Prírodné a syntetické antibiotiká, časť 1.

Prírodné a syntetické antibiotiká, časť 1.

Čo sú antibiotiká a hlavne za akým účelom ich užívame vie snáď každý z nás. Predsa len v krátkosti si pripomenieme ich charakteristiku.

Antibiotiká sú látky, ktoré ničia mikroorganizmy alebo bránia ich rastu v našom organizme. V skutočnosti sa už v minulosti používal tento termín pre antimikrobiálne látky prírodného charakteru. Pre syntetické sa používal termín chemoterapeutika. V súčasnosti sa termín antibiotika používa ako pre prírodné tak aj pre syntetické látky. Antibiotiká majú uplatnenie ako v humánnej tak veterinárnej medicíne. V súčasnej dobe poznáme viac ako 6000 látok s antibiotickými účinkami ale len 70 z nich našlo uplatnenie v humánnej aj veterinárnej medicíne. Ostatné majú výrazné nežiaduce účinky alebo sú pre pacienta toxické. Antibiotiká pôsobia na baktérie, niektoré proti hubám a parazitom. Antibiotiká majú množstvo vedľajších účinkov a nie sú účinné na ochorenia vírusového charakteru. Podľa štatistík Slovenská republika patrí v rámci Európskej únie ku krajinám s najvyššou spotrebou antibiotík, ich spotreba je vyššia ako európsky priemer. Spotreba začala prudko narastať v 90. rokoch m.st. a nemá tendenciu klesať. Okrem toho, že syntetické antibiotiká majú mnoho vedľajších účinkov , nesú v sebe ešte jeden nepriaznivý jav a to antibiotickú rezistenciu, čo znamená ich nadmerné užívanie. Antibiotická rezistencia nie je dosiaľ podrobne preskúmaná avšak najúčinnejším opatrením pre prevenciu jej vzniku je celkové zníženie spotreby antibiotík. V dnešnej dobe nás sprevádzajú ochorenia, ktoré v minulosti neexistovali. Hovoríme o chorobách, ktoré vznikli v dôsledku narušeného prostredia na ktoré pôsobia umelé hnojivá a syntetická strava chovaných zvierat, ďalej vysoké napätie, vyžarovanie mobilných telefónov, špatný životný štýl a konvenčná strava pochádzajúca z priemyselne spracovaných surovín. K bežným ochoreniam patrí astma, reuma, obezita, atopický ekzém, oslabenie imunity, depresie, rakovina, cievne ochorenia, alergie, intolerancie a mnoho ďalších, ktoré sa dnes nazývajú slovným spojením „civilizačné choroby“. Medicína  pozná riešenie na tieto neduhy, stále častejšie a vo väčšej miere predpisuje silnejšie lieky. Takto sa do nášho organizmu dostávajú syntetické antibiotiká, antivirotiká, hormonálne preparáty, kortikoidy. Všetky tieto látky oslabujú našu imunitu a likvidujú prospešné črevné baktérie. Ľudský organizmus však má schopnosť určité množstvo týchto škodlivých látok vylúčiť. Ak je týchto škodlivých látok v organizme nadbytok, ktorý nedokáže naše telo odstrániť začne ich ukladať v organizme a vznikajú zápaly, chronické nádchy, astmy, ekzémy a dermatitídy, alergie, intolerancie a iné ochorenia. Toxické látky sa ukladajú v kostiach, kĺboch a iných orgánoch kde vyvolávajú ochorenia ako artritída, reuma a pod. Takto sa organizmus zablokuje a to je živná pôda pre chronické a nádorové ochorenia. Pokiaľ ešte navyše užívame syntetické antibiotiká niet sa čo čudovať že nielenže nepomôžu ale v mnohých prípadoch ešte ublížia. Tým nechceme povedať, že nemajú význam, hlavne v život ohrozujúcich prípadoch.

Antibiotické vlastnosti majú mnohé rastliny, získavajú sa z  nich a niekedy  antibiotiká vznikajú ako produkt symbiózy medzi rastlinami a hmyzom. Prírodné antibiotiká slúžia hlavne na prevenciu, k posilneniu imunitného systému, podporujú tvorbu tkanív a hojenie rán, zároveň náš organizmus zásobujú mnohými dôležitým látkami ako vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami, flavonoidmi, organickými kyselinami. Využívanie alternatívnych spôsobov liečenia sa najviac začalo využívať v 90.r m.st. a v súčasnosti tento trend pokračuje. Prírodnými antibiotikami si môžeme výrazným spôsobom doplniť liečbu, spolu so zdravým domácim prostredím a pozitívnym postojom sú prírodné antibiotiká výborným pomocníkom pri bežných bakteriálnych a vírusových ochoreniach.

Medzi prírodné antibiotiká sa zaraďuje mnoho bylín, niektoré si spomenieme a o ich účinkoch si povieme v 2. časti: Agáve, Aloe, Bergamont, Borovica, Čučoriedky, Cibuľa kuchynská, Citón, Čakanka, Černucha siata, Cesnak kuchynský, Figovník,Grapefruit, Huby, Hrebíček, Kokos, Chren, Levandula, Med, Morské riasy, Saturejka, Škorica, Tulsi(bazalka posvätná), Tymián, Vavrín (bobkový list), Zázvor.

Zdroj: Jozef Jonáš, Jiří Kuchař: Svět přírodných antibiotik, Tajné zbraně rostlin

foto: internet (Free Fotobanka)