Neznášate laktózu?

Neznášate laktózu?

V súčasnej dobre sa nám akosi rozmohla intolerancia na histamín. Často sa však  za histamín skrývajú iné ochorenia a potravinové intolerancie. Veľmi často ide o intoleranciu na laktózu.

Laktóza sa nachádza nielen v mlieku a mliečnych výrobkoch vo forme mliečneho cukru, ale aj v mnohých ďalších spracovaných potravinách, liekoch, doplnkoch stravy ako prídatná látka. Aké množstvo laktózy tolerujeme záleží od toho, akým množstvom enzýmu laktáza disponujeme. Množstvo enzýmu laktáza s pribúdajúcim vekom prirodzene klesá. Množstvo laktázy závisí aj od toho, v akej kondícii máme tráviaci trakt či trpíme na niektoré ochorenie postihujúce tráviaci trakt. Množstvo sa zisťuje u gastroenterológa odberom vzorky z tenkého čreva, ktorý tento enzým vyhodnocuje najčastejšie percentuálne. Ak je toto % nižšie ako 100%, znamená, že mliečny cukor – laktózu náš organizmus nedokáže celkom rozložiť na glukózu a galaktózu. Vyhodnotenie enzýmu môže byť v rôznych hodnotách a jej hodnota môže dosiahnuť aj hodnotu 0%.

Nedostatok enzýmu laktáza môže mať formu primárnu, vtedy hovoríme o genetickej predispozícii, zisťuje sa z krvi a trvá po celý život, kedy je nevyhnutné dodržiavať stravovací režim buď úplne bez laktózy, alebo konzumovať také množstvo, ktoré zodpovedá nameranej hodnote, teda, toľko laktózy, koľko tolerujeme. A formu sekundárnu, ako dôsledok iného ochorenia tráviaceho traktu. Ak odstránime príčinu, tvorba enzýmu laktáza sa obnoví. Aj v tomto prípade je potrebné, aby sme potraviny s obsahom laktózy obmedzili na také množstvo, ktoré tolerujeme. Medzi najčastejšie prejavy neznášanlivosti laktózy patrí hnačka, kŕče, nafukovanie, plynatosť, bolesti brucha.

Prejavy intolerancie na laktózu môžeme zmierniť, ak spolu s mliečnymi výrobkami konzumujeme aj iné potraviny. Totiž, potraviny tuhšie a potraviny s obsahom tuku spomaľujú trávenie a vďaka tomu sa laktóza do čreva dostáva postupne.

Každý, kto je citlivý na laktózu si musí pozorne všímať etikety výrobkov, doplnkov stravy a príbalové letáky liekov či neobsahujú práve laktózu. Aj delaktózované výrobky obsahujú minimálne množstvo laktózy, ktoré je výrobca povinný uviesť na etikete. Citliví jedinci neznášajú ani toto minimálne množstvo. Na etiketách nájdeme aj iné informácie o výrobku, ako trvanlivosť, zloženie, prídatné látky, ktoré často spôsobujú alergie alebo neznášanlivosť, nutričné hodnoty, alergény a energetický obsah. Laktóza sa nachádza nielen v balených potravinách ale aj v nebalených napr. pekárenských výrobkoch, vtedy sa treba informovať a vyžiadať si zloženie konkrétneho výrobku. Na etikete si treba dať pozor na označenie „môže obsahovať mlieko“, „laktózu“, „obsahuje laktózu“, „monohydrát laktózy“, „s nízkym obsahom laktózy“, „obsahuje stopy mlieka“, „delaktózovaný“, „bez laktózy“.

Výbornou náhradou za mlieko a mliečne výrobky sú rastlinné nápoje, ktoré sme si zvykli nazývať aj rastlinnými mliekami. Rastlinný nápoj si môžeme vyrobiť aj doma z mandlí, maku, ovsa, ryže, kokosu alebo siahnuť po hotových nápojoch, ktoré sú k dispozícii v predajniach zdravej výživy. Ak si kupujeme hotový rastlinný nápoj, treba si pozorne prečítať etiketu so zložením a nutričnými hodnotami. Často tieto výrobky obsahujú minimálne množstvo rastlinnej zložky, zato však veľa vody, olej a zahusťovadlá.

Koľko laktózy tolerujeme je veľmi individuálne a záleží aj na tom či ide o primárnu alebo sekundárnu formu intolerancie na laktózu. Podľa štúdií ľudia s intoleranciou na laktózu zvyčajne tolerujú až 12 g laktózy naraz, čo predstavuje približne 250 ml mlieka, až 24 g laktózy rozloženej počas dňa, čo predstavuje približne 500 ml mlieka. Ako znášame laktózu záleží aj na tom či mlieko a mliečne výrobky konzumujeme samostatne, alebo s inými potravinami, naraz alebo si potraviny s obsahom laktózy rozložíme počas dňa.

Koľko laktózy obsahujú mliečne produkty? Platí, čím je potravina tučnejšia, tým obsahuje menej laktózy. Najmenej laktózy obsahujú aj fermentované mliečne výrobky.

 

Obsah laktózy v mlieku a niektorých mliečnych výrobkoch (www.gesundheitsinformation.de) 

Názov produktu

Množstvo

Obsah laktózy v gramoch

Kravské mlieko

150  ml

         7

Ovčie mlieko

150 ml

         6,6

Kozie mlieko

150 ml

         6,3

Maslo

20 g

         0,1

Margarín rastlinný

 

         0

Prepustené maslo

 

         0

Mozzarella 20% tuku

100 g

         3,3

Mascarpone

30g

         1

Tvaroh

30 g

         1

Parmezán, eidam, gouda,ementál

30g

         0-2

Sušené mlieko

10 g

         5,1

Kondenzované mlieko

15 g

         0,8

Kyslá smotana 10% tuku

25 g

         0,9

Krémové syry 30% tuku

25 g

         0,6

Cappuccino

125 ml

         2,9

Srvátka

150 ml

         7,1

Cmar

150 ml

         6

Kyslé mlieko

150 ml

         6

Kefír

150 ml

         5,4

Jogurt

150 ml

         4,8

Ovocná zmrzlina

75 g

         1,3

Krémová zmrzlina

75 g

         4,7

Mliečna čokoláda

20 g

         1,3

Pekárenské výrobky

 

         3,1

Rožok

70 g

         1

Piškóta

70 g

         0,3