Pohánka

Pohánka

Pohánka, poznáme ju aj pod názvom tatarka, toto pomenovanie dostala podľa Tatarov, ktorí ju priviezli. Pohánka je známa svojimi pozitívnymi vlastnosťami a vo výžive človeka sa stáva čoraz viac obľúbenou pseudoobilnina. Má všestranné použitie, je medonosnou rastlinou, určite je nám dobre známy pohankový med, využíva sa v medicíne, potravinárstve a iných odvetviach, napr. z pohankových šupiek sa vyrábajú nahrievacie vankúšiky, ktoré slúžia ako obklad. Mnohí odborníci považujú pohanku za veľmi liečivú obilninu.

Pohánka má orieškovú chuť, je prirodzene bezlepková,diétna ľahostráviteľná,  vhodná na prípravu slaných aj sladkých jedál. Pohánka je bohatým zdrojom bielkovín, obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín, ktoré si organizmus nedokáže vyrobiť, dostatok vlákniny, sacharidov, antioxidantov, vitamínov B1, B2, B3, B5, B6, cholín, inozitol. Z minerálnych látok je zdrojom vápnika, draslíka, magnézia, železa, fosforu, sodíka, selénu, zinku, medi, mangánu. Z tukov treba spomenúť nenasýtené mastné kyseliny omega 3 a omega 6, čo ju predurčuje k ochrane srdcovo-cievneho systému. Dôležitý je aj vysoký obsah rutínu, flavonoid, ktorý pomáha k zníženiu nadmernej priepustnosti krvných kapilár, pri vysokom krvnom tlaku a má tiež antioxidačný účinok.

Semienka pohánky sú obalená v tmavej šupke, nelúpaná sa hodí k pestovaniu, na klíčenie, prípadne na čaj. Na bežnú prípravu je potrebné použiť pohánku lúpanú, pretože tmavé šupky obsahujú fagopyrín , ktorý vo vyššom množstve nepriaznivo pôsobí na pokožku a môže viesť aj k vzniku zápalov a bolestiam hlavy a navyše šupky môžu poškodiť tráviaci trakt. Lúpaná pohánka je vhodná na priamu konzumáciu, výrobu pohánkovej múky, pohánkových vločiek, raňajkovej kaše, pohánkovej krupice.

Ako môžeme pohánku pripraviť, kde všade ju môžeme použiť.

Pohánka má v kuchyni široké využitie. Mali by sme ju do jedálnička zaradiť čo najčastejšie. Na prípravu čaju sa hodia tmavé šupky. Lúpané zrná pohánky sú výbornou náhradou za krúpy. Hodí sa ako príloha k mäsu, dusenej zelenine, miesto ryže do rizota, do zeleninových fašírok, nátierok, na slané aj sladké nákypy, z pohánkovej krupice si môžeme pripraviť výbornú raňajkovú kašu, pohánkovú múku použijeme na zahustenie, do pečenia, na pečenie domáceho chleba, na lievance, palacinky. Výborne chutí s bryndzou alebo tvarohom. Pohánkovými cestovinami môžeme nahradiť cestoviny lepkové. Je alternatívou k pšeničnej múke, použiť ju možno všade tam, kde sa používa bežná pšeničná múka.

Pohánka ľudskému organizmu poskytuje veľa zdravotných prínosov, niektoré spomenieme:

1. Obsah rutinu v pohanke zvyšuje pružnosť ciev, pomáha pri kŕčových žilách, hemoroidoch, bércových vredoch, slabom prekrvení končatín, zabraňuje vzniku mozgových príhod, rozširuje cievy.

2.  Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, Inozitol zvyšuje citlivosť buniek na inzulín, čím prispieva k regulovaniu hladinu glukózy a upravuje krvný tlak.

3.  Pôsobí preventívne proti vzniku kardiovaskulárnych ochorení, posilňuje srdce.

4.  Posilňuje imunitný systém a celkovú obranyschopnosť organizmu.

5.  Posilňuje kostrové svalstvo.

6.  Pôsobí preventívne proti osteoporóze, ateroskleróze, reumatickým ochoreniam.

7.  Vyrovnáva acidobazickú rovnováhu.

8.  Pôsobí protizápalovo.

9.  Priaznivo ovplyvňuje nervový systém.

10. Pôsobí preventívne pred vznikom nádorových ochorení.

11. Ochraňuje organizmus pred pôsobením voľných radikálov.

12. Upravuje vyprázdňovanie, očisťuje hrubé črevo.

13.Vďaka obsahu lecitínu pomáha čistiť pečeň, predpokladá sa, že pravidelná konzumácia lecitínu v potravinách môže pomôcť predchádzať úzkosti, depresii a duševnému vyčerpaniu.

14.  Má antibiotické, diuretické, expektoračné, protiedémové, antihemoragické, antioxidačné účinky.

15. Je prirodzene bezlepková, neobsahuje pšeničné lektíny (pšeničné aglutiníny). Lektíny môžu mať negatívny vplyv na črevá tým, že podporujú rozvoj chronických zápalových ochorení, dráždia črevnú flóru a zvyšujú priepustnosť črevnej sliznice. Tieto vlastnosti ocenia najmä celiatici a ľudia s intoleranciou na lepok.

16. Poskytuje plnohodnotné bielkoviny.

Pohánka je vo všeobecnosti bezpečná obilnina, v rozumnej miere u zdravých ľudí nemá žiadne vedľajšie účinky. Negatívne môže pôsobiť u ľudí, ktorí sú citliví na pohánkové proteíny. Alergická reakcia sa môže prejaviť koprivkou, ekzémom, ale aj astmatickým záchvatom. Opatrní by mali byť aj ľudia citliví na histamín. 

 

zdroj: https://www.fitundgesund.at/buchweizen-artikel-587 

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/lebensmittel/pseudogetreide-uebersicht/buchweizen

https://zdravazona.cz/atlas/pohanka-obecna/