Quinoa - Zlaté zrno

Quinoa - Zlaté zrno

Quinoa je pseudoobilovina, pestuje sa v Peru, Bolívii a Ekvádore. Pôvodní obyvatelia ju považujú za zlaté zrno. Je výborným  zdrojom rastlinných bielkovín. Minerálne bohatstvo malých zŕn je oveľa väčšie ako u našich bežných druhov obilia. Lahodné zrno Inkov je navyše bezlepkové, a preto ho možno pridať do jedálnička pre ľudí s intoleranciou na lepok a iné obilniny.

Európa sa začala o quinou zaujímať koncom 20. storočia. Svetovú pozornosť si získala v r. 1993 od Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) pre jej vysoký obsah bielkovín a plnohodnotných esenciálnych aminokyselín v optimálnom pomere.

Quinoa je vysokocenenou obilninou o čom svedčí aj fakt, že v Peru stojí 1 kg quinoi dvakrát viac ako 1 kg kuracieho mäsa a štyrikrát viac ako 1 kg ryže.

Malé zrniečka quinoi sú naplnené živinami, ako makro, tak aj mikroživinami. Obsahujú veľa bielkovín, vlákniny, zdravých omega mastných kyselín, komplexných sacharidov, vitamínov, minerálnych látok, fytochemikálií.

V 100 g suchej quinoa sa nachádza:

6,1 g tukov

11,2 g vody

64,3 g sacharidov z toho 1,9 cukrov, 0 fruktózy

7,1 g vlákniny

12,6 g bielkovín

Quinoa je bohatá aj na minerálne látky, ako horčíka, železa, mangánu, draslíka, vápnika, fosforu, zinku, síry, sodíka a medi. Z vitamínov je vysokým zdrojom vitamínu B1, B2, B3, B5, B6, B7-biotinu, folátu -B9, vitamínu C, E a K.

Quinoa je po tisícročia považovaná nielen za výživnú potravinu, ale aj za liečivú a to vďaka fenolovým kyselinám, flavonoidom a terpenoidom. Podľa štúdií majú niektoré fytochemikálie tieto vlastnosti:

Antidiabetické

Antimikrobionálne

Protizápalové

Protirakovinové

Podľa štúdie zverejnenej v r. 2017 pravidelná konzumácia quinoi znižuje riziko vzniku ochorení spôsobených oxidačným stresom, patria sem onkologické ochorenia, kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka 2. typu a obezita. (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.201600767)

Aké zdravotné výhody nám quinoa poskytuje

1.    Ochraňuje pred vznikom cukrovky 2. typu, pozitívne ovplyvňuje hladinu glukózy vďaka nízkemu GI 35

2.    Pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam

3.    Pomáha uvoľniť cievy, čím zabraňuje vzniku migrén

4.    Neobsahuje lepok, je preto vhodná pre ľudí citlivých na lepok a celiatikov

5.    Je vhodná pre ľudí s citlivosťou na histamín, fruktózu, sorbitol

6.    Pozitívne pôsobí na imunitný systém

7.    Je ľahko stráviteľná, nezaťažuje trávenie

8.    Pre svoj nízky GI 35 je vhodná pre diabetikov

Quinoa je dostupná vo všetkých kamenných obchodoch so zdravou výživou, e-shopoch zameraných na eko potraviny, v lepších supermarketoch či drogériách napr. dm, v internetových lekárňach.

V súčasnosti pestujú quinou farmári v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, hovoríme jej aj Regionálna quinoa. Quinou pestujú v eko podmienkach bez použitia chemických pesticídov a iných škodlivých látok. Kvalitu dodáva aj Rapunzel, bio quinoa fair trade.

Quinoa sa pripravuje podobne ako ryža. Pred prípravou je dôležité quinou dobre niekoľkokrát prepláchnuť v čistej vode. Hodí sa ako príloha, do zeleninových šalátov, do polievky, ako raňajková kaša.

 

zdroj:  https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/lebensmittel/pseudogetreide-uebersicht/quinoa,  autor Sybille Müller