Prírodné šťavy

Prírodné šťavy

História hovorí, že prírodné šťavy využívali lekári a liečitelia ako liečebný prostriedok už od 19. storočia. Za kolísku tejto terapie je považované Švajčiarsko a Nemecko. V súčasnosti existuje už množstvo výskumných prác ale aj skúseností, ktoré potvrdzujú, že čerstvé prírodné šťavy majú účinok pri odstránení mnohých zdravotných problémov a ochorení. Prírodné šťavy môžeme kombinovať, to znamená ovocné so zeleninovými. Najlepšie ich získame domácou výrobou, potrebujeme k tomu kvalitný odšťavovač, ovocie či zeleninu. Samozrejme samotné šťavy nenahrádzajú plnohodnotné ovocie, ktoré obsahuje okrem vitamínov a minerálov aj vlákninu. Pitím prírodných štiav zabezpečíme organizmu plnohodnotné množstvo vitamínov a minerálov a ďalších dôležitých látok ako antioxidanty, biogénne zložky, pričom stačí denne vypiť len niekoľko dúškov tejto chutnej a zdravej tekutiny. Môžeme ich konzumovať v čistej koncentrovanej podobe alebo si ich môžeme zriediť filtrovanou vodou. Čerstvé šťavy sú hutnejšie, sladšie, pikantnejšie a plné chuti. Odšťavovať ovocie a zeleninu môžeme prakticky celý rok.

Aké je tajomstvo prírodných štiav? Prírodné šťavy môžu pomáhať organizmu zbavovať sa zdravotných problémov a rôznych ochorení, majú silnú výživnú, detoxikačnú a liečebnú hodnotu. Môžu odstraňovať nedostatky súčasnej výživy, poskytujú nielen bohatstvo minerálov a vitamínov ale aj prečisťujú organizmus a vyrovnávajú acidobázickú rovnováhu organizmu a určite poskytujú priaznivejšie a komplexnejšie účinky ako multivitamínové tabletky.

Mali by sme uprednostňovať domáce prírodné šťavy pred priemyselne spracovanými, ktoré sú často riedené, obsahujú rôzne pridané látky ako aditíva, farbivá, cukor, konzervačné látky. Ovocie a zelenina , ktorú si vyberieme by mala byť vždy čerstvá, jej spracovaním získame chutnú 100% prírodnú šťavu.

Kedy šťavy konzumovať? Ovocné a zeleninové šťavy by sme mali konzumovať bezprostredne po ich príprave alebo aspoň v ten istý deň, čím zaručíme, že náš organizmus prijme maximálny obsah vitamínov a minerálov. Niektoré vitamíny na vzduchu rýchlo oxidujú, preto ak chceme šťavu skladovať, tak len po krátku dobu v chladničke a vo vzduchotesnej nádobe.

Čo sa týka chuti a štruktúry, je rozdiel medzi šťavou a džúsom, ktorý môžeme kúpiť v obchodoch. S istotou môžem potvrdiť, že akonáhle ochutnáte čerstvú šťavu z čerstvého kvalitného ovocia či zeleniny dáte mi za pravdu, že čerstvá doma vyrobená šťava ďaleko prekoná chuť a štruktúru klasického priemyselne vyrobeného džúsu.

Zdroj: Johan Richter, Liečenie prírodnými šťavami

foto: internet (na opätovné použitie)