Magnézium pomáha pri cukrovke 2.typu

Magnézium pomáha pri cukrovke 2.typu

Magnézium je dôležitý minerál, ktorý sa zúčastňuje takmer na všetkých procesoch v organizme. Zúčastňuje sa na 100 rôznych enzymatických reakciách, podieľa sa na regulácii rastu a činnosti buniek. Nedostatok magnézia sa prejavuje závratmi, poruchami myslenia, trasením viečok, poruchami srdcovej činnosti, vypadávaním vlasov, lámaním nechtov, mravenčením v končatinách, arytmiou, búšením srdca, nočným potením, rannou únavou aj po dlhých hodinách spánku. Magnézium hrá dôležitú úlohu u ľudí s diabetom 2. typu tým, že kontroluje glykemickú odpoveď.

Diabetes mellitus 2. typu je metabolické ochorenie, ktoré je charakteristické vysokou hladinou cukru v krvi -hyperglykémiou. Toto ochorenie nesie so sebou ochorenie srdca, mŕtvice, ochorenie obličiek a i. Podľa výskumníkov magnézium ako podporná liečba pomáha pri rezistencii na inzulín. Z výsledkov vyplýva, že nízka hladina magnézia a zvýšená hladina vápnika je príčinou rezistencie na inzulín. Naopak, vyššie hladiny magnézia viedli k zlepšeniu citlivosti na inzulín. Skupina palestínskych výskumníkov uskutočnila randomizovanú kontrolnú štúdiu, ktorá zahŕňala 42 diabetikov 2.typu vo veku 35 až 60 rokov.. Diabetici boli rozdelení do 2 skupín. Jedna užívala magnézium 250 mg denne počas 3 mesiacov, zatiaľ čo druhá skupina užívala placebo. Počas štúdie mali diabetici  upravené stravovanie na 5 porcií ovocia a zeleniny, strukovín, orechov, celozrnných obilnín denne. Príjem cukru bol kontrolovaný a udržovaný na nízkej hladine.Výsledok štúdie preukázal, že v skupine, ktorá užívala magnézium sa jeho hladina zvýšila a pomer vápnika sa znížil, to znamená, že kvalita glykemickej kontroly bola výrazne lepšia, to isté platí aj pre inzulín. To znamená, že hladina glukózy v krvi nalačno sa suplementáciou magnézia redukovala. Vedci konštatujú, že magnézium u diabetikov znižuje rezistenciu na inzulín a zlepšuje glykemické indikátory.

Zdroj:

Wafaa A. Elderawi a kol., Účinky dodávania perorálneho horčíka na glykemickú odpoveď medzi pacientmi s diabetom 2. typu. In: Nutrients, online publikácia od 26.12.2018, doi: 10.3390 / nu11010044.