Metabolický syndrom

Metabolický syndrom

Čo je to metabolický syndrom?

Obezita, vysoký krvný tlak , narušený metabolizmus tukov a zvýšená hladina cukru v krvi. Tieto 4 rizikové faktory sa bežne označujú ako „smrtiace kvarteto“. Ak sa vyskytnú 3 z týchto 4 metabolických príznakov ochorenia, hovorí sa o metabolickom syndróme, teda o akomsi „vykoľajení“ normálneho metabolizmu.

Menej známe je, že tieto faktory sú často prítomné súčasne so:

•    zvýšenou kyselinou močovou

•    zápalom v organizme

•    zvýšenou zrážanlivosťou krvi

Za vysoko rizikový faktor metabolického syndromu sa považuje najmä obezita. Nie je vylúčené , že metabolickým syndromom môžu trpieť aj ľudia s normálnou hmotnosťou. V takýchto prípadoch je potrebné dôkladne pacienta vyšetriť a zistiť príčinu metabolického syndromu. Rozvoj ochorenia podporuje aj stres, fajčenie, nedostatok pohybu, konzumácia alkoholu, nezdravý životný štýl, nevyvážená priemyselne spracovaná strava. Metabolický syndrom môže viesť k vzniku ďalších ochorení, ako je ateroskleróza, kardiovaskulárne ochorenia, diabetes mellitus, zápalové ochorenia. Obezita je príčinou vysokého krvného tlaku, zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi, ischemickej choroby srdca, infarktu, mozgovej príhody, riziko vzniku zrazenín, trombózy a embólie, inzulínovej rezistencie s následkom vzniku cukrovky 2.typu, onkologických ochorení, osteoartrózy, dny, zápalových ochorení, ochorení žlčníka a pečene, úzkosti a depresie.

Príčiny metabolického syndromu

Metabolický syndrom je geneticky podmienený asi len v 3 % všetkých prípadov, takže väčšina ochorení je výsledkom nezdravého životného štýlu. Nadmerného príjmu energie najmä z vysokospracovaných potravín, skrytého tuku a cukru v komerčných potravinách, nedostatok pohybu môže viesť k patologickej nadváhe a obezite. Ľudia s nadváhou majú tiež zvýšené riziko vzniku vysokého krvného tlaku. Pri poruchách metabolizmu tukov už telo nedokáže tuk využiť ani odbúrať, čo sa prejavuje zvýšenou hladinou cholesterolu a triglyceridov. Tie sa zasa ukladajú, ak ich je nadbytok, na cievnych stenách a vedú k ich zúženiu alebo kalcifikácii.

Diagnóza metabolického syndromu

Metabolický syndrom ako riziko vzniku ochorení je diagnostikovaný v prípade, ak obvod pása u žien presahuje 88 cm a u mužov 102 cm a zároveň sú prítomné aspoň 2 ďalšie faktory:

1.    nízka hladina HDL cholesterolu

2.    zvýšená hladina triglyceridov

3.    zvýšený krvný tlak

4.    zvýšená hladina cukru v krvi nalačno

Okrem týchto faktorov aj zvýšená hladina kyseliny močovej môže byť príznakom metabolického syndromu.

Keďže odchýlky od normálnych fyziologických hodnôt nemusia spočiatku spôsobovať žiadne prejavy, bolesť či iné symptómy, metabolický syndrom sa často nespozná včas. Fyzikálne vyšetrenie u lekára pozostáva z merania krvného tlaku, obvodu pása, komplexného rozboru krvi a podrobnej anamnézy zahŕňajúcej aj spôsob stravovania a životného štýlu.

Terapia metabolického syndromu

Terapia by mala byť zameraná tak, aby zabránila vzniku sekundárnych ochorení. Čím skôr sa terapia začne, tým ľahšie je vyhnúť sa sekundárnym ochoreniam. Treba byť však trpezlivý, pretože zlepšenie nenastane zo dňa na deň, ale zvyčajne trvá niekoľko mesiacov.

Prvotná nelieková terapia spočíva:

1.    v úprave hmotnosti

2.    v úprave hladiny cholesterolu a triglyceridov

3.    v znížení krvného tlaku

4.    v úprave životosprávy a celkového životného štýlu

5.    zaradením primeranej fyzickej aktivity do bežného života

Zmena životného štýlu by mala spočívať v úprave stravovania, nastavením na racionálny plnohodnotný stravovací režim s vyhýbaním sa vysokospracovaným potravinám, polotovarom, potravinám so skrytým tukom a cukrom, sladkostiam, cukrovinkám, omáčkam, dresingom, rôznym pochutinám. Samozrejmosťou je vynechať alkohol a fajčenie a naopak, zaradiť denne aspoň 30 minút  pohybovú aktivitu, ako prechádzky, rýchlu chôdzu, turistiku, bicyklovanie, dodržiavať pitný režim a dopriať si kvalitný spánok.

Ak nepomôže zmena životného štýlu, treba pristúpiť k liekovej terapii, ktorá sa stane súčasťou zmeny životného štýlu.

Ak sa chceme vyhnúť chemickým liekom, pravidelne  absolvujeme preventívne prehliadky, dodržiavame zdravý životný štýl a poznáme svoje hladiny cukru, cholesterolu, trigylceridov v krvi a hodnoty krvného tlaku, udržujeme si obvod pása menej ako 88 cm u žien a menej ako 102 cm u mužov.

Čo môžeme urobiť v rámci zmeny životného štýlu

Menej tuku, menej cukru, žiadny alkohol, dostatok pohybu. Toto je krátky vzorec na prevenciu alebo zmiernenie metabolického syndrómu. Dbajme v prvom rade na plnohodnotnú vyváženú stravu. Ak máme príliš veľa energie, ktorú počas dňa nedokážeme vydať, budujeme si obezitu, vysoký krvný tlak a zvýšené hodnoty cholesterolu a trigylceridov, často nízku hladinu dobrého cholesterolu HDL. Vyvážený jedálniček by mal zahŕňať 30% tukov, 20% bielkovín a sacharidy minimálne 50% dennej potreby.

Jedálniček by mal pozostávať z celozrnného pečiva a obilnín, kvalitného chudého mäsa, kvalitných olejov a tukov s vyváženým pomerom omega mastných kyselín, strukovín, rýb, mliečnych výrobkov so zníženým obsahom tukov, vajíčok, orechov, zeleniny a ovocia.

V každom prípade nezabúdajme na pravidelné kontroly u lekára.

Pamätajme, že „Prevencia je vždy lacnejšia, ako liečba“ a začať, nie je nikdy neskoro. Prevencia nás môže ochrániť pred vznikom mnohých ochorení.

 

 

 

 

zdroj: https://www.minimed.at/medizinische-themen/stoffwechsel-verdauung/metabolisches-syndrom/

Dr. Michael Wehrl