Reďkovka malá zelenina, veľký benefit

Reďkovka malá zelenina, veľký benefit

Reďkovka patrí medzi obľúbenú jarnú zeleninu. Poznáme viacero odrôd reďkovky červená, biela, žltá, čierna a delíme ich na letné a zimné odrody. Najbežnejšou je jarná odroda v tvare malých červených guličiek. Reďkovka má široké využitie v kulinárstve. Môžeme si ju pripraviť na veľa spôsobov ako v surovom stave, tak aj v tepelnej úprave. Vyznačuje sa špecifickou korenisto-štipľavou chuťou. Je vhodná ako samostatná zelenina, ako zeleninová príloha, do šalátov, do zeleninových tanierov, na chlebík s maslom, dusená, varená v pare, výborná je fermentovaná. Využiť sa dajú aj nepoškodené listy do šalátu alebo je ich možno pripraviť ako špenát.

Reďkovka, odborný názov Raphanus sativa je domestikovaný druh reďkovky. Farba a tvar reďkovky je to, čo ich delí na rôzne odrody. Reďkovka pravdepodobne pochádza z juhovýchodnej Ázie alebo Strednej Ázie. Starovekí Gréci a Rimania asi pred 2500 rokmi ju používali nie len ako potravinu, ale aj na liečebné účely. Ajurvéda a tradičná čínska medicína využívali reďkovky na liečbu mnohých ochorení, bolesť hrdla, poruchy funkčnosti žlčníka , pečene a tiež na zápaly.

Táto veľmi chutná zelenina obsahuje celý rad vitamínov, minerálnych látok a nutričných zlúčenín, ktoré môžu pozitívne ovplyvňovať naše zdravie.

Reďkovka má vysokú výživovú hodnotu, čo všetko nám poskytuje?

100 g reďkovky obsahuje len 19 kcal, 0,95 g bielkovín, 4 g sacharidov, 1,98 g vlákniny, 0,05 g tukov, 92 g vody.

Okrem makroživín obsahuje aj mikroživiny- minerálne látky a vitamíny, ako železo, horčík, fosfor, vápnik, sodík, draslík, zinok, selén, fluorid, meď, mangán, sodík. Z vitamínov vitamíny A, B, kyselinu listovú/folát (B9), kyselinu pantoténovú (B5), betakarotén, vitamín C a K, luteín, cholín. Medzi ďalšie zdraviu prospešné látky obsahuje triesloviny, flavonoidy, silice, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, koenzým Q10.

Pre prehľad uvediem obsah minerálnych látok a vitamínov v 100 g reďkovky:

Minerálne látky : Vápnik 27,5 mg, Horčík 12,2 mg, Draslík 239 mg, Železo 0,47 mg, Fosfor 24 mg, Selén 0,85 mcg,

Sodík 40,6 mg, Fluorid 8,5 mcg, Zinok 0,36 mg, Meď 0,12 mg, Mangán 0,14 mg, Omega 3 mastné kyseliny 33 mg, Omega 6 mastné kyseliny 19,5 mg.

Z vitamínov: Vitamín A 7,8 IU, Vitamín C 15,8 mg, Vitamín K 1,7 mcg, Vitamín B3 0,43mg, Vitamín B6 0,13 mg, Vitamín B5 0,35 mg, Cholín 7,15 mg, Luteín 13 mcg, Betakarotén 6 mcg.

Aké zdravotné výhody nám poskytuje reďkovka

Reďkovka je výborným zdrojom antioxidantov, ako je katechín, pyrogallol a ďalšie fenolové zlúčeniny. Táto koreňová zelenina má tiež slušné množstvo vitamínu C, ktorý pôsobí ako antioxidant na ochranu buniek pred poškodením.

Chemické zlúčeniny glukozinolát a izotiokyanát pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Adinopektín, ktorý reďkovka obsahuje môže pomôcť ako ochrana pred vznikom inzulínovej rezistencie. Q10 ako antioxidant pomáha blokovať vznik cukrovky.

Reďkovka obsahuje zlúčeniny indol-3-karbinol a 4-metyltio-3-butenyl-izotiokyanát, ktoré pomáhajú čistiť pečeň, hladinu cholesterolu držať na uzde. Tieto isté zlúčeniny tiež pomáhajú obličkám zbavovať sa toxických látok.

Reďkovka svojim zložením a výborným obsahom vápnika a draslíka pozitívne vplýva aj na kardiovaskulárne zdravie. Pomáha znižovať krvný tlak a riziko ochorenia srdca. Reďkovka je tiež zdrojom prírodných dusičnanov, ktoré zlepšujú prietok krvi.

Reďkovka obsahuje glukozinoláty, čo sú zlúčeniny obsahujúce síru. Tieto zlúčeniny chránia bunky pred genetickými mutáciami, ktoré môžu spôsobiť rakovinu.

Medzi ďalšie zdravotné benefity parí:

Reďkovka pomáha udržovať imunitný systém v dobrej kondícii a celkovú obranyschopnosť organizmu

Má silné antiseptické a čistiace účinky

Chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi

Podporuje trávenie a chuť do jedla

Odstraňuje nafukovanie, plynatosť, upravuje vyprázdňovanie

Pôsobí preventívne pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení

Môže zabrániť vzniku osteoporózy

Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky

 

zdroj: 

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-radish

https://www.healthifyme.com/blog/radish/