Rohovník obyčajný

Rohovník obyčajný

Rohovník obyčajný, karob alebo svätojánsky chlieb. Pod týmito názvami poznáme chutnú a zdravú náhradu kakaa. Je vhodný všade tam, kde sa používa kakao.

Botanický názov Rohovník obyčajný. Jeho plody sa nazývajú tiež svätojánsky chlieb alebo karob.

Názov svätojánsky chlieb dostali plody podľa povesti preto, že vďaka ním Ján Krstiteľ prežil na púšti, keď sa s nimi živil.

Rohovník má pôvod vo východnom Stredomorí, kde sa pestuje takmer 4000 rokov. Rastlinu dobre poznali starí Gréci, pre ktorých bola zdrojom potravy, postupne pestovanie rozšírili do Talianska a Španielska. Španieli priviezli rohovník do Mexika a Južnej Ameriky, Briti zasa do Južnej Afriky, Indie a Austrálie. Rohovníku sa dobre darí v zemepisnom pásme, kde sa pestujú citrusy, vyhovuje mu suché podnebie, ideálne sú podmienky stredomorského typu.

Semená rohovníka sa v Stredomorí v minulosti používali ako závažie. Z hmotnosti semien bola odvodená jednotka hmotnosti drahých kameňov. Dôvodom bola skutočnosť, že veľkosť a váha semien je uniformná a v Stredomorí bežne dostupná. Semená dostali názov z arabčiny „kharrub“ v gréčštine „kerátion“, z čoho vznikol názov „karát“. Tento systém bol neskôr štandardizovaný a 1 karát bol definovaný ako hodnota 0,2 gramu. V neskorom rímskom období vážila minca z rýdzeho zlata toľko ako 24 semien rohovníka, čo predstavuje asi 4,5 g. Takto sa stal karát meradlom rýdzosti zlata. 24 karátové zlato je teda 100% rýdze, zatiaľ čo 12 karátov znamená, že ide o zliatinu s obsahom 50% zlata. Karát ako meradlo používajú dodnes klenotníci.

Plody rohovníka sú strukovinového tvaru s dĺžkou 15 až 30 cm, pomerne hrubé a široké. Plody rohovnika pod názvom karob sa používajú v potravinárstve a v Stredomorí aj ku kŕmeniu dobytka.

Tmavohnedé struky majú sladkastú chuť, sú nielen jedlé, ale aj bohaté na sacharózu, obsahujú takmer 40% sacharidov + ostatných cukrov, bielkovín až 8%. Neobsahujú kofeín. V Chorvátsku na ostrove Mljet v Dalmácii sa dodnes z plodov vyrába pálenka. Z plodov sa tiež izoluje karobová guma, ktorá sa využíva v potravinovom priemysle. Rohovník sa môže konzumovať priamo. Rohovník poznáme hlavne preto, že struky rozomleté na múku sa používajú v bezlepkovej diete a rohovníkový prášok sa používa ako náhrada kakaa. Okrem už spomenutých pozitívnych vlastností obsahuje vlákninu, tuk, z minerálov vápnik, železo, horčík, meď, fosfor, draslík, zinok, sodík, mangán, selén, mastné kyseliny omega 3 a omega 6, z vitamínov vitamíny A, B, C, E, betakarotén, cholín a kyselinu listovú.

Karob má trošku inú chuť ako čokoláda, má oveľa menej kalórii ako kakao. Prášok z karobu má množstvo výhod oproti kakaovému prášku a ako taký sa často používa na výrobu toho, čo sa stalo známe ako "zdravá čokoláda". Je bez alergénov , obsahuje menej tuku a viac cukru ako kakao. Kakao obsahuje asi 23 % tuku a 5% cukru zatiaľ čo karob obsahuje približne 7% tuku a 42-48% cukru. Prášok z rohovníka sa často používa ako náhrada za kakao až do 50%. Karob sa stal populárnou náhradou čokolády používanou v obrovskej ponuke cukroviniek, koláčikov a nápojov, rovnako ako všeobecné sladidlo. Plody sa využívajú aj na výrobu múky, melasy, alkoholu a náhrady za kávu. Karob sa stal teda výbornou náhradou pri príprave sladkých maškŕt čo ocenia najmä ľudia, ktorí trpia alergiami a intoleranciami. Karobový prášok má aj zdravotné účinky:

podporuje imunitný systém, pôsobí preventívne proti vzniku nádorových a kardiovaskulárnych ochorení, zlepšuje vyprádzňovanie, zlepšuje trávenie a prečisťuje tráviaci trakt, znižuje hladinu cholesterolu, nespôsobuje alergie, je bezlepkový, neobsahuje kofeín, cukor sa do krvi uvoľňuje postupne.

Zdroj: www.carobana.com.au

           www.wikipedie.cz