Nebezpečná rýchlosoľ

Nebezpečná rýchlosoľ

K napísaniu tohto článku ma inšpiroval jeden nemenovaný poradca pre zdravý životný štýl. Na stretnutiach rozoberáme problematiku výživy z rôznych uhlov pohľadu a vzájomne sa informáciami obohacujeme. Zaujala ma téma rýchlosoľ, táto pridaná látka sa pridáva do mäsových a údenárskych výrobkov.  Chemický produkt, ktorý pri častej a permanentnej konzumácii vyvoláva rôzne ťažké zdravotné problémy. Ak sa chcete dozvedieť viac, čítajte dokonca. 

Čo je rýchlosoľ

Rýchlosoľ - nakladacia dusitanová soľ  je zmes dusitanu draselného (E249) a sodného (E250), jedlej soli a protihrudkujúcej látky, je veľmi podobná bežnej kuchynskej soli. Tieto „mňamky“ Ing. Vít Syrový, odborník na potravinársku chémiu oznámkoval známkami najhoršími. Sú to látky zdraviu škodlivé až nebezpečne toxické. Dávka 0,25 – 5 g je pre človeka smrteľná. Dusitany sa stávajú nebezpečnými po skonzumovaní, pri metabolizovaní sa menia na karcinogénnu látku. Dusitan sodný E250 už v malých dávkach môže vyvolať onkologické ochorenie.

Čo spôsobuje konzumácia dusitanov v mäsových výrobkoch a údeninách

Dominika Pánska zistila, že pri tepelnom spracovaní údeniny s obsahom rýchlosoli - dusitanov dochádza k vzniku nitrozamínov, zlúčenín, ktoré sa hromadia v črevnom systéme,  kde môžu spustiť onkologické ochorenie hrubého čreva. Žiaľ, v tomto ochorení Slovensko drží prvenstvo. Dusitan sodný neohrozuje len tráviaci a dýchací systém, ale aj množstvo červených krviniek a hemoglobínu dokáže zredukovať o 50%. Rovnako postihuje aj biele krvinky, ktoré sú dôležité pre zachovanie zdravého imunitného systému a krvných doštičiek, ktoré sú dôležité pri procese zrážania krvi. Niektoré zdroje uvádzajú, že dusitany sa v potravinách používajú v pomere  2 diely dusitanu draselného a 5 dielov dusitanu sodného.

Dusitan draselný rozpúšťa sírové mostíky v elastíne, ktoré sa nachádzajú v cievnej stene, čo je dôsledkom vzniku hemoroidov, krvácania z ďasien, vzniku kŕčových žíl.

Dusitan sodný rozpúšťa kolagén vo väzive, ktoré tvorí základ chrupaviek kĺbov, šliach a platničiek. Preto trpia ľudia ochoreniami a poruchami pohybového aparátu.

Výrobcovia potravín  považujú tieto pridané látky za nenahraditeľné. Používajú sa pre „kozmetický efekt“, aby si mäsové výrobky  a údeniny zachovali sviežu červenú farbu a ich trvanlivosť sa predĺžila. Niektorí výrobcovia na 1 kg mäsa použijú až 20 g rýchlosoli.  Používa sa aj na výrobu tavených syrov. Dusitanová soľ podľa legislatívy nie je alergénom a preto výrobcovia nemajú povinnosť uvádzať jej množstvo na etiketách výrobkov.

Vyznávači údenín, tavených syrov a podobných výrobkov by mali zbystrieť pozornosť a prehodnotiť  či vôbec konzumovať tento druh potravín. Podávanie potravín s obsahom dusitanov malým deťom má za následok vznik astmy a iných ochorení respiračného systému.

 

Zdroj: https://www.farmfoods.sk/sol-nad-zlato, https://fitasty.sk/clanky/vyuiva/viete-co-je-rychlosol

Dominika Pánska, Piešťanský denník, E250 tichý zabiják, Vít Syrový, Tajemství výrobcu potravin, Cereus s.r.o., 2014, ISBN 978-80-903137-9-8