Rukola

Rukola

Rukola, odborný názov Eruca vesicaria ssp. Sativa. Domovom rukoly je Apeninský poloostrov a k nám a dostala cez taliansku, francúzsku a grécku kuchyňu. Dá sa povedať, že aj u nás sa udomácňuje a čoraz častejšie objavuje v jedálničku. Rukola je veľmi prospešná, užitočná a nenáročná listová zelenina s mnohými pozitívnymi účinkami na náš organizmus. Disponuje veľkým množstvom vitamínov, minerálov a nutričných látok, je použiteľná takmer do každého jedla čerstvá aj tepelne upravená... chutí výborne. Má horko-štipľavú chuť, mnohí ju práve pre túto výraznú chuť neobľubujú. Práve obsah horčín spôsobuje horkú chuť. Horčiny priaznivo vplývajú na trávenie. Rukola pomáha k vylučovaniu žlče a tým prispieva aj k prečisteniu pečene. Poďme si však bližšie predstaviť túto výnimočnú listovú zeleninu.

Čím sa vyznačuje rukola?

Rukola obsahuje vlákninu, bielkoviny, sacharidy, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, betakarotén, lutein, tuk, vodu, z minerálov železo, vápnik, horčík, draslík, sodík, zinok, mangán, selén, meď a fosfor, z vitamínov vitamín A, vitamíny sk. B, C, E a K.

Ako vplýva rukola na naše zdravie?

Rukolu môžeme nazvať pre jej vysoký obsah nutričných látok superpotravinou. Rukola disponuje veľkým množstvom priaznivých účinkov na naše zdravie, no posúďte sami:

Prečisťuje krv, podporuje funkciu žlčníka a pečene, podporuje trávenie, má protizápalové účinky, pôsobí ako antioxidant, udržuje imunitný systém v dobrej kondícii, podporuje vyprázdňovanie, odstraňuje nafukovanie a plynatosť, má detoxikačné účinky, pôsobí proti únave a na činnosť mozgu, je vhodná pre diabetikov- reguluje hladinu cukru v krvi, pôsobí preventívne pred vznikom kardiovaskulárnych, civilizačných a nádorových ochorení, je vynikajúca pri chudnutí pretože detoxikuje a má močopudné účinky.

Pripravte si rukolu. Môžete ju použiť do šalátov, nátierok, na cestoviny, ryžu, zemiaky, do polievok, pizzu, na pesto, je výborná dusená, restovaná.