Osteoartritída

Osteoartritída

Osteoartritída je degeneratívne ochorenie kĺbov, pri ktorom sa štruktúra kĺbov a chrupaviek mení, napr. chrupka sa rozpadá. Táto choroba sa prejavuje vo vyššom veku, pričom ženy sú o niečo viac náchylné na toto ochorenie ako muži. Terapeutické možnosti sú obmedzené, ale bolesť možno zmierniť vhodnými prostriedkami. Zmena v stravovaní a v celkovom životnom štýle môže pomôcť zmierniť osteoartrózu. Skupina anglických výskumníkov skúmala vzťah medzi stravou a postupom pri liečbe osteoartrózy. Vyhodnotili výsledky zo 68 štúdií. Zistilo sa, že napr. fajčenie a zvýšený príjem alkoholu ovplyvňujú energetický metabolizmus tela a zápalové markery, ktoré podporujú zápal.

Aby naše telesné systémy fungovali dobre, je dôležité sa zdravo a kvalitne stravovať. Kvalitná strava poskytuje organizmu potrebné množstvo živín, vitamínov a minerálov k tomu, aby mohol ľudský organizmus správne fungovať. Pri osteoartritíde sa odporúča znížiť príjem omega-6 mastných kyselín. Obzvlášť sa odporúča pri artritíde zvýšiť príjem rýb, pretože obsahujú zdravé omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), ktoré majú antioxidačný a protizápalový účinok. Avšak, ryby vo všeobecnosti sú do jedálnička veľmi málo zaraďované, preto by bolo vhodné denne užívať kapsuly s rybím tukom aspoň 1až 2x denne po 1 kapsule. Základné omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť zápal v kĺboch a tým aj zmierniť bolesť. Dôležitý je tiež adekvátny prísun vitamínov A, C, E, D a K. Zvýšený príjem vitamínu K, napr. z kelu, špenátu a petržlenu, môže mať obzvlášť pozitívny účinok. Vitamín K je potrebný pre proteíny, ktoré sú prítomné v kostiach a chrupavkách. Nedostatok vitamínu K narúša funkcie týchto proteínov. Tým sa znižuje rast kostí, ako aj ich regenerácia a zvyšuje sa riziko vzniku osteoporózy. Zvýšený príjem vitamínu K na druhej strane podporuje mineralizáciu kostí a chrupavky.

Znížiť príznaky osteoartritídy pomáha zníženie hmotnosti u obéznych ľudí a tiež správne a pravidelné pohybové aktivity. Na vznik osteoartrózy negatívne vplýva obezita, ktorá na jednej strane zvyšuje stres na kĺboch, na druhej strane môže spôsobiť slabé, systémové zápaly v tele, čo ďalej zhoršuje ochorenie. Zaťaženie osteoartritídy pomáha znížiť kombinácia zdravej a kvalitnej stravy, posilnenie sily a flexibility a aeróbne cvičenie. Prispôsobenie sa zdravšiemu životnému štýlu môže ďalej pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi, príliš vysoké hladiny sa spájajú s osteoartritídou.

Výskumníci zdôrazňujú, že dôležitosť zdravého stravovania a pravidelnej telesnej aktivity by sa nikdy nemali podceňovať. Môžu zmierniť bolestivé príznaky osteoartrózy, ako ukazuje táto štúdia. Kombinácia diéty a cvičenia je veľmi dôležitá na udržanie zdravých kĺbov. Ako jeden výskumník hovorí: "Nemôžete mať jedno bez druhého, potrebujete oboje."

Zdroj: CentroSan Sally Thomas a kol., Čo je dôkazom úlohy v strave a výžive pri osteoartritíde? In: Rheumatology zväzok 57, doplnok 4, 2018, doi: a0.1093./rheumatology / key011.