Med

Med

Vek včiel sa odhaduje na viac ako 100 miliónov rokov. Už otec lekárstva Hipokrates odporúčal med ako všeobecný liek a ako univerzálny protijed. Med odporúčal s mliekom, či pridávať do jedla. Už starí Egypťania používali med nielen za účelom zdravotným ale i na krásu. Rimania med považovali za pokrm bohov. Ako zázračný prostriedok ho využívali grécky filozof Aristoteles, rímsky historik Plínius, básnik Vergílius. Galenus odporúčal horúce mlieko s medom, Izidorus považoval med za najčistejšiu tekutinu. Aj naši predkovia využívali liečivé vlastnosti medu. Tradičným jedlom starých Slovanov boli kaše sladené medom.

Včelárenie je jedným z typických znakov Slovenska, ale aj Slovanov vôbec. Včelárstvo má na Slovensku tradíciu. Lesné včelárstvo je na Slovensku historicky doložené od 5.storočia po Kristovi. Slovenský med parí medzi najlepšie na svete o čom svedčí, že na medzinárodných súťažiach získava najvyššie hodnotenie.

Med by nemal chýbať v jedálničku každého človeka. Medzi tradičné slovenské výrobky patria medovníky. Med má pre svoje priaznivé účinky na ľudský organizmus široké použitie pri liečbe rôznych ochorení, používa sa v kozmetike, dermatológii v studenej a teplej kuchyni, tiež sa používa na pečenie. Med teda nie je len výbornou potravinou ale aj prírodným liekom. Je vhodný ako pre dospelých tak aj pre deti. Med neobsahuje žiadne konzervačné látky, pridané látky, aditíva, neobsahuje žiadne pesticídy, ťažké kovy. Vedci prišli na to, že včielky tieto jedy filtrujú a ukladajú vo vačku. V tradičnej medicíne sa med používal ako nosič. Med obsahovali všetky egyptské lieky. Med z tradičnej medicíny vytlačili lieky na chemickej báze.

Vlastnosti medu

Vlastnosti medu sa posudzujú podľa viacerých kritérií:

Farba medu sa posudzuje podľa Pfundovej stupnice od bezfarebných, vodových, cez svetlé , až po jantárové, až tmavojantárové odtiene.

Vôňa závisí od toho z akej rastlinky med pochádza. Kvetový med má vôňu po kvetoch, medovicový med má nevýraznú vôňu, avšak med z ihličnanov ako jedľa, borovica, smrek má lahodnú vôňu po ihličí.

Chuť medu je medovo sladká s príchuťou rastlinky z ktorej znáška pochádza.

Konzistencia závisí od pomeru hlavných cukrov glukózy a fruktózy. Môže byť tekutá, kašovitá až tuhá.

Priehľadnosť medu. Med je priehľadný, mierne až silno opalizujúci (rozličná priesvitnosť). Medovicový med je vždy tmavší, napr. jedľový je až nepriehľadný a má tmavozelenú až hnedú farbu.

Tekutý med na nekazí. Nechytajú sa na ňom kvasinky zo vzduchu, pretože obsahuje nízke percento vody.

Typickou vlastnosťou pravého medu je kryštalizácia. Táto vlastnosť môže byť zmiernená správnym skladovaním. Skryštalizovaný med stačí nahriať vo vodnom kúpeli, ale maximálne s teplotou do 40 stupňov. Vyššia teplota ho ochudobňuje o vzácne výživné látky a enzýmy.

Med sa odporúča skladovať na čistom, suchom a tmavom mieste v dobre uzavretej sklenenej fľaši. Nie pri teplote vyššej ako 20 stupňov.

Med podľa pôvodu

Kvetové (nektárové) medy- sú svetlejšie, jednodruhové alebo viacdruhové. Pre vyšší obsah glukózy a fruktózy sú ľahšie stráviteľné. Majú vyšší obsah bielkovín, preto sú vhodné aj pre deti. Kvetové medy sa ďalej delia podľa rastlín, z ktorých pochádza nektár: agátový, hlohový, malinový, ďatelinový, gaštanový, levanduľový, lipový, púpavový, pohánkový, repkový, slnečnicový, vresový- typický pre Španielsko, Portugalsko Škandináviu, Veľkú Britániu a Bretónsko. Na svahoch južných Karpát vzniká korenistý koriandrový med. V subtrópoch sa možno stretnúť s citrusovým a kávovníkovým medom. Pre Mexiko je typický mimózový med, pre Austráliu eukalyptový a pre Nový Zéland manukový med.

Medovicové (lesné) medy. Včielky zbierajú šťavu z ihličia alebo listov stromov, ktorú produkujú vošky. Tieto medy sa tiež označujú ako lesný, či horský med. Medovicový med obsahuje vyšší podiel minerálnych látok, najmä železa. Je výborný pri liečbe dýchacích ciest a anémii. Pre nízky obsah bielkovín je vhodný pri ochoreniach ľadvín.

Zmiešané medy. Zmiešaný med vzniká kombináciou kvetového a medovicového medu v rôznom pomere a účelovo ho pripravuje včelár. Zmiešaný med vedia pripraviť aj včely tak, že napr. pri znáške lipového nektáru nanosia aj medovicový z lipy, duba a pod., ale aj tak, že včelár nechá med v úli dlhšie a včely nanosia nektár z viacerých druhov kvetov.

Druhy medu

Surový med je med, ktorý nebol vytočený a vyčírený, ktorý je buď v plástoch divých alebo chovaných včiel.

Čistý med je med vyčírený, a inými metódami purifikovaný (očistený) med, zbavený vosku, propolisu, alebo nečistôt,

Brtnícky med je med získaný z brtí (lesníckeho včelárstva), med býva niekoľko násobne drahší.

Stáčaný med sa získava odstreďovaním odviečkovaných plástov pomocou medometu.

Odkvapkávaný med sa získava narezaním plástov, ktorý vteká do zbernej nádoby.

Tavený med je získaný teplom, zahrievaním plástov.

Lisovaný med je med získaný stlačením plástu, vytlačením medu, nie odstredením v medomete.

Pastovaný med je špecifickým postupom vymiešaný kvetový med, tým získa trvácnu krémovitú konzistenciu, je vhodný na natieranie na chlieb.

Sušený med je špecifickým postupom vysušený med, tuhej konzistencie (aj práškovaný), sušením však stráca niektoré svoje vlastnosti, používa sa ako rýchly, praktický doplnok energie, do čaju, v pekárstve.

Jednodruhový med je med z nektáru alebo medovice prevažne jedného druhu rastliny (agátový, lipový, repkový, smrekový…).

Viacdruhový med je med z nektáru alebo medovice viacerých druhov (ovocný, lúčny, pampový, prériový, savanový, púštny, tajgový, tundrový, horský, lesný, džungľový).

Sirupový med je med nepochádzajúci z nektáru alebo medovice rastlín, ale z včelárskeho bylinného sirupu, ktorým včelár kŕmi včelstvo, sirup je z liečivých bylín, ktoré inak neposkytujú nektár a nie sú teda včelárskou rastlinou (žihľava).

Ochutený med je med s prídavkom ovocia, orechov, korenín, bylín, sirupov.

Plástikový med je surový, nevyčírený med v kusoch zaviečkovaných plástov, čím obsahuje aj liečivý propolis, peľ, vosk.

Med s inými včelími produktmi je med s peľom, propolisom, materskou kašičkou (podiel zložky musí byť presne určený).

Medicínsky med je certifikovaný med určený priamo na terapeutické účely, s výraznými antibakteriálnymi vlastnosťami (i v prípade nemocničných baktérií), ktoré ich odlišujú od bežných medov, tieto výrazné biologické kvality sú dosiahnuté výberom rastlinného zdroja, z ktorého včelstvo dorába med, zväčša ide o jednodruhový med napr. Manukový med, u nás sa im vlastnosťami blížia medovicové medy, táto certifikácia je však v štádiu rozvoja.

Lekárnický med je med obohatený farmaceutom o liečivé látky určený na liečenie konkrétneho druhu ochorenia, užíva sa spravidla v oveľa menších množstvách.

Biomed je med pri ktorého dorábaní sa cieľavedome znemožňuje akýkoľvek vplyv chemických a neorganických faktorov, vrátane zdrojov, z ktorých včely zberajú sladinu a starostlivosti o včelstvo, med ako biomed je vlastne skutočným cieľom každého seriózneho včelára, ale certifikovaný biomed je viacej vecou dôkladnosti zákonov o biovčelárení a zodpovednosti kontrolných orgánov pri preverovaní skutočného stavu biovčelárenia, zároveň o informovanosti spotrebiteľa o ňom.

Oblastný med je med s výnimočnou kvalitou, med sa stáva známym vo svete ako oblastný med, takýto med je vysoko cenený, pochádza z určitých oblastí s prirodzeným biotopom.

Zloženie medu

Med je zmes cukrov, vody, minerálnych látok, vitamínov, aminokyselín, bielkovín. Zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev.

Med obsahuje jednoduché cukry ako glukózu, fruktózu a disacharidy ako sacharózu ale aj oligosacharidy. Ďalej med obsahuje 13 druhov aminokyselín vrátane esenciálnych, rastlinné bielkoviny z nektáru rastlín, živočíšne bielkoviny z hltanových žliaz včiel. Med obsahuje tiež veľké množstvo enzýmov ako amyláza, kataláza, oxidáza, maltáza, inuláza a mnohé iné. Enzýmy sú veľmi dôležité pri obnove imunitného systému. Z vitamínov vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín C, D, H, K, P. Z minerálov vápnik, horčík, draslík, sodík, síru, fosfor, kremík, mangán, bárium, molybdén, chróm, kobalt, vanád, stroncium, titán, zinok a ďalšie. Med obsahuje vodu, podľa normy Slovenského zväzu včelárov nesmie byť jej obsah vyšší ako 18 %. Norma Európskej únie povoľuje 21%. Med obsahuje aj voľné organické kyseliny, kyselinu octovú, citrónovú, šťavelovú, mliečnu a mravenčiu, látky cholín, acetylcholín, inhibín, ktoré pôsobia antibakteriálne. Táto antibakteriálna aktivita sa prejavuje v dvoch formách a to vo forme bakteriostatickej, to zn, že zabraňuje rastu a rozmnožovaniu baktérií a vo forme bakteriocídnej, to zn. že ničí baktérie. Čo je však pozoruhodné, neničí bifidobaktérie, to zn. že zmes jogurtu a medu je pre organizmus veľmi prospešná.

Med ako liek

Zoznam chorôb, pri ktorých med pomáha sa v poslednom období významne rozšíril. Liečba medom a produktmi z medu sa nazýva Apiterapia. Med pre svoje výnimočné prírodné zloženie sa radí medzi superpotraviny. Pre unikátne liečivé vlastnosti má tak široké zameranie, že hádam nie je možné vymenovať všetky ochorenia, ktoré pomáha liečiť. Používa sa pri liečbe alergií, kardiovaskulárnych chorôb, ochoreniach krvi, chorobách respiračného charakteru, gastroenterologických problémoch, nervových ochoreniach, kožných a dermatologických chorobách, endokrinologických chorobách, chorobách imunitného systému, virologických a parazitných chorobách, onkologických ochoreniach, na posilnenie celkovej kondície organizmu, pri liečbe detských ochorení, pôsobí protizápalovo a antibakteriálne, používa sa pri nachladnutí, pri zápaloch dutiny ústnej, má antioxidačné účinky, pomáha pri zápche, pri žalúdočných vredoch, pri zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva, podporuje trávenie, pomáha pri detoxikácii, čistí pleť, zjemňuje popraskané pery a mnohých ďalších.

Med sa využíva aj alternatívnej liečbe napr. na masáže, v ľudovom liečiteľstve, v dermatológii a v kozmetickom priemysle.

Označovanie medu

Podľa Potravinového kódexu Slovenskej republiky musí byť každý med predávaný na Slovensku označený na etikete popisom produktu, množstvom bez obalu, miestom pôvodu, dátumom minimálnej trvanlivosti, menom alebo obchodným menom a označením dávky, v štátnom jazyku. Medzi doplňujúce údaje patrí: typ medu, regionálny, kvetový alebo iný pôvod, teritoriálny alebo zemepisný pôvod, špecifické kvalitatívne kritériá. Na etikete sa tiež uvádza ochranná známka, symbol potraviny a obchodná značka. Ochranné známky vyjadrujú kvalitu medu. Na Slovensku poznáme ochrannú známku medu najstaršej organizácie včelárstva Spolok včelárov Slovenska a ochrannú známku Slovenského zväzu včelárov (SZV) "Slovenský med", obe sprísňujú Potravinový kódex o kvalitatívne parametre medu, prvá aj o určenie medu podľa včelárskej rastliny, druhu znášky napr. Slovenský med repkový, kvetový, lesný, medovicový a oblasti produkcie napr. Ponitrie, Považie, Liptov, Žitný ostrov, Spiš, Gemer, Zemplín. Právne normy EU rozlišujú označenie medu: Chránené označenie pôvodu (ChOP – PDO), Chránené zemepisné označenie (CHZO – PGI), Tradičnú špecialitu garantovanej kvality (TSGK – TSG) a Produkt ekologického poľnohospodárstva (BIO – ORGANIC). Chránené označenie pôvodu zahŕňa predovšetkým tradičné miestne výrobky, u nás však nemá zatiaľ žiaden med túto ochrannú známku. V zahraničí sa môžeme stretnúť s označením napr. Korzický med „Miel de Corse“ alebo španielsky med "Miel de la Alcarria". Chránené zemepisné označenie zahŕňa predovšetkým miestne produkty. Na Slovensku nemáme zatiaľ žiaden med s touto značkou. V zahraničí áno, napr. v Poľsku je takto označený "Miod wrzosowy z Borow Dolnoslaskich". Tradičná špecialita garantovanej kvality označuje predovšetkým tradičné výrobky. Pod touto značkou nie je zatiaľ žiaden med. Produkt ekologického poľnohospodárstva zahŕňa predovšetkým bioprodukty, na Slovensku má toto ochranné označenie zatiaľ jediný výrobca medu – včelárska farma Bioapis Brezovica.

Okrem už spomenutých druhov medu je potrebné sa zmieniť aj o mede pekárskom. Aký je to med, v čom sa odlišuje od „normálneho“ medu? Pekársky med je med, ktorý má nižšie kvalitatívne vlastnosti. Takýto med môže obsahovať viac vody ako je prípustné alebo môže ísť o starší med. Samozrejme takýto med musí spĺňať podmienky použiteľnosti. Ak je pekársky med použitý ako súčasť viaczložkovej potraviny, označenie „pekársky med“ možno v názve produktu nahradiť len označením „med“; v zozname zložiek viaczložkovej potraviny sa však musí používať označenie „pekársky med“. Filtrovaný med a pekársky med musia byť na veľkoobjemových kontajneroch, obaloch a v obchodných dokumentoch zreteľne označené slovami „filtrovaný med“ alebo „pekársky med“. Na etikete pekárskeho medu musia byť v bezprostrednej blízkosti označenia „pekársky med“ uvedené slová „určený len na pečenie“ Na Slovensku použitie takéhoto medu a medu vôbec upravuje Vyhláška č. 41/2012 Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o mede.

Zdroj:

www.wikepdia.sk

http://www.kintl.cz/component/content/article/29.html

www.nazdravie.sk

Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o.

Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie, Liečenie včelími produktmi, ISBN 978-80-971642-6-3

foto: Free foto