Ríbezľa čierna

Ríbezľa čierna

Ríbezľa čierna botanický názov Ribes nigrum sú kríky, ktorých domovom je Európa a časť severnej Ázie. Bobule ríbezle čiernej majú jedinečnú chuť a svojskú typickú vôňu. Konzumovať sa dajú čerstvé priamo z kríka, sú vhodné na prípravu marmelád, džemov, zavárané, sirupu, šťavy, želé. Používajú sa aj na prípravu rozmanitých dobrôt, koláčikov, zmrzlín, krémov, do jogurtov, raňajkových kaší, pridávajú sa do čokolád, medu, ale aj na výrobu ríbezľového vína. Ríbezľová šťava je výborným prírodným farbivom. Môžeme si ich zmraziť alebo aj vysušiť a v zimnom období si pripraviť chutný zdraviu prospešný čaj. Bobule ríbezle čiernej, listy, ale aj olej zo semiačok sa pre výborné zdravotné účinky používajú v ľudovom liečiteľstve, medicíne a aj v kozmetickom priemysle. Z čerstvých ale aj sušených listov sa pripravuje čaj.

Čierne ríbezle sú bohaté na vitamín C. V skutočnosti obsahujú štvornásobné množstvo vitamínu C ako pomaranče a dvojnásobné množstvo antioxidantov ako čučoriedky. Priaznivých účinkov vitamínu C na ľudský organizmus je veľa. Organizmus ho využíva aj na metabolizmus bielkovín a tvorbu kolagénu, ktorý je nevyhnutný pre krásnu pleť a spomalenie starnutia. Z ďalších vitamínov vitamín A, B5, B6, B1 a vitamín E.

Medzi ďalšie látky, ktoré sa nachádzajú vo vysokej koncentrácii v bobuliach čiernej ríbezle patria antokyány, polyfenoly, flavonoidy, antioxidanty, mastné kyseliny, z pektínov najmä resveratrol. Z flavonoidov myricetin, kempferol, kvercetin, ktorý pomáha regulovať hladinu histamínu v organizme. Ďalej sú to silice, triesloviny, éterické oleje. Minerálne látky, ako draslík, vápnik, železo, horčík a mangán.

Laboratórne štúdie preukázali, že polyfenoly majú silnú antioxidačnú aktivitu pôsobia protizápalovo.Zápal hrá úlohu pri vzniku chronických chorôb, ako sú srdcové choroby , niektoré druhy rakoviny a Alzheimerova choroba .

Sirup z čiernych ríbezlí sa využíva pri horúčkach a na upokojenie bolesti v krku. Antokyany a antioxidanty posilňujú imunitný systém a zmierňujú príznaky chrípky. Bobule čiernej ríbezle sa odporúčajú pre lepšie zdravie očí a črevného systému, na lepší prietok krvi, zdravé obličky, postupne uvoľňujú cukor do krvi.

Listy ríbezle čiernej majú tiež celý rad prospešných vlastností, pôsobia protizápalovo, antimikrobiálne, antivírusovo, antitoxicky, antisepticky, protirakovinovo.

Nemenej významný je olej zo semiačok ríbezle čiernej. Obsahuje veľké množstvo omega-6 mastných kyselín, približne 15-20%, omega -3 mastné kyseliny, približne 14%, kyselinu linolovú, kyselinu steridónovú. Niektoré štúdie preukazujú, že olej zo semiačok čiernej ríbezle má protizápalové účinky a posilňuje kardiovaskulárny systém, čistí cievy. Tiež podporuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a triglyceridy. V ľudovom liečiteľstve sa používa pri hnačkách, ako močopudný prostriedok, na znižovanie bolestí pri artritíde a reume. Predovšetkým sa používa ako liečivo a ako doplnok stravy.

Vysoký obsah mastných kyselín a antokyánov pomáha pri bolestiach kĺbov, svalov, pri stuhnutých svaloch.

Veľa vedeckých výskumov potvrdzujem že olej zo semiačok ríbezle čiernej pomáha na kožné ochorenia, ako psoriázu, dermatitídy, suchú a svrbiacu pokožku. Olej môžeme priamo natierať na pokožku.

Podľa Dr. Weila olej zo semiačok čiernej ríbezle je prírodným zdrojom neobvyklej mastnej kyseliny GLA, ktorá je silné protizápalové činidlo. Podporuje tiež zdravý rast pokožky, vlasov a nechtov. Odporúča sa často na kožné ochorenia, pri lámavosti nechtov a problémoch s vlasmi, na artritídu, autoimunitné poruchy a predmenštruačný syndróm. Výsledky sa dostavia za 6 až 8 týždňov užívania oleja.

Možné kontraindikácie nie sú známe, avšak treba byť opatrný ak sa používa s liekmi na riedenie krvi. Tu je na mieste poradiť sa s lekárom. Komplexná databáza prírodných liekov (NMCD) uvádza, že čierne ríbezle a olej sú bezpečné, ak sa konzumujú ako jedlo a primerane. Existujú obavy, že pri nadmernej konzumácii čierne ríbezle môžu spomaliť zrážanie krvi a zvýšiť riziko vzniku podliatin u ľudí s problémami a poruchami krvácania. Aj tu platí všetko s mierou.

Zdroj: „Olej zo semien čiernych ríbezlí (Ribes nigrum)“ . Skinsentials . Archivované od originálu dňa 2014-12-07 . Citované 2014-12-04 .

https://en.wikipedia.org/wiki/Blackcurrant_seed_oil   

https://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/herbs/black-currant-oil/

https://www.healthline.com/health/health-benefits-black-currant Z lekárskeho hľadiska posúdila Debra Rose Wilson, Ph.D., MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT - Autor: Rebecca Morris - Aktualizované 14. septembra 2017