Skrížené alergie

Skrížené alergie

Veľa ľudí, ktorí trpia na peľovú alergiu majú aj potravinové alergie v oveľa väčšej miere ako ľudia bez peľových alergií. Peľová a potravinová alergia sa často vyskytuje aj u ľudí citlivých na histamín. Čoraz častejšie sa u rizikových skupín ľudí vyskytujú skrížené alergie. Skrížená alergia vzniká na základe podobnosti bielkovín alergénov, kedy imunitný systém vyšle protilátky IgE proti určitému alergénu, ktoré reagujú aj na iné, podobné alergény z iných zdrojov. Skrížená alergia vzniká medzi peľmi navzájom, medzi peľom a potravinami, medzi potravinami navzájom. Skríženú alergiu môže zhoršiť konzumácia alkoholu, nadmerná fyzická záťaž, stres, ochorenia tráviaceho traktu, chrípkové ochorenie, hormonálne výkyvy, užívanie niektorých liekov, ako betablokátorov alebo užívanie nesteroidných protizápalových liekov. 

Skrížené alergie prehľad

 Skrížené reakcie medzi peľmi

 AMBRÓZIA

 slnečnica, ibištek, harmanček, echinacea, palina, púpava

 PALINA

 harmanček, slnečnica, ambrózia

 BREZA

 jelša, buk, dub, gaštan, lieska, zriedkavo trávy a byliny

 

TRÁVY

 lipnicovité trávy- timotejka, pýr plazivý, jačmeň myší, lipnica hájna

obilniny- raž, pšenica, pšenica letná, pšenica dvojzrnka, špaldová pšenica, ovos, jačmeň, kukurica

 

 Skrížené reakcie medzi peľmi a potravinami

 AMBRÓZIA

rôzne druhy melónov, banán, uhorka, cuketa, harmančekový čaj, med všeobecne, jablko, zeler

 

 TRÁVY

pšenica, raž, kukurica, ovos, otruby, strukoviny paradajka, zelený hrášok, kiwi, rôzne druhy melónov,

možné: pomaranč, mangold, cibuľa, med

 

BREZA

 

jablko hruška, broskyňa, nektarinka, čerešňa, slivka, marhuľa, kiwi, mrkva, zeler, petržlen, zemiaky, lieskový orech, vlašský orech, arašidy, kešu, pistácie, zeler, mandle, všeobecne med, kari korenie, paradajky, koriander, fenikel, čierne korenie, figy

možné: pšenica, pohánka, tekvicové semiačka, ananás, sója, špenát, banán, olivy

 JELŠA a LIESKA

 

jablko, hruška, marhuľa, čerešne, broskyňa, nektárinky, slivka, lieskový orech, mrkva, zeler, sója, zemiaky

 

TIMOTEJKA

 

sójová múka, pšenica, arašidy, zemiaky, paradajky, pelynek, zeler, mrkva, harmanček, aníz, paprika, uhorka, melóny, muškátový oriešok, korenie, zázvor, škorica

 

 

PALINA

 

zeler, mrkva, zemiaky, fenikel, kari korenie, estragón, aníz, muškátový oriešok, kôpor, paprika, zázvor, rasca, koriander, kardamón, kôpor, petržlen, mango, slnečnicové semienka, ligurček, harmanček, med všeobecne,

možné: druhy melónov, paradajky, hrášok, zemiaky, kiwi, stromové orechy, mango, arašidy

 FIKUS

 sušené figy, banán, ananás, avokádo, kiwi

 

 Skrížené reakcie medzi potravinami

 

  VAJCE

pravdepodobnosť 10% hydinové mäso-kura, morka, prepelica, hus, kačica

ostatné vajcia (hus, kačica, holub, pštros, prepelica), možné: perie

 

MLIEKO KRAVSKÉ 

pravdepodobnosť 10% hovädzie a teľacie mäso

95% ovčie a kozie mlieko, možné: kobylie a ťavie mlieko 

 

ARAŠIDY

 

pravdepodobnosť 10%  šošovica, sója, fazuľa, hrach, vlčí bôb, paradajka, lieskový orech

možné: prídatné látky, aditíva: quar guma-E412, karubin -E410, tragant guma-E413, arabi guma-414

 PŠENICA

 do 20% raž a jačmeň

 

LIESKOVÉ ORECHY

vlašský orech, kešu, pistácia, paraorech, pekan makadam,

možné: obilniny, kiwi, mak a sezamové semiačká

 

SEZAM

mak, horčica, slnečnica, repka olejka, stromové orechy, strukoviny

možné: mak, kiwi

 KREVETY

kôrovce a mäkkýše: krab, rak homár, langusta, rak, kalamár, chobotnice, ustrice aj iné mušle

 

KOROVCE

rak, krab, homár, langusta

možné: rybie parazity, šváby, roztoče

RYBY

iné druhy rýb - morské aj sladkovodné

 

JABLKO

broskyňa, nektarinka, slivka, čerešňa, višňa, marhuľa, malina, jahoda, ostružina , zeler, surové zemiaky

možné: hruška, kukurica, lieskový orech, vlašské orechy, gaštan arašidy, špargľa, hlávkový šalát, hrozno

 

MELÓN

všetky možné druhy melónov, banán, avokádo, banán, tekvica, cuketa, patizón, kiwi,  latex

možné: uhorka a broskyňa

SÓJA

arašidy, šošovica, rôzne druhy bôbov

možné: horčica, sezam, slnečnica, fazuľa, hrach, vlašský orech,kokos, mandle, kešu, para orech, latex

POMARANČ

možné: grep, citrón, limetka

ZELER

petržlen, mrkva, červená paprika, koreniny: koriander, fenikel, aníz, rasca, libeček, kôpor, možné: mango, uhorka, melón

CIBUĽA

pór, cesnak

KIWI

avokádo, sezam, papája, mak, Latex, lieskový orech, ryža, zeler

možné: niektoré druhy ovocia

BAKLAŽÁN

možné: paradajka, paprika, zemiaky, nové korenie, čierne korenie

 

OLIVY 

ananás, šafán, jasmín, broskyňa, hruška, kiwi, stromové orechy, melón, možné: stromy jaseň, platan, breza, orgová, vtáči zob, zlatý dážď 

BRAVČOVÉ MASO

mačka

 

 Skrížené reakcie medzi zvieratami

 MAČKA

čeľaď mačkovité, bravčové mäso

ROZTOČE

šváby, kôrovce - rak, homár, krab, langusta, krevety, škorpión, pavúky

 

 

Skrížené reakcie medzi alergénmi peľového pôvodu a potravinami

 

LATEX

banán, gaštan, kiwi, avokádo, melón, figy, mango, mučenka, papája, jablko, mrkva, zeler, oregano,

možné: broskyňa, marhuľa, paradajka, paprika, zemiaky a pohanka, jahody, hruška, sója, pšenica, ryža, ananás, pomaranč, vlašský orech

ROZTOČE

slimák, kôrovce krab, rak, homár, langusta, rak, kalmár, chobotnica, ustrice aj iné mušle

PERIE, VTÁKY

slepačie a prepeličie vajcia, kuracie a morčacie mäso, vnútornosti

 

Zdroj:

https://allergiecheck.de/allergie/kreuzallergien

https://magazin.dak.de/kreuzallergien-zwischen-pollen-und-lebensmitteln/

https://www.bez-alergie.cz/tabulka-zkrizenych-alergenu

https://imuno-alergo.sk/alergia/potravinova-alergia/

Martin Fuchs et al. Potravinová alergie a intolerance, Mladá fronta a.s.,2016, ISBN 978-80-204-3757-0