Medvedí cesnak – Allium ursinum

Medvedí cesnak – Allium ursinum

Medvedí cesnak sa nazýva aj posol jari. Zbierať ho môžeme už od polovice marca do júna v lesoch a na vlhkých tienistých lúkach. Medvedí sa nazýva preto, že medvede si na jar týmto cesnakom čistia organizmus. Medvedí cesnak nie je teda len pre medvede, výborne poslúži aj pre ľudí na jarnú očistu organizmu.

Zbierajú sa listy a cibuľky a to ešte pred kvitnutím. Treba byť opatrný, lebo sa môže zameniť za jedovatú konvalinku. Poznáte ho tak, že list rozotriete medzi prstami a zacítite cesnakovú vôňu.

Medvedí cesnak má mnohé pozitívne zdravotné účinky na ľudský organizmus. Pôsobí antibakteriálne, antiviroticky, má detoxikačné a čistiace účinky. Prečisťuje krv, črevá od parazitov, hlístov. Blahodárne pôsobí na trávenie, žalúdok, pečeň, proti zápche a plynatosti, znižuje krvný tlak, pomáha pri kožných a ženských ochoreniach, posilňuje imunitu, použiť ho možno aj pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

Z medvedieho cesnaku si môžeme pripraviť výborné pesto, ktoré si môžeme pridávať do jedál, na cestoviny či na chlebík s maslom. Ale nielen to. Sušený nám výborne poslúži v zimných mesiacoch. Ak ho naložíme do alkoholu, získame tinktúru, ktorú užívame po 10-15 kvapkách.

medved cesn (2) cesnak medvedí medvedí cesnakmedved cesn (1)medvedí cesnak