmernej imunitnej odpovedi, následne sa spustí cytokínová búrka, ktorá vedie k sérií eskalujúcich imunitných reakcií, ktoré imunitný systém veľmi vyčerpávajú. V najhoršom prípade môže táto reakcia viesť k zlyhaniu orgánov alebo smrteľnej dýchavičnosti. Žírne bunky u pacientov s Covid-19 sú aktívnejšie, samozrejme v závislosti od závažnosti ochorenia. Ale rovnaké mechanizmy prebiehajú aj v reakcii po očkovaní ako imunitná odpoveď na spike proteín. Či je to skutočne tak, ešte nie je definitívne preskúmané, keďže na dlhotrvajúci Covid sa sťažuje čoraz viac zaočkovaných ľudí. Normálne sa aktivita žírnych buniek po ochorení Covid vráti na normálnu počiatočnú úroveň. Zdá sa však, že to tak nie v prípade Long Covid. Žírne bunky pretrvávajú vo svojej abnormálnej aktivite a opakovane uvoľňujú histamín a iné mediátorové látky. To vedie k vyššie uvedeným symptómom a k opakujúcim sa zápalovým reakciám. Keďže žírne bunky sú zapojené takmer do každého telesného orgánu, rozmanitosť symptómov je veľmi široká a individuálna. Preto sa predpokladá, že infekcia Covid spúšťa už existujúci, alebo ešte nezistený MCAS.

Prevencia a liečba

V praxi sa ukázalo, že lieky podávané pri syndróme aktivácie žírnych buniek sú rovnako nápomocné aj pri ochorení na Covid-19. Pacienti, ktorí trpia na syndróm aktivácie žírnych buniek a sú dobre medikamentózne nastavení, pri ochorení na Covid-19 môžu mať len veľmi mierny priebeh. Inhibícia uvoľňovania mediátorov žírnych buniek je preto kľúčová pri prevencii a liečbe Covid 19, ako aj Long-Covid.

Čo pomáha stabilizovať žírne bunky ?

1. Antihistaminiká, ako je Desloratín a Famotidín

2. Vitamín C a vitamín D3 + K2

3. Odporúčajú sa aj prírodné antihistaminiká vo forme kvercetínu, tulsi, oleja z čiernej rasce, ako aj protizápalové rastlinné látky ako kurkuma, omega 3 a boswelia, ktoré dokážu žírne bunky stabilizovať.

4. Stabilizovať žírné bunky môžu aj tieto minerálne a stopové prvky: zinok, vápnik, horčík, selén.

Preventívne môžu pomôcť všetky opatrenia, ktoré podporujú imunitný systém , ako je každodenné cvičenie, vyhýbanie sa stresu, vyvážená plnohodnotná organická strava, dostatočný pitný režim a kvalitný a dostatočne dlhý spánok.

 

 

zdroj:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-long-term-effects/art-20490351

https://histaminikus.de/blogs/blog/long-covid-ein-unentdecktes-mcas-1?_kx=K2frHa7t5DiGyFU-gTh_wZdYVHzkWTljgF5KBjMcTGM%3D.VwHesf

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/long-term-effects-of-coronavirus-long-covid/